Spitalul Colentina, din culise: „Orele suplimentare, pretextul trist al unei strategii distructive!”
Articol de , 15 februarie 2017, 18:50
Orice promisiune trebuie onorata!
In exclusivitate la Bucuresti FM!
Si, cum am promis sa urmarim indeaproape cum stau de fapt lucrurile la Spitalul Colentina, revenim.
Cu un drept la replica, cu informatii si cu raspunsuri la intrebarile care au ridicat la randul lor semne de intrebare, dupa conferinta de presa sustinuta la inceputul saptamanii de actualul manager interimar al spitalului.
Pentru a gasi raspunsurile am apelat la surse cat se poate de credibile, cu vechime si autoritate in cadrul institutiei, care, insa, doresc sa ramana anonime pentru moment.
Ce se intampla, de fapt, in spital?
Scurt si cuprinzator!
“Pentru renovarea sectiilor unui spital e nevoie de bani!
Cazurile complexe, cu ICM mare, aduc bani!
Concluzia: sectiile care aduc bani spitalului pe ICM trebuie dezvoltate!
Neurochirurgia, terapia intensiva, sectiile de interventional, hematologia…
E nevoie de banii adusi de aceste sectii, pentru ca bugetul spitalului sa aiba fonduri pentru renovarea altora, precum chirurgia, la care consumul este peste veniturile aduse de aceasta sectie spitalului.
Vazand cele doua conferinte de presa, cea a actualei conduceri a spitalului Colentina dar si cea a medicilor neurochirurgi si a sefei ATI care au ales sa vorbeasca, ne este foarte clar ce s-a intamplat acolo si cine sunt medicii din cadrul spitalului care au recomandat-o pe dr. Silvi Ifrim.
Foarte clar s-a spus la conferinta ca sectiile noi,create de Bogdan Andreescu au facut ca spitalul sa mearga cu doua viteze.
Pentru cine cunoaste domeniul medical dar si cat de cat, situatia din Colentina, aparitia domnului profesor Dan Andrei Gheorghe in centrul panelului, luand fata managerului la intrebarile puse de ziaristi, totul, dar absolut totul s-a clarificat.
A devenit clar ca nu avaria RADET a fost cauza demiterii lui Andreescu ci resentimentele aparute in zona disciplinelor traditionale din spital care au ajuns la nivelul aparatului de lucru din jurul primarului si la primar.
Problema orelor suplimentare este una falsa si derizorie?
“Adevarul este ca demiterea lui Andreescu a adus la putere tabara ultraconservatoare din Spitalul Colentina, aceea care s-a plans ca nu a fost ajutata la fel de mult dar, care nici nu a vrut sa fie ajutata, in virtutea traditiilor! “
“Imediat ce au ajuns la putere au dat atacul asupra sectiilor noi aparute in spital.
Cu mesajele pe care le-au dat, cu prigoana pe care au inceput-o si iata si cu faptele concrete, aceste sectii urmau sa fie incapacitate si desfiintate daca nu ar fi izbucnit acest scandal in presa si daca acesti medici tineri si frumosi nu ar fi avut curajul sa o spuna.
In fata reflectoarelor presei, noua conducere a Spitalului Colentina a spus ca “nu s-au facut disponibilizari in Colentina, nu a fost dat afara niciun brancardier, nu intelegem!”
Da, asa este. Nu au fost disponibilizati brancardierii, dar cert este ca pentru sectia ATI 1 acestia au fost pierduti.
Asa cum s-au gasit resorturi pentru a-I angaja in alte sectii din spital printre care si compartimentul diabet al doamnei manager, se puteau gasi si solutiile pentru ca ei sa ramana unde erau, pe ATI.
La fel si cu orele care se dau in foarte multe spitale si la fel si cu posturile vacante care pot fi mutate in statul de functii, daca exista o necesitate reala.
Mai este un lucru foarte clar: aceste sectii despre care vorbim,( pentru ca mai sunt si altele) isi vedeau linistite de treaba pana acum si totul era bine.
Odata cu aparitia “talibanilor” la putere au inceput problemele de nesurmontat.”
Falsele probleme in Colentina
“Profesorul Dan Andrei Gheorghe si dr. Silvi Ifrim apucasera deja sa spuna ca aceste sectii sunt nesustenabile si ca se va analiza daca este nevoie de ele.
Reusisera sa manipuleze foarte multi sefi de sectie si sa arunce samanta dezbinarii.
Acum, cu scandalul, au realizat ca au fost prinsi cu ocaua mica si s-au grabit sa aprobe toate referatele, sa deblocheze concursurile pe posturi si sa promita ca proiectele incepute vor continua.”
“Gobej este nebun, nimeni nu i-a facut nimic si scandalul pe care l-a creat aduce prejudicii spitalului!”
“In conferinta de presa a talibanilor au incercat sa-l scoata pe Gobej oaia neagra si au dezinformat cu adevaruri trunchiate.
