Ziua Internaţională a iubitorilor cremei de ciocolată!!!
Articol de , 5 februarie 2017, 11:00
Ideea de a dedica o zi iubitorilor celebrei creme de alune şi cacao, i-a venit, în anul 2007, Sarei Rosso, o bloggeriţă americană care locuia în Italia şi care și-a promovat ideea pe diverse site-uri de socializare. În 2008, împreună cu scriitoarea Michelle Fabio, au dat viață acestei idei.
Brandul Nutella a fost creat de Michele Ferrero (1925 – 2015) în încercarea de a resuscita un produs mai vechi și extrem de popular din Piemont, numit „Supercrema“, creat de tatăl său, cu circa treizeci de ani în urmă.
În 1964, primul borcan de „Supercrema“, rebotezat „Nutella“, ieșea pe poarta fabricii Ferrero din Alba (Piemont), succesul fiind aproape instantaneu. Produsul a rămas atât de popular până în zilele noastre încât pe data de 5 februarie a fiecărui an, lumea întreagă sărbătorește „Ziua internațională Nutella“.
Principalele ingrediente ale aceste creme de alune și cacao sunt zaharul și uleiul de palmier urmate de alune, cacao și lapte degresat. În Italia nu poate fi trecută sub categoria “cremă de ciocolata” deoarece nu îndeplinește criteriul minim de concentrație de cacao solidă.
Nutella este o formă de cremă de ciocolata, așadar procesul de producție este foarte asemănător cu procesul normal de producție a cremei de ciocolată.
Ca o recunoaștere a brand-ului, în 2014, serviciul poștal guvernamental italian “Poste Italiane” a emis un timbru “Nutella” pentru comemorarea a 50 de ani de existență. Timbrul de 70 de eurocenți a fost realizat de Institutul Poligrafic și Monetaria de Stat Italiană.
În Italia, crema de ciocolată este produsă în două din cele patru fabrici Ferrero . Pe piața Americii de Nord este produsă într-o fabrică din Canada. Recent, a fost deschisă o nouă fabrică în Mexic.
Pentru Australia și Noua Zeelandă, “Nutella” a fost produsă in Lithgow, New South Wales încă de la sfârșitul anilor 1970. În Franța există o fabrică în Villers-Ecalles, iar pentru Europa de Est și Africa de Sud, produsul este realizat în Varsovia, respectiv în Manisa.
Pentru piața germană aceasta este produsă în fabrica din Stadtallendorf, deschisă încă din 1956.
În anul 2010, celebra cremă de ciocolată a intrat în colimatorul Uniunii Europene, pe motiv că pasta ar fi prea grasă şi prea dulce.
Pentru a combate obezitatea, Parlamentul European ar dori stabilirea unei etichetări nutriţionale mai precise decât actualul tabel care prezintă cantităţile de proteine, lipide şi glucide.
Iubitorii de Nutella trebuie să ştie că pasta este prea bogată în ulei de palmier şi în zaharuri. Pe viitor, cutiile de Nutella ar putea purta etichete ca şi ţigările, pentru a se atrage atenţia asupra pericolelor: „Atenţie, pericol, favorizează obezitatea”.
Autor text: Cristina Ion