Colentina – bazata pe dovezi – “Un adevar partial e mai rau decat o minciuna!”
Articol de , 17 februarie 2017, 09:00 / actualizat: 17 februarie 2017, 11:07
Asta asa, pentru a incepe cu concluzia.
“Un adevar partial e mai rau decat o minciuna!”
COMUNICAT DE PRESA
“În urma apariției în spațiul public a unor acuzații privind activitatea din cadrul Spitalului Clinic Colentina, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:
Acuzații: „Prin demersurile anunțate de actualul manager interimar al spitalului, avem în mod justificat și informat temerea că activitatea din Secția de Hematologie a Spitalului va fi afectată grav, iar speranța la viață și încrederea pacienților vor fi spulberate! De ce să distrugem ceva ce merge bine?”
Fapte: Actualul manager interimar al Spitalului Clinic Colentina NU a anunțat NICIUN demers cu privire la o eventuală restrângere a activității secției de Hematologie. NU sunt luate în considerare nici reducerea numărului de paturi, nici diminuarea schemei de personal.
Acuzații: „Precizăm că 2 posturi de medici hematologi care trebuiau scoase la concurs, sunt acum blocate din „grija” acutalului manager interimar, deși Consiliul de Administrație al Spitalului și A.S.S.M.B. au aprobat scoaterea la concurs a acestor posturi la solicitarea fundamentată a fostului manager al spitalului încă din anul trecut”.
Fapte: Cele 2 posturi au fost scoase la concurs, alături de toate celelalte posture solicitate din secțiile ATI, Neurochirurgie și Cercetare, o adresă în acest sens fiind deja înaintată către Ministerul Sănătății.
Acuzații: „La o zi dupa conferinta de presa, marti la ora 16.00, a fost intrunit Consiliul de Administratie al Spitalului. Acesta s-a intrunit in situatie de urgenta, fara a indeplini vreo conditie legala pentru a de intalni: nu a fost anuntat cu 5 zile inainte, nu a fost anuntata nicio ordine de zi. A fost un Consiliu ad-hoc, care nu a intrunit toti membri si, mai mult, Ifrim a pus ca membru in consiliu unul din observatori sa voteze. Acesta nu a fost insa de acord si a anuntat ca se abtine, deoarece nu avea drept de vot, ceea ce ar fi fost o ilegalitate. Consiliul nu a intrunit astfel, nici majoritatea simpla, conform declaratiilor unei surse, in exclusivitate pentru Bucuresti FM”.
Fapte:
– Consiliul de Administrație s-a întrunit în condiții de perfecta legalitate, la ședință participând 6 din cei 7 membri cu drept de vot. Niciunul dintre aceștia nu a avut vreo obiecție privind modalitatea de convocare, termenul și nici ordinea de zi.
– Informația potrivit căreia managerul interimar ar fi cerut unui observator să voteze este în totalitatea falsă.
– Singura decizie luată prin vot de către Consiliul de Administrație a fost recomandarea de încetare a contractului de management pentru directorul economic, rezultatul fiind de 5 voturi pentru și o abținere. Prin urmare, este limpede pentru orice persoană de bună credință că decizia a fost luată cu o majoritate evidentă.
Acuzații: Dupa ce cu o zi inainte Ifrim a cerut directorului financiar un punct de vedere cu privire la plata orelor suplimentare, iar aceasta I la dat, impreuna cu argumente legale: ca este aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli care la randul sau este aprobat de Administratia Spitalelor ieri Ifrim a cerut CA sa voteze demiterea din functie a directorului financiar. Aceasta a fost trecuta pe functia de sef serviciu financiar.
Fapte:
– menționarea unor sume în bugetul de venituri și cheltuieli, care ulterior este aprobat de către Administrația Spitalelor și nu poate avea, în niciun sistem juridic, putere mai mare decât un text de lege. Plata orelor suplimentare în sistemul bugetar (fără nicio excepție pentru cadre medicale) este interzisă explicit prin lege, din anul 2010 până în 2017 inclusiv.
– directorul economic nu a fost trecut pe funcția de șef serviciu financiar, ci a obținut acest post prin concurs, organizat în timp ce ocupa funcția de director economic. Consiliul de Administrație a cerut verificarea legalității acestui demers și va lua o decizie în acest sens într-o ședință viitoare.
Acuzații: Tot in cadrul Consiliului Administrativ s-a votat punerea in discutia Comisiei de Etica a celor doi neurochirurgi, Dorin Bica si Ionut Gobej, care au organizat o conferinta de presa pentru a–si spune punctul de vedere in legatura cu situatia conflictuala din cadrul spitalului, de dupa numirea noului manager.
Fapte:
– În ședința Consiliului de Administrație din data de 14.02.2017 nu s-a luat prin vot nicio decizie în acest sens!
– Consiliul Medical al Spitalului Clinic Colentina, din care fac parte toții șefii de secție din spital, s-a întrunit în data de 13.02.2017, urmare a informațiilor apărute în mass-media și pe rețelele de socializare, având la bază declarațiile medicilor Gobej și Bica. Cu această ocazie, s-a luat decizia sesizării Consiliului de Disciplină, nu pentru semnalarea problemelor cu care se confruntă spitalul, ci pentru afirmațiile inexacte sau chiar false făcute de către cei doi medici, cum ar fi de exemplu aceea că după numirea actualului manager interimar s-ar fi făcut disponibilizări sau că s-ar fi redus sau desființat anumite secții.
