Cand va fi inchisa groapa de gunoi de la Chiajna?
Articol de Mircea Apostolescu, 21 februarie 2017, 10:12
Nu, nu este doar dorinta celor 40.000 de bucuresteni din sectorul 1, care au semnat petitia „Aer curat, bun de respirat”, ci acest lucru rezulta din Autorizatia Integrata de Mediu (AIM) pentru Depozitul Municipal de Deseuri de la Chiajna – Rudeni.
Luni, pe site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului a aparut proiectul AIM pentru groapa de gunoi de la Chiajna, operata de catre compania Iridex. In zece zile de la publicare, autorizatia va fi semnata si va constitui documentul ce va sta la baza functionarii gropii Iridex.
Potrivit proiectului AIM, capacitatea maxima de depozitare a gropii este de 4,5 milioane de metri cubi de deseuri, dupa care groapa urmeaza a fi inchisa definitiv.
Dupa cum declara chiar operatorul depozitului, compania Iridex, in momentul de fata, pe celulele 1-5 ale gropii au fost depozitati 3,8 milioane de metri cubi de deseuri. De aceea, proiectul AIM spune ca aceste celule vor fi inchise definitiv, Iridex urmand a prezenta proiectul de inchidere, pana la 1 martie, anul acesta.
Vor ramane deschise pentru depozitare doar celulele 6 si 7 ale gropii de gunoi, cu o capacitate maxima totala de circa 650.000 de metri cubi de deseuri, potrivit proiectului de AIM. Numai ca operatorul gropii de gunoi a declarat ca, pe aceste doua celule, ar fi fost deja depozitati 370.000 de metri cubi de gunoi.
Facand calculele, rezulta ca, la groapa de gunoi Chiajna, ar mai putea fi depozitati aproximativ 280.000 de metri cubi, dupa care depozitul ar trebui inchis definitiv.
Dat fiind faptul ca Bucurestiul produce anual aproape 225.000 de tone de deseuri si ca, la groapa de gunoi Iridex, este adus gunoiul si de la Chiajna, Rosu si alte localitati din Ilfov, rezulta clar ca anul 2018 ar trebui sa fie ultimul an de functionare al depozitului municipal de deseuri de la Chiajna.
Mai mult decat atat, tinand cont ca, in cantitatea de 280.000 de metri cubi ramasa disponibila pentru depozitare, trebuie sa intre si straturile de neutralizare de 35 de centimetri grosime, care ar trebui sa acopere gunoiul, la finalul fiecarei zile, precum si stratul final de pamant, care va inchide definitiv groapa de gunoi si pe care ar urma sa fie plantata vegetatie, care sa stabilizeze pamantul, zilele depozitului de gunoi ar trebui sa fie numarate!
Desigur, odata cu inchiderea gropii de gunoi de la Chiajna, nu se incheie problema gestionarii acesteia! Pentru ca muntele de gunoi creat in nordul Bucurestiului, din 1999 pana acum, va continua sa fermenteze, asadar se va forma gazul rezultat din fermentatia acestuia. Apa de ploaie va continua sa se infiltreze prin straturile de pamant si, deci, va continua sa se formeze acea zeama infecta, otravitoare, numita levigat. Gazul de fermentatie si levigatul vor trebui captate, pentru a nu contamina aerul si panza freatica. Asta inseamna o gestionare a bombei ecologice de la Chiajna – Rudeni pe termen lung, pe 30 de ani, dupa inchidere.
Ramane de vazut daca Iridex a constituit, in mod real, fondul de inchidere, care este obligatoriu, prin lege, sau daca Municipalitatea, adica noi toti, va trebui sa suporte cheltuielile, pe termen lung!