Lion / Saroo: Drumul spre acasă
Articol de , 5 februarie 2017, 22:28
Drama autobiografică „Lion”, scrisă de personajul ei principal, Saroo Brierley, împreună cu Luke Davies, nominalizată la patru categorii ale Globurilor de Aur, şase ale premiilor Oscar şi la cinci premii BAFTA. De altfel, titlul românesc, „Saroo: Drumul spre acasă”, cu care rulează la cinematografele de mall, parafrazează pe cel al cărţii ce stă la baza acestei ecranizări: „A Long Way Home”.
În foarte buna interpretare a debutantului Sunny Pawar, Saroo, în vârstă de 5 ani, este lăsat singur dormind pe o bancă dintr-o gară de către fratele său şi ajunge într-un tren gol, „în retragere” care-l poartă de-a lungul Indiei până la Calcutta, la peste 1600 de kilometri depărtare de casă şi de familia în mijlocul căreia era fericit, în ciuda sărăciei crunte în care se zbăteau. Micuţul, de care e imposibil să nu te ataşezi, trebuie să supravieţuiască singur în necruţătoarea Indie, înainte de a fi adoptat de către un cuplu australian, care nu procreează pentru a da o şansă copiilor din ţări sărace.
Douăzeci de ani mai târziu, Saroo, excelent jucat de Dev Patel, înarmat cu frânturi de amintiri, o hotărâre de neclintit şi … tehnologia Google Earth, începe căutarea familiei pierdute, încercând să regăsească drumul spre casă. În acelaşi timp, însă, el e pe punctul de a pierde ceea are deja: familia adoptivă plină de iubire, dar şi cu oarecare probleme, mai ales cu fratele său vitreg – Mantosh, iubita americană foarte bine interpretată de Rooney Mara, studiile şi bunăstarea obţinute nu fără eforturi. Dorul îi este declanşat de un detaliu: aflat la o petrecere cu mâncare indiană, Saroo vede o farfurie plină cu jalebi, popularul desert la care visa în copilărie. Din acel moment el este de-a dreptul bântuit de imaginile cu cei dragi din India ce, contrastează până şi ca peisaj cu cele australiene, satul natal fiind plasat într-o regiune aridă dominată de o nuanţă de ocru, în timp ce oraşul din Tasmania se află lângă un port mare şi un râu, culoarea dominantă fiind albastrul.
Pentru a atrage publicul în poveste, regizorul Garth Davis se foloseşte şi de simboluri precum cel al fluturelui ce reprezintă spiritul fratelui mai mare al lui Saroo, care îl călăuzeşte în momentele de pericol. Cineastul conduce foarte bine întreaga distribuţie, astfel că toate personajele sunt convingătoare, remarcându-se, pe lângă actorii menţionaţi, David Wenham şi, mai ales, Nicole Kidman, care-i interpretează pe părinţii adoptivi.
Menţinându-se la distanţă de melodramaticul producţiilor Bollywood, drama „Lion / Saroo: Drumul spre acasă” este totuşi un film emoţionant, inspirat din realitate, aşa cum arată şi montajul din finalul său, potrivit sufletelor mai sensibile.