– Consiliul Medical a luat act de declarația scrisă data de către directorul de îngrijire medical, potrivit căreia nu au existat nici disponibilizări și nici încetări ale contractelor de muncă pe perioadă determinate la nivelul asistenților medicali, infirmierilor și brancardierilor.
Acuzații: Cele două operații programate pentru sfârșitul acestei luni în secția de neurochirurgie nu pot avea loc întrucât timpul de operație este de cca 12 ore, fiind practice imposibilă încadrarea în programul de lucru (08-15).
Fapte: toate operațiile programate vor avea loc și se vor desfășura în cele mai bune condiții, așa cum s-a întâmplat și până acum. Activitatea în secțiile implicate poate fi organizată de așa natură încât să se asigure prezența personalului necesar și fără stimulente financiare ilegale.
Manager Dr. Silvi Ifrim
Acesta este comunicatul de presa, transmis pe 16 februarie, de catre conducerea Spitalului Clinic Colentina, ca raspuns la acuzaţiile privind unele decizii care au fost luate în ultimele zile.
Primele doua paragrafe se refera la problemele expuse de catre asociatiile de pacienti intr-un memoriu adresat autoritatilor statului, pe care le puteti citi aici – Pacienti revoltati de abuzurile managerului interimar Silvi Ifrim.
Celelalte raspunsuri se adreseaza, punctual, informatiilor oferite de surse de incredere din cadrul spitalului, postului nostru de radio – Spitalul Colentina, din culise: „Orele suplimentare, pretextul trist al unei strategii distructive!”
Unul dintre paragrafele asupra carora ma voi opri, pentru inceput, este acesta:
“Tot Dan Andrei Gheorghe arunca inca o crunta dezinformare.
Pe hartiile cu bugetele sectiei sale, profesorul Baicus, care doar printr-o coincidenta este subordonatul prof. Dan in UMF, a descoperit o “chestie” foarte ciudata si anume ore suplimentare, 15000 lei sau 150000 lei sau cam asa ceva, iar in sectia domniei sale nimeni nu a ridicat bani pe ore suplimentare!
“Oare cine o fi ridicat acesti bani, oare la cate sectii o mai fi aceasta situatie? “, intreaba Dan.
“Intreband, am aflat ca nu este vorba de 15000 sau 150000 lei ci 1500 lei, ore suplimentare cumulate intr-o luna care provin dintr-o functie a softului aplicatia EXBUGET ceruta de Ministerul Sanatatii care repartizeaza cheltuielile indirecte ale sectiilor, la capitolul cheltuieli sectie.
Aici este vorba de ore suplimentare pe care mai multe infirmiere din sectia lui Baicus le-au cumulat in luna respectiva.
Este adevarat ca medicii si asistentele lui Baicus nu au ridicat ore suplimentare.”
Si, nu ma opresc intamplator, ci pentru a prezenta punctul de vedere al domnului profesor doctor Cristian Baicus, punct de vedere primit pe o retea de socializare.
In continuare prezentam si documentul pe care domnia sa ni l-a pus la dispozitie:
Pentru a inlatura orice urma de confuzie, am cerut precizari la sursa initiala.
Acestea au venit. Cu explicatii:
Revenim la orele suplimentare
Domnul profesor Gheorghe Andrei Dan, in conferinta de presa, a subliniat ca pe sectia domniei sale nimeni nu a cerut ore suplimentare.
Asistentele au lucrat peste orele de program pentru ca “pacientul este undeva dincolo de lege, undeva in domeniul bunului simt. Deci nu s-a pus problema de ore suplimentare in acest spital.”
Adresandu-ne surselor noastre, am observant, pe baza unor dovezi clare, ca au existat insa referate prin care domnul profesor a solicitat plata acestor ore pentru personalul mediu.
Si a si primit raspuns. Favorabil.
Si, domnul profesor, nu este singurul solicitant.
Pentru ca…
Pentru ca suntem la acest subiect, nu putem sa nu prezentam ce inseamna o ora suplimentara, ca buget, pentru personal.
Un alt aspect, interesant din punctul nostru de vedere, este cel al schemei de personal.
Si venim cu un singur exemplu: cel al sectiilor de ATI.
In toata povestea, mai apare o intrebare: s-au facut demiteri? Transferuri de pe o sectie pe alta au existat.
Si, de ce, in lipsa acuta de personal de pe ATI 1, unde avem de a face cu cea mai mare necesitate, doi brancardieri au fost mutati? Unul pe sectia doamnei manager, de diabet.
In fata acestor dovezi, contradictorii, dar concrete, nu putem sa nu fim de acord cu concluzia domnului profesor Gheorghe Andrei Dan: “Un adevar partial e mai rau decat o minciuna!”
Da, domnule profesor! Aveti perfecta dreptate in aceasta afirmatie, inregistrata, ca dealtfel intreaga conferinta de presa.
Dar, daca dovezile ne contrazic, cum facem?
Mai credem vorbe sau mergem pe dovezi scrise?
Cand intr-o mare de adevar ni se strecoara doua insule de…gol… ce putem crede?