Exclusiv Bucuresti FM: Managementul orgoliilor mai presus de managementul Spitalului Colentina
Articol de , 22 februarie 2017, 09:51
”Catre,
Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti
In atentia D-lui Director General (…)
Prin prezentul memoriu dorim sa va supunem atentiei cel mai important si mai complex proiect pentru Spitalul Clinic Colentina in acest moment, dar si cateva probleme de prioritate zero pentru spital.
Proiectul, de importanta vitala pentru spital, la care se lucreaza efectiv din anul 2009, are ca deziderate principale asigurarea securitatii pacientilor si a personalului care-si desfasoara activitatea in Pavilionul “Dermatologie”, asigurarea legalitatii actului medical, asigurarea calitatii actului medical pentru disciplinele chirurgicale si, implicit, acreditarea spitalului.
Proiectul presupune unificarea disciplinelor chirurgicale care activeaza acum in trei pavilioane intr-un singur pavilion, cel mai mare din spital si care se preteaza cel mai bine la indeplinirea tuturor normelor de acreditare. Pe scurt, Sectiile Chirurgie generala, Chirurgie plastica, Ortopedie si planificata ORL se vor alatura Urologiei care se afla deja in Pavilionul “ Dermatologie “, astfel incat toate disciplinele chirurgicale din SCC se vor afla intr o singura cladire. Prin urmare Sectiile de Dermatologie se vor muta in locul Chirurgiei iar Medicina interna, Hematologia si Reumatologia in locul Ortopediei realizandu-se pur si simplu o rocada.
In acest moment, actul chirurgical in SCC se desfasoara in conditii total improprii, la limita incapacitatii, fara a avea suprafetele minim necesare, circuitele minim necesare, necesarul de curent electric si fara a avea la dispozitie niciuna din functiile suport asa cum este normal si decent. Doua din cele 4 sali de operatie de la chirurgie au fost amenajate in foste grupuri sanitare si nu depasesc 10 mp fiecare! O a treia sala a fost facuta prin delimitarea cu panouri de geam a unui spatiu comun!
Odata cu comasarea tuturor disciplinelor chirurgicale se rezolva toate problemele de suprafata, de cubaj, de circuite si fluxuri, de aport de curent electric. Deasemenea se aduc in aceeasi cladire si toate functiile suport astfel incat pacientii si medicii din sectiile chirurgicale nu vor mai trebui sa mearga in alte pavilioane din incinta spitalului pentru radiologie, imagistica CT si RM, mamografie, laborator, ecografie, bronhoscopie, probe functionale. Ambulatoriul de specialitate, camera de garda, punctul de transfuzie, magazia de materiale, laborator pentru infectii intraspitalicesti si morga vor functiona in aceasta cladire. Singura linie de garda ATI nu va mai trebui sa plece dintr-un pavilion in altul pentru consulturi, lasand pacientii descoperiti cu punerea in pericol a vietii pacientilor din postoperator care sunt in mod real vulnerabili.
De asemenea, nou creata Sectie de Urologie pe care am dezvoltat-o in cadrul acestui proiect de la bun inceput in pavilionul Dermatologie asteapta continuarea proiectului pentru a putea beneficia de ATI si de toata logistica necesara actului chirurgical.
Avantajele realizarii acestui proiect sunt indiscutabile pentru spital si le vom enumera pe scurt:
1. Vom putea acredita sectiile chirurgicale, facilitatile postoperatorii, blocul operator si sterilizarea(…)
2. Realizarea a 15 sali de operatii noi, moderne, care respecta suprafetele, cubajul, circuitele si care sunt toate identice. In acest moment doar 2 sali, una in Chirurgie si una in Ortopedie indeplinesc partial criteriile de suprafata si cubaj.
3. Aparitia primei sectii de ATI categoria a I-a din istoria spitalului (…)
4. Aparitia primei facilitati preanestezie din istoria spitalului. Zona de preanestezie va scurta mult timpii morti dintre operatii si este o premiera pentru spitalele romanesti.
5. Utilizarea eficienta a resursei umane.(…)
6. Utilizarea eficienta a infrastructurii, deoarece nu trebuie sa mai reproducem de trei ori infrastructura necesara unui serviciu chirurgical.
7. Posibilitatea de a realiza in premiera pentru SCC abordarile interdisciplinare ale cazurilor chirurgicale.
8. Posibilitatea de a avea in aceeasi cladire toate functiile suport: radiologie
imagistica CT si RM, mamografie, laborator, probe functionale, punct transfuzie, magazie materiale, camera de garda, ambulatoriu de specialitate, banca de tesuturi, punct farmaceutic sau morga.
9. Realizarea rocadei ofera potentialul pentru evolutie si perfectionare a acestui proiect pentru urmatorii 10 ani. In actuala distributie nu exista potential de dezvoltare si nu mai putem face nimic pentru Chirurgie si Ortopedie.
10. In cadrul acestui proiect dorim ca intr-o perioada de timp rezonabila sa reusim sa facem grupuri sanitare in toate saloanele.
11. Asigurarea disponibilului de curent electric pentru aparatura ultramoderna necesara.(…)
12. Asigurarea consumatorilor vitali in cazul unei pene de current. (…)
13. Asigurarea unui suport real pentru situatiile de avarie prin bransarea directa a acestei cladiri la unul din generatoarele de curent si anume la cel principal.
14. Realizarea unor circuite functionale aferente normelor PSI .
15. Coerenta distributiei serviciilor medicale in spital. Astfel va fi un pavilion numai pentru Dermatologie, unul numai pentru Medicala si unul numai pentru Chirurgie si ATI. Acum exista Dermatologie amestecata cu Urologie, Cardiologie, Parazitologie si discipline medicale, ceea ce nu este normal deoarece sunt norme diferite de igiena si sunt fluxuri diferite de pacienti. (…)
16. Nu in ultimul rand realizarea acestui proiect ne va permite aducerea unor medici de mare competenta din alte unitati sanitare pentru care insa trebuie sa realizam si infrastructura necesara. Noii veniti vor plasa ferm disciplinele chirurgicale din Colentina pe primele locuri in tara. In acest context se va infiinta si un departament ORL, foarte necesar pentru tratamentul complicatiilor din leucemiile acute. (…)
Acest proiect a fost aprobat de catre toti medicii din spital, toti sefii de sectii, Consiliul medical si Consiliul de administratie.
Timp de 5 ani am pregatit acest proiect. Am modificat structurile sectiilor si numarul de paturi pentru a ajunge la forma care sa permita aceasta rocada fara distorsiuni si convulsii dar si logistic(…)
Consolidarea. Pavilionul “Dermatologie” in care dorim sa concentram toate disciplinele chirurgicale a fost construit in anul 1939. Pana in anul 2009 in aceasta cladire nu s-au realizat niciun fel de lucrari de reparatii sau consolidari. (…)
Asa cum cunoasteti de la procesul verbal de preluare a patrimoniului SCC, din punct de vedere structural cladirea necesita urgent lucrari de consolidare. In acest sens spitalul are doua proiecte de consolidare a cladirii din anii 1996 si 2000, dar niciunul nu mai corespunde actualelor norme de securitate la seisme. Avand in vedere ca este vorba despre cea mai mare cladire din spital, de faptul ca nu a fost consolidata niciodata si de faptul ca se vorbeste foarte mult despre ciclurile seismice de 40 de ani (1900, 1940, 1977), aceasta problema devine de prioritate zero. (…)
Cand am optat pentru varianta de consolidare a acestei cladiri, anumite ratiuni au fost luate in considerare:
1. In ce masura lucrarile de reparatii realizate in anul 2009 isi conserva valoarea(…)
