Finaliştii de la Australian Open sunt din secolul trecut
Articol de , 29 ianuarie 2017, 18:08
Este greu să accepţi o realitate atât de frumoasă pentru tenisul de câmp. Serena şi Venus Williams, Rafael Nadal şi Roger Federer probabil că sunt extratereştrii.
Ediţia din acest an de la Australian Open a fost dominată de cele patru valori incontestabile ale tenisului de câmp actual. Meciurile din finalele de simplu la feminin şi masculin, au fost cu siguranţă adevărate ,,opera de artă”, despre cum trebuie jucat tenisul ideal.
Este foarte greu să faci o comparaţie între cele patru ,,diamante ale sportului alb” şi cristalele Swarovsky, adică ceilalţi sportivi de Top 10.
Ca să joci la cel mai înalt nivel şi să domini tenisul mondial la 36 sau 37 de ani fără a da vreun semn că la anul nu vei mai participa în circuit, este de domeniul fantasticului.
De unde au cei patru atâta putere ca să joace atât de bine de ani de zile ?
Probabil începuturile în tenis sunt foarte importante, iar primii paşi în acest sport au fost făcuţi corect şi cu răbdare. De mici l-i s-a tot spus că ei sun cei mai buni şi că într-o bună zi vor fi în vârful piramidei. Bine,bine vor spune unii, ce rost are să le tot zică cineva că sunt buni dacă ei sunt antitalent. Aşa este, dar acum intervine şi zestrea genetică, adică ,,materialul clientului”. S-a văzut foarte clar de multe ori în multe meciuri, că dacă n-ai un mental foarte bun, şansele de reuşită se diminuează. Dacă nu ai puterea sufletului şi psihicul adecvate în momentele importante din meci, atunci cu siguranţă vei pierde şi nu o dată, ci de mai multe ori. Un alt secret dacă se poate spune aşa, este felul în care cei patru au crescut şi au evoluat în timp prin academiile de tenis cu ajutorul antrenorilor pe care i-au avut.
Sunt sigur că şi în umătorii 2-3 ani le vom mai vedea pe surorile Williams jucând finale în turneele feminine, dar şi pe Rafa Nadal şi Roger Federer în finale de Grand Slam.
Şi dacă tot am vorbit de campioni născuţi în alt secol, trebuie să-i menţionăm de asemenea pe Andre Agassi, care s-a retras în 2006 şi a jucat la cel mai înalt nivel până la 36 de ani şi pe Martina Navratilova, care în anul 2000 atunci când avea 49 de ani, câştiga la dublu alături de Nadia Petrova turneul de la Montreal.