Prof. Dan a afirmat ca Andreescu nu a sustinut toate sectiile si se dadea exemplu pe el dupa ce s-a erijat in cea mai proeminenta personalitate a spitalului si directorul din umbra dupa pozitia din panel. Noi ne-am uitat pe situl spitalului si am vazut cu stupoare departamentul de cardiologie interventionala care arata splendid.
Realizat in 2011, oare acesta nu este un proiect pentru cardiologie?
Tot Dan Andrei Gheorghe arunca inca o crunta dezinformare.
Pe hartiile cu bugetele sectiei sale, profesorul Baicus, care doar printr-o coincidenta este subordonatul prof. Dan in UMF, a descoperit o “chestie” foarte ciudata si anume ore suplimentare, 15000 lei sau 150000 lei sau cam asa ceva, iar in sectia domniei sale nimeni nu a ridicat bani pe ore suplimentare!
“Oare cine o fi ridicat acesti bani, oare la cate sectii o mai fi aceasta situatie? “, intreaba Dan.
“Intreband, am aflat ca nu este vorba de 15000 sau 150000 lei ci 1500 lei, ore suplimentare cumulate intr-o luna care provin dintr-o functie a softului aplicatia EXBUGET ceruta de Ministerul Sanatatii care repartizeaza cheltuielile indirecte ale sectiilor, la capitolul cheltuieli sectie.
Aici este vorba de ore suplimentare pe care mai multe infirmiere din sectia lui Baicus le-au cumulat in luna respectiva.
Este adevarat ca medicii si asistentele lui Baicus nu au ridicat ore suplimentare.
Apoi s-a afirmat ca spitalul a fost sustinut de ASSMB si in perioada 2009-2016 cu 160 milioane lei, mult mai mult decat a costat ridicarea unei sectii noi in alte spitale si s-au facut referiri la Foisor.
Din anunturile facute in presa, extinderea Spitalului Foisor cu o sectie noua de 120 paturi este estimata la 38-40 milioane euro ( 180 milioane lei) si inca nu este finalizata, desi termenul a trecut demult.
Decontul final il vom vedea la momentul finalizarii.”
Colentina are insa 850 de paturi din care 50 de zi si o policlinica si intelegem ca s-au facut foarte multe sectii noi.
“Intelegem ca din cei 160 milioane lei, 10 milioane au fost lucrari de reparatii, 82 milioane lei sunt subventiile lunare cumulate pe o perioada de 8 ani pentru toate utilitatile spitalului in principal dar si pentru alte servicii iar restul de 68 milioane ar fi investitii in tot atatia ani in tot spitalul.
Ne-am uitat pe site ul ASSMB si am vazut ca spitale mult mai mici decat Colentina au fost la fel de bine sustinute de ASSMB si chiar mai sustinute!
Este adevarat ca cei de la ASSMB au spus ca nu au analizat, inca, felul in care s-au facut aceste cheltuieli dar felul cum a fost data informatia spune totul!
S-au facut sectii noi, desi nu exista paturi suficiente!
Cele doua sectii de dermatologie au 11 respectiv 13 paturi desi ar fi trebuit sa aiba 75 conform TVR. Intreband in spital, am aflat ca prima parte este adevarata cu 11 si 13 paturi dar am inteles cele doua sectii au, conform structurii, 5o de paturi, adica doua sectii de cate 25 de paturi, nu 75 de paturi si ca diferenta de paturi se afla intr-un alt pavilion.”
“Ni s-a mai spus ca, incepand cu 2015, normele Contractului Cadru pentru Furnizarea Asistentei Medicale, celebrul COCA impune ca marea majoritate a afectiunilor dermatologice sa fie tratate in ambulatoriu, ceea ce ar lasa paturile de dermatologie neutilizate.
Fata de aceasta situatie fosta conducere a dezvoltat pentru dermatologie cea mai puternica platforma de ambulatoriu pe care nici macar spitalele private nu o au, in care sunt sali de mici interventii, laboratoare si cabinete de consultatii pentru fiecare medic dermatolog.
Asa s-a ales ca o parte din paturi sa fie mutate, cu acordul Directiei Saniatare si a Ministerului Sanatatii, in alt pavilion, pentru ca in locul lor sa fie dezvoltata aceasta platforma ambulatorie ultramoderna.
S-a luat aceasta hotarare in comun cu dermatologii, iar actualul Director medical care este dermatolog, ar trebui sa stie acest lucru.
Oricand se pot aduce acele paturi inapoi in corpul de cladire unde este dermatologia, cu desfiintarea platformei de ambulatoriu.
In loc de cabinete de consultatii si tratamente, dermatologii ar avea paturi goale.
Intelegem ca ultracorecta dr. Ifrim a si facut aceasta propunere dar dermatologii nici nu au vrut sa auda!”
O alta tema a conferintei de presa dar si tema centrala adusa in fata Primarului General de catre un grup de profesori a fost cea a neglijarii de catre fostul manager, Bogdan Andreescu a unor sectii si favorizarea altora.
“Am circulat prin spital si am inteles ca toate sectiile spitalului au fost ajutate, mai putin cele medicale, chirurgia si ortopedia.
Acestea nu au fost lasate de izbeliste deoarece toate au beneficiat de anumite investitii. Cel care face acuzatiile este prof. Dan, nu cei de la chirurgie sau ortopedie.
Cardiologia lui Dan Andrei Gheorghe a progresat enorm in perioada lui Andreescu.
Pana la Andreescu nimeni nu a investit in cardiologie si prof.Dan era foarte multumit pentru simplul fapt ca nici nu a facut nimic pentru a misca lucrurile.
Avea din 2001 un aparat de electrofiziologie care statea neutilizat, desi spitalul primea anual bugete din programul de electrofiziologie si nu le utiliza.
Pana in 2011 spitalul a pierdut programul de electrofiziologie.
In 2011, Andreescu a facut impreuna cu prof. Dan, Departamentul de Cardiologie interventionala care este printre cele mai bune din tara si care arata exceptional dupa cum se poate vedea pe situl spitalului.
http://www.spitalul-colentina.ro/scc-ro/spitalul_colentina-cardiologie.htm
Timp de 2 – 3 ani, spitalul a trebuit sa sustina din bugetul propriu finantarea laboratorului de electrofiziologie pana cand MS a reintrodus spitalul in programul de consumabile de electrofiziologie!
Sursa noastra ne mai sune ca in 2010, Andreescu a facut cu profesorul Dan si UTICUL (Unitatea terapie intensiva coronarieni).
In 2015 Andreescu i-a propus profesorului Dan si proiectul de modernizare a sectiei cardiologie dar Dan a refuzat!”
Pana in 2013 profesorul Dan era apropiat de Andreescu. Ce s-a intamplat atunci?
S-a mai fluturat si o hartie, semnata de Andreescu, cu privire la programul operator care este pana la ora 15.00, din iulie 2016.
“Hartia este adresata tuturor sectiilor chirurgicale, inclusiv neurochirurgia.
Manipularile incepute inca de atunci au facut ca cei de la chirurgie generala sa ceara ore suplimentare.
Li s a raspuns ca la ei schema de personal este completa si, conform legii, nu se pot da ore suplimentare.
Li s a spus sa se incadreze in programul pe care il au.
S-a emis acea nota interna, tocmai in acest sens.
La conferinta, sustinatorii dr. Ifrim s-au prevalat de ea, sugerand ca Andreescu ar fi interzis chiar el operatiile la neurochirurgie dupa ora 15.00!”
Manipularile sustinatorilor actualei conduceri continua la Colentina.
Andreescu este acuzat ca nu a renovat tot spitalul in acelasi timp.
“Andreescu si-a expus de foarte multe ori, in consiliile medicale, strategia sa.
A pus accent intai pe sectiile care puteau sa-si ridice rapid nivelul si sa aduca bani spitalului.
Apoi s-a trecut rapid la sectii noi care completau, interdisciplinar, oferta spitalului dar mai ales ajutau la o clasificare mai buna si implicit la finantare.
A spus Andreescu atunci ca, pentru a putea renova sectii, trebuie sa le mute.
A facut rost de spatii desfiintand niste amfiteatre, birouri, biblioteci.
A spus ca nu poate muta chirurgiile pentru ca acestea au blocuri operatorii si post operatorii si de aceea va muta medicalele.
Pe medicale le va compensa cu acces la investigatii de cel mai inalt nivel, la care vor avea acces prin marirea bugetului spitalului, lucru care s-ar realiza prin aportul sectiilor noi.
Aceasta a fost strategia lui si nu a pornit cu toate in acelasi timp.
De aceea chirurgia generala si ortopedia nu au beneficiat de modernizari, pentru ca nu poti face lucrari in sala de operatii in timp ce se opereaza.
Totusi, in anul 2013, Andreescu a propus un proiect de modernizare si unificare a tuturor chirurgiilor care urmau a fi mutate intr-un singur pavilion, pavilionul B dar acest proiect a fost declinat de catre chirurgi in ultimul moment, dupa ce primarul Oprescu a promis un spital nou, in timp record in Colentina. “
Bolile profesionale se afla intr-un pavilion foarte vechi care nu se poate renova.
“Acesta este propus pentru demolare in urma unei expertize facute chiar de catre ASSMB.
Acesta este si motivul pentru care ASSMB nu a renovat fatada acestui pavilion.
Aceste boli profesionale nu sunt decontate de Casa Bucuresti prin sistemul DRG.
Ele sunt decontate partial de catre Ministerul Muncii si sunt sustinute partial de catre spital.
Astfel aceasta disciplina nu a fost in prim-planul lui Andreescu.”
Pentru moment, acestea au fost intrebarile la care am cautat raspunsuri.
Si, cum “Repetitia e mama invataturii!”, repetam:
“Pentru renovarea sectiilor unui spital e nevoie de bani!
Cazurile complexe, cu ICM mare, aduc bani!
Concluzia: sectiile care aduc bani spitalului pe ICM trebuie dezvoltate!
Neurochirurgia, terapia intensiva, sectiile de interventional, hematologia…
E nevoie de banii adusi de aceste sectii, pentru ca bugetul spitalului sa aiba fonduri pentru renovarea altora, la care consumul este peste veniturile aduse spitalului.