2. In ce masura aceste lucrari de refunctionalizare sunt necesare in conditiile in care in incinta spitalului se va construi un nou corp de cladire cu finantare de la consiliul local. Spitalul nou, pentru care licitatia este in curs de desfasurare, presupune aducerea in SCC a unor discipline noi, care nu au existat niciodata in spital precum Neurochirurgia, Unitatea de stroke, Chirurgia cardiovasculara, Chirurgia vasculara, Chirurgia toracica dar si mutarea camerei de garda unificata, farmacia centrala, Anatomia patologica, morga etc. Prin urmare, spitalul nou este un proiect “green field” prin care sunt aduse in SCC discipline complet noi, absolut necesare, in premiera pentru spital ce va permite o abordare integrata a actului medical si obtinerea categoriei I-a spital general. Odata cu finalizarea Oncologiei in Ambulatoriu vom putea discuta de proiectul unui spital metropolitan de categoria a I-a de interes major pentru zona metropolitana Bucuresti. (…)
Stroke unit este un concept care nu exista in Romania, iar un spital care sa ofere atat de coerent serviciile medicale iarasi nu exista in Romania. (…)
Lucrarile de consolidare necesita conform legii autorizare de catre primaria de sector. Autorizarea necesita obligatoriu acordul dumneavoastra in calitate de proprietar. In speranta ca memoriul si intalnirea cu dumneavoastra vor clarifica toate aspectele, asteptam decizia cu privire la acordul proprietarului pentru aceste lucrari. “
Manager SCC,
Dr. Bogdan Andreescu”
Asa arata, pe scurt, memoriul trimis de catre fostul manager al Spitalului Clinic Colentina catre ASSMB.
Am solicitat acest document in conditiile in care, in ultima perioada au fost aduse acuzatii fostei conduceri,de prioritizare a anumitor sectii din Spital in ceea ce priveste refacerea sau consolidarea.
Nu este singurul document pe care l-am primit si, din cat se poate observa, intregul spital era in atentia conducerii, pentru aducerea la parametrii unui spital de nivel European, in adevaratul sens al cuvantului.
Nu am apucat sa il cunosc pe fostul manager in timpul mandatului sau, recunosc.
Si, din cauza faptului ca nu a mediatizat fiecare reusita, pe care a luat-o ca pe ceva normal, nici nu stiam mare lucru despre spital.
Intre noi fie vorba, am fost, in timp, la o multime de inaugurari festive, cu taieri de panglici, in fata unor Sali goale, care nu beneficiau nici macar de utilitati, in mari spitale din Bucuresti.
Am descoperit ce adevarata comoara exista la SCC, in momentul in care am primit informatia ca o pacienta a desenat, in timp ce era operata pe creier.
Am retinut in acel moment ca exista, la Colentina, o sectie model, cu oameni pe masura, de neurochirurgie si una de ATI.
Am transmis stirea dar, recunosc iarasi, nici in acel moment nu am verificat ce se intampla in restul spitalului.
Atentia mi-a fost atrasa in urma cu putin timp, in urma izbucnirii asa-zisului “scandal”.
Si, daca afirmatiile distinsului prezidiu, participant la Conferinta de presa, nu s-ar fi contrazis cu dovezile clare, scrise, in privinta orelor suplimentare platite, de exemplu, m-as fi oprit, probabil, aici.
Auzind insa si declaratii conform carora anumite sectii au fost modernizate, prioritar, in detrimentul altora, am extins subiectul.
Surprizele nu au incetat sa apara.
Am primit, initial, memoriul prezentat mai sus, care mi-a oferit deja o alta perspectiva a lucrurilor. Legandu-l cu declaratiile logice primite in urma cu cateva zile, conform carora
“Pentru dezvoltarea sectiilor unui spital e nevoie de bani!
Cazurile complexe, cu ICM mare, aduc bani!
Concluzia: sectiile care aduc bani spitalului pe ICM trebuie dezvoltate!
Neurochirurgia, terapia intensiva, sectiile de interventional, hematologia…
E nevoie de banii adusi de aceste sectii, pentru ca bugetul spitalului sa aiba fonduri pentru renovarea altora, precum chirurgia, la care consumul este peste veniturile aduse de aceasta sectie spitalului.”, am ajuns la concluzia ca nici treaba asta, cu “mania persecutiei”, nu sta in picioare.
