Explicații pentru depresia de primăvară
Articol de Sabina Lapadatescu, 1 martie 2017, 16:47
Împreună cu oboseala de primăvară, care foarte curând ne va copleși, experții avertizează că există și depresie sezonieră. Faptul că vremea este mai caldă și emoțiile sunt pozitive nu ne protejează de astfel de afecţiuni.
Iarna lungă și lipsa luminii şi-au spus deja cuvântul, atrag atenţia experţii.
„De obicei, depresia de primăvară afectează mai ales femeile”, a explicat dr. Tina Blajeva, psihiatru în cadrul Centrului pentru îngrijiri medicale de specialitate în bolile cardiovasculare.
„Pentru a fi mai precişi din punct de vedere medical, trebuie să explicăm faptul că depresia sezonieră este un subtip de tulburare depresivă. Caracterul sezonier se explică prin faptul că unii pacienți suferă de depresie, în primul rând în anumite anotimpuri – iarna devreme, toamna târziu sau primăvara. Aproape 100% din cazurile de depresie sezonieră – 99%, se recuperează complet. În cazul a 90% dintre persoane, afecţiunea este de obicei tratată în ambulatoriu.
Persoanele afectate de depresie se simt triste și lipsite de dorința de a face ceva. În plus, au numai gânduri negative și cred că viața nu are sens. Nu este exclus să ajungă şi la ideea sinuciderii.
Factorii biologici sunt legaţi de o reducere a hormonului serotonină, aşa-numitul hormon al fericirii în creier. Factorii sociali sunt influenţaţi de sentimentul de singurătate”, a explicat specialistul bulgar.