Legea care permite ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a intrat în vigoare!
Articol de Marga Tudor, 21 ianuarie 2017, 22:14
Din acest weekend, mașinile parcate pe trotuar și în locuri nepermise vor putea fi ridicate. Legea care prevede acest lucru a intrat astăzi în vigoare.
Autoturismele vor putea fi ridicate din nou de autorităţi, potrivit regulilor incluse într-o Hotărâre de Guvern cu privire la circulaţia pe drumurile publice.
Luna trecută, Executivul a modificat regulile de ridicare a maşinilor staționate neregulamentar.
Acest lucru se va face de către administratorul drumului public sau de către administraţia locală, cu excepţia cazurilor în care în autoturism se află persoane.
De asemenea, nu se pot ridica vehiculele aparţinând unei instituţii, care desfăşoară o acţiune de intervenţie sau misiune de urgenţă.
Mașinile vor fi restituite doar după ce proprietarii vor face dovada achitării tarifului pentru operațiunile de ridicare și depozitare.
Noile articole din lege stabilesc situaţiile în care se pot ridica vehiculele staţionate neregulamentar:
- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
- în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
- pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;
- în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
- în pante și în rampe;
- în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația „Zona de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită.”
Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar au fost declarate ilegale printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai 2015, care a admis un recurs formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.
Rămâne de văzut cum vor pune în aplicare autoritățile, noile reglementări.
În Capitală sunt aproximativ 200.000 de locuri de parcare și peste un milion de autoturisme înmatriculate, la care se adaugă mașinile șoferilor care lucrează în București, dar locuiesc în afara orașului.
Și pentru bicicliști sunt stabilite reguli noi.
Potrivit aceleiași ordonanțe de urgență, bicicliștii vor putea să-și instaleze pe bicicletă inclusiv sisteme de avertizare sonoră. În regulamentul iniţial era interzisă echiparea şi folosirea unor astfel se sisteme.
O altă regulă nouă se referă la condiţiile în care bicicleta trebuie echipată cu lumini şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant. Bicicleta nu va mai trebui echipată, în față, cu lumina albă/galbenă, iar în spate, cu cea de culoare roșie, decât pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă.
Hotărârea de Guvern aduce şi o noutate privind transportul pe bicicletă al copiilor. Copiii mai mici de 7 ani vor putea fi transportați doar de către un adult și în condițiile în care bicicleta este prevăzută cu un suport special.