Am insistat si am primit explicatii scurte si la obiect, despre fiecare pavilion.
Pavilionul A Camera de garda
A fost igienizat. Mai mult nu poate fi facut deoarece acest pavilion este propus pentru demolare urgenta, avand expertiza facuta in acest sens chiar de catre ASSMB. De aceea nu s-a renovat nici fatada si s-au facut strict lucrarile de intretinere
Pavilionul B
Este cel in care se afla sectiile ”favorizate”, neurochirurgie, hemato, gastro, uro, ATI, Cardiologia interventionala etc Pavilionul B si K sunt cele mai mari din spital.
Pavilionul D
Cunoscut ca si ambulatoriul spitalului. Aici la demisol si parter se afla dermatologia care este cea mai moderna sectie de profil din tara. A fost reparat si igienizat
Pavilionul E
Aici se afla medicalele si cardiologia prof. Gheorghe Andrei Dan. In anul 2011 s-a facut in cardiologie unitatea de terapie coronarieni (UTIC) . De asemenea in 2016 s-a amenajat un laborator la etajul 1. In 2011 s-a facut in pavilionul B, la favorizati, compartimentul de electrofiziologie parte a cardiologiei interventionale. Cardiologia interventionala din Colentina, este una dintre cele mai moderne din tara. Incepand cu 2015, pentru cardiologie a fost propus proiectul de modernizare care presupunea transferul sectiei cardiologie, in pavilionul favorizatilor, la etajul 2. Acest proiect a fost tergiversat de catre prof Dan Ghe. Si in pavilionul E s-au facut lucrari de reparatii si igienizari pentru ca sa arate asa cum arata acum.
Pavilionul F chirurgie
Acest pavilion a fost consolidat partial si renovat complet intre 1995-2000. In 2000 acest pavilion era cel mai modern din Colentina, proaspat renovat! Cu toate lucrarile de renovare, circuitele nu au fost satisfacute in intregime!!! S-a investit la acea vreme intr-un cal mort! Pentru chirurgi, fosta conducere a propus 3 proiecte de modernizare! Primul in 2013 care viza unificarea tuturor disciplinelor chirurgicale si a terapiilor din acel moment in pavilionul B, cel al favorizatilor ! (chirurgie + ortopedie +urologie) Pentru chirurgie si ortopedie erau prevazute blocuri operatorii separate, unul ortopedie cu plastica si celalat chirurgie generala. Fiecare bloc op ar fi avut 6 Sali de operatii si post operatorul lui. Aparea si terapia intensiva categoria 1. Acest proiect a fost refuzat deoarece primarul de atunci, prof Oprescu a promis un spital nou in incinta spitalului. Nu a aparut spitalul nou al lui Oprescu si a fost propus urmatorul al doile proiect proiect de modernizare al pavilionului chirurgie. Acesta presupunea restrangerea activiattii chirurgicale pe durata constructiilor. Apoi a fost propus un al treilea proiect in care se facea o extindere a cladirii actuale chirurgie cu un corp nou care sa cuprinda numai salile de op si actuala terapie 2. Pentru acest al treile proiect, CGMB a acceptat sa finanteze un SF in 2016.
Pavilionul G ortopedie
Aici s-au facut lucrari de igienizare si s-a renovat o sala de operatii in anul 2015. Pentru ortopezi s-a prpus proiectul de unificare impreuna cu chirurgii ( 2013)
Pavilionul H Neurologie
A fost refacut integral si arata impecabil.
Pavilionul K
Fosta conducere a preluat acest pavilion care este la fel de mare ca si pavilionul B, in stadiu de epava, plin cu aurolaci si drogomani. A fost consolidat si modernizat cu fonduri structurale in perioada 2012-2013. Aici se afla acum centrul de cercetare al spitalului, cel mai mare centru de cercetare asociat unui spital din tara!
Pavilionul I Boli profesionale
Este un pavilion propus pentru demolare urgenta in urma expertizei realizate de catre ASSMB. De aceea nu a fost reparata fatada. S-au renovat toate fatadele din sptal mai putin cele pentru pavilionul A si I. Aici se afla sectia boli profesionale 25paturi, 25 p dermatologie, farmacia spitalului si tot felul de depozite si arhiva. In 2015 a fost renovata si modernizata farmacia spitalului. Ianuntru s-au facut lucrari de reparatii .Boli prof nu sunt decontate de catre Casa de asigurari asa cum sunt celelate sectii din spital. Decontarea partiala a serviciilor acestei sectii se face de catre Ministerul muncii iar sectia este sustinuta partial de catre spital. Cateva televiziuni au fost trimise de catre actuala conducere sa filmeze in acest pavilion pentru a spune ca asa arata toate sectiile neglijate de Andreescu!
In contradictie, cum banuiam, cu procesul verbal intocmit in urma Consiliului medical al spitalului, in data de 13 februarie 2017.
Fara aceasta verificare sumara, daca era sa-i credem pe cuvant pe membrii consiliului, am fi crezut ca tot ce s-a realizat e un dezastru iar sectiile care, culmea!, aduc bani, sunt cele mai mari consumatoare de fonduri si sunt, eventual, nerentabile.
Si asta, in mod paradoxal, in conditiile in care exista un document care atesta faptul ca unul dintre sefii sectiilor “vitregite”, profesorul Gheorghe Andrei Dan, a refuzat modernizarea acesteia, dorita dealtfel de fosta conducere, chiar in conditiile in care indicatorii respectivei sectii erau la limita de jos.
Interesant si mai ales corect ar fi fost daca, in conferinta de presa in care acuza conditiile in care lucreaza, domnul profesor ar fi venit si cu acest mic amanunt.
Intr-o tara al carei sistem medical public este cel pe care il cunoastem cu totii, orice comentariu asupra a ceea ce se intampla in aceste zile la Spitalul Clinic Colentina este de prisos.
Cum, de asemenea este inutil sa comentam aici declaratiile vehemente ale unor medici in fata unor dovezi concrete de schimbare si modernizare.
Orgoliile si razbunarile inutile nu fac altceva decat sa aduca un prejudiciu de imagine meseriei nobile, de medic.
Incompetententa manageriala a unui medic nu este, neaparat de condamnat. Dar, cumulata cu rea vointa, nu poate duce decat la distrugere.
Imi permit sa il citez aici pe unul dintre medicii dintr-un spital bucurestean care afirma intr-un comentariu pe o retea de socializare:
“Gradul de subdezvoltare al societatii romanesti in ansamblul ei ii da imaginea si ii stabileste definitia. Fiecare societate are un timp al ei. Cel care indrazneste sa o ia inainte timpului societatii in care traieste este prompt executat ritualic. Asa e de cand lumea, pe tot globul, in societatile involuate. Dar, intotdeauna, merita sa incerci. Pentru ca mai degraba te poti opune societatii in care traiesti, decat propriei firi…”
Un lucru e clar:
Desi se vehiculeaza ca isi doreste sa obtina un nou mandat, fostul manager, Bogdan Andreescu nu vrea sa revina la conducerea spitalului.
In rest… sanatosi sa fim!
Si sa avem parte, la nevoie, de medici buni.
Iar daca un medic bun e si un bun manager poate fi un plus. Un mare plus pentru pacient.
“Managementul pacientului” ar putea deveni si in Romania realitate.
La Colentina asa s-a intamplat.
Un lucru e cert: spitalul nu a fost in niciun caz pe pierdere.
Ultimul extras de cont de cand la conducerea SCC era fostul manager demonstreaza acest lucru.
Dincolo de pretexte puerile ca “ore suplimentare neplatite” dar pentru care exista dovezi ale unor referate de plata, dincolo de “sectii vitregite” dar in cazul carora s-a refuzat reabilitarea…
Ce ar fi putut deveni Colentina, daca dopul de gheata nu infunda cu pretexte conducta RADET?
Puteti vedea singuri.
Va continua proiectul? Unde?! Cand?!