Polițiști locali, „pândari și maradoniști”
Articol de Mircea Apostolescu, 2 martie 2017, 09:42
Printre cele 19 societati comerciale pe actiuni a caror infiintare a fost aprobata de catre Consiliul General, in ultima sa sedinta, se numara si una care va avea drept obiect de activitate „paza si protectia obiectivelor de interes public si privat”.
Intr-un comunicat al Primariei Capitalei, se mentiona ca, data fiind limitarea legala a numarului de politisti locali, Politia Locala nu dispune de suficiente efective, ceea ce duce la necesitatea infiintarii acestei firme de paza.
Problema Politiei Locale a Municipiului Bucuresti (PLMB) nu consta, insa, in lipsa unor „pandari” care sa pazeasca sediul Primariei Capitalei sau pe cele ale unor institutii din subordinea acesteia. Problema PLMB consta in lipsa personalului specializat, cu studii de specialitate, care sa poata indeplini misiunile specifice acestei institutii.
Spre exemplu, o mare problema consta in lipsa agentilor constatatori pentru tot felul de contraventii, incepand de la cersetorie, prostitutie, parcagii ilegali, grafferi si mergand pana la lipitorii de afise. Pentru a fi agent constatator, un politist local trebuie sa fie functionar public, ori o parte dintre agenti sunt incadrati ca personal contractual, deci nu pot fi agenti constatatori.
O alta mare lipsa este aceea a incadrarii cu personal specializat in interventii. Acesti luptatori trebuie sa aiba o pregatire speciala si sunt in numar de doar 17, la nivelul intregii PLMB. Socotind ca ei trebuie sa acopere, zilnic, trei schimburi, ca au de luat zile libere si de efectuat concedii de odihna, ajungi la cifra de maximum patru luptatori pe schimb, adica cel mult doua echipaje, care trebuie sa execute misiuni pe raza intregului Bucuresti, misiuni care merg de la insotirea executorilor judecatoresti, pana la executarea de mandate de aducere. Asta in conditiile in care nu sunt si oameni bolnavi, din acest efectiv.
O alta problema grava cu care se confrunta politistii locali este aceea a lipsei unui cadru legislativ adecvat care sa le permita combaterea eficienta a unor contraventii care ii deranjeaza foarte mult pe bucuresteni, precum cea savarsita de parcagii ilegali, care pretind bani pentru parcarea masinilor in parcarile publice, dupa orele 18:00, cand parcarea ar trebui sa fie libera, sau chiar pe strada, unde au „locurile lor de parcare. Desigur, politistii locali ii pot amenda, dar aceste amenzi nu sunt platite niciodata. Parcagiii ilegali nu au bunuri pe numele lor, deci nu pot fi siliti sa plateasca amenzile, si isi vad linistiti de treaba.
Deci, infiintarea firmei de paza a municipalitatii nu va duce, in mod direct, nici la rezolvarea problemelor cu care se confrunta PLMB, nici la sporirea climatului de siguranta publica, pentru ca „pandarii” respectivi nu pot decat sa pazeasca niste sedii administrative sau parcuri. E drept ca Municipalitatea ar putea sa nu mai plateasca acele contracte grase pentru paza parcurilor catre firme particulare de „pandari”.
Si, pentru ca tot vorbim despre paza parcurilor si despre firme de paza private, am sa ma intorc la asa-zisii politisti calare ai Primariei Capitalei, despre care scriam cu exact un an in urma.
In anul 2009, Politia Locală a Municipiului București (PLMB) înființa, cu titlu de proiect pilot, un serviciu hipo. Este vorba despre 24 de „politisti” cu cai, a căror misiune constă în patrularea celor trei mari parcuri ale Bucurestiului, Herăstrău, Tineretului si Carol plus Parcul Izvor. Ei urmau să combată mai eficient anumite infracțiuni, precum furturi, jafuri, tulburarea liniștii publice etc, săvârșite în condițiile speciale create de suprafețele mari de teren din parcuri. O contravenție pe care urmau „să o aibă în colimator”, in mod deosebit, era aceea a comertului stradal neautorizat, desfăsurat în parcuri sau în imediata proximitate a acestora. Conform celor de la Politia Locala a Municipiului Bucuresti (PLMB), rezultatele bune ale serviciului hipo nu au întârziat să apară, ducând la o scădere a infracționalității si o creștere a climatului de siguranță, in cele trei parcuri.
Numai că au apărut si aspecte mai putin plăcute, ca sa nu spunem infractionale, ale activității acestor „politisti”. Unul a fost scandalul de la Piata 16 Februarie, când doi „politisti” călare care încercau să îi „controleze” pe comercianți au fost amendați de către Politia Locală a Sectorului 1.
Un alt caz, mai recent, s-a petrecut in mai 2014, când doi călăreti au intrat cu caii în mijlocul unei multimii de trei sute de oameni, care ascultau trupa „Barbarossa Samba”, in Parcul Herăstrău. Oamenii i-au huiduit si apoi au agresat un politist local care a vrut să îl legitimeze pe liderul trupei. Inregistrarea video a incