Ingrediente ieftine pentru tari sarace?
Articol de Sorin Pavel, 25 februarie 2017, 09:24
Ministerul agriculturii investigheaza cazul privind dublul standard al alimentelor produse in vestul Europei.
Ministrul Petre Daea spune ca a alcatuit un colectiv din specialisti de la protectia consumatorului si autoritatea sanitar- veterinara care sa clarifice situatia.
Asta dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora alimentele produse in Occident pentru consumul propriu ar avea o calitate mai buna iar cele destinate pietei est- europene o calitate mai proasta.
Petre Daea mai spune ca pana la clarificarea situatiei trebuie sa fim echilibrati in afirmatii.
Si alte tari, cum ar fi Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia au reclamat faptul ca firmele din vest practica un dublu standard de calitate pentru produsele lor in functie de piata de desfacere.
Lideri celor 4 state se vor intalni saptamana viitoare pentru a cere Uniunii Europene sa ia masuri impotriva companiilor alimentare care folosesc ingrediente inferioare calitativ la produse de marca destinate vanzarii in state membre mai sarace.
Practica este permisa in prezent intrucat Uniunea Europeana solicita doar ca ambalajele sa contina o lista a tuturor ingredientelor.
Ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka a declarat ca oamenii s-au saturat sa fie cosul de gunoi al Europei in timp ce seful de cabinet al premierului ungar, Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept cel mai mare scandal din istoria recenta.