A Cure for Wellness / O terapie pentru viaţă … mortală
Articol de , 21 februarie 2017, 19:38 / actualizat: 21 februarie 2017, 23:52
Patru premiere avem în această săptămână, două comerciale, alte două mai valoroase. „A Cure for Wellness” este unul dintre filmele cu pretenţii artistice mai mari, un thriller psihologic ce înfricoşează şi năuceşte, realizat, după o pauză de trei ani, de Gore Verbinski, în triplă calitate de scenarist, regizor şi producător. Şi într-adevăr, acest film este uimitor vizual şi sonor, şi reuşeşte să transmită o atmosferă bulversantă, ca şi povestea prezentată pigmentată cu momente macabre. Iar performanţele actorilor din distribuţie sunt de la foarte bune în sus.
Astfel, Dane DeHaan joacă foarte bine pe Lockhart, un tânăr agent de bursă de pe Wall Street trimis de firma sa la un spa izolat din Alpii elveţieni pentru a-l aduce înapoi la New York pe Preşedintele companiei, Pembroke, pacient aici. Datorită unor întâmplări din trecut, localnicii din satul învecinat sunt reticenţi faţă de cei de la castelul unde funcţionează sanatoriul, dar şi faţă de vizitatorii acestuia. După ce nu reuşeşte din prima să-l recupereze pe Pembroke şi suferă un bizar accident de maşină, Lockhart se trezeşte internat în sanatoriu şi îl cunoaşte pe Doctorul Volmer, directorul-proprietar al instituţiei foarte bine interpretat de Jason Isaacs. Apoi, investigând secretele întunecate şi şocante din spa, tânărul agent intră în zone interzise pacienţilor şi o cunoaşte pe excentrica Doamnă Watkins, bine jucată de Celia Imrie care a făcut ceva cercetări detectivistice, ale căror concluzii i le înmânează.
Tot în cursul investigaţiilor sale, Lockhart o cunoaşte şi pe frumoasa adolescentă Hannah, o pacientă a sanatoriului interpretată de Mia Goth, atât de specială încât nu are parte de „tratamentele” pe care le fac ceilalţi şi care-i omoară, acceptându-şi senin sfârşitul şi chinurile prin care devin, de fapt, sursă de prelungire a vieţii pentru câţiva aleşi. Chiar şi tânărul agent, supus unor astfel de proceduri pseudo-medicale ce amintesc de experimentele naziştilor, e pe punctul să piardă contactul cu realitatea. Dar lucrurile iau o altă turnură, pe care vă lăsăm să o descoperiţi, alături de foarte multe altele, vizionând acest thriller psihologic ce rulează la noi cu titlul „O terapie pentru viaţă” la Glendale Studio şi cinematografele de mall.
Mai adăugăm doar că aţi putea face o paralelă între povestea din acest film, ce ne pune întrebarea ce înseamnă împlinirea, explorând adevăratul sens al bunăstării şi capcanele pe care le aduc avariţia şi puterea, şi povestea din clasicul „Dracula”.