Stele verzi…, de colectare selectiva!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 februarie 2017, 09:15
Nu suntem in urma cu colectarea selectiva, reciclarea si valorificarea deseurilor, ci, mai degraba, nici nu am inceput-o! Tinta asumata de catre Romania pentru 2020 era de 50% din cantitatea de deseuri, iar nivelul actual este de…4%, conform inistrului mediului Daniel Constantin.
Adevarul e ca, pana acum, atat autoritatile, la nivel central, Ministerul Mediului, Guvern, si local, primarii, consilii locale, cat si operatorii de salubrizare s-au intrecut in a se lauda cu tot felul de „programe pilot” de colectare selectiva a deseurilor, care, insa, nu au avut nici o finalitate practica, nu s-au generalizat niciodata.
Acesta este contextul in care Primaria Sectorului 1, in colaborare cu asociatia „Planeta Verde” isi propune sa introduca in toate unitatile de invatamant pe care le administreaza, de la crese si gradinite, pana la scoli si licee, un program de colectare selectiva a deseurilor. Acesta va avea o durata de patru ani.
Astfel, in fiecare sala de curs, vor exista trei recipiente, unul pentru gunoi menajer, altul pentru ambalaje de hartie si un al treilea pentru ambalaje de plastic, spune Ioana Costea, consilierul pe probleme de educatie al primarului Sectorului 1, Dan Tudorache.
Unitatile de invatamant nu genereaza o cantitate foarte mare de deseuri, dar educatia ecologica a copiilor pentru a colecta selectiv deseurile poate constitui un vehicol educational foarte eficient pentru parintii si bunicii acestor copii. Cand copiii vor veni cu lectia colectarii selective invatata de la gradinita sau de la scoala, ei vor influenta intreaga familie, explica Ioana Costea. Operatorul de salubrizare din Sectorul 1 va ridica deseurile astfel colectate selectiv.
In paralel, Autoritatea Locala a Sectorului 1 va sprijini aderarea agentilor economici din aceasta unitate administrativa la platforma inverde.ro. Odata inscrisi, datele agentilor economici care produc deseuri de ambalaj vor fi accesibile pentru operatorii care colecteaza aceste deseuri, pentru a le valorifica. Intre cele doua entitati economice se va incheia un contract de colectare a deseurilor, pentru reciclare si valorificare. Prin acest contract, producatorul de deseuri din ambalaje care colecteaza selectiv si preda aceste deseuri spre valorificare va primi o suma de bani, drept contravaloare a deseurilor predate.
Un alt avantaj va consta in faptul ca, in functie de nivelul de colectare selectiva, diferitii agenti economici vor primi niste „stele verzi”, asemenea stelelor din turism. Locatiile respective vor beneficia de promovare pe platforma inverde.ro, astfel incat potentialii clienti sa poata afla ca respectivul magazin ori restaurant este unul „verde”, explica Mirela Papazu, de la Asociatia „Planeta Verde”.
Papazu mai spune ca tot platforma inverde.ro va urmari trasabilitatea deseurilor, de la colectare, pana la reciclarea lor. Astfel, oamenii isi vor putea recastiga increderea in colectarea selectiva, convingandu-se de faptul ca ambalajele colectate si predate de ei chiar ajung sa fie reciclate si nu la groapa de gunoi.
Sa speram ca, acum, sub presiunea Comisiei Europene si a infringementul ce ar putea veni din partea forului european, asa cum se intampla cu cel pentru gropile de gunoi, care a fost anuntat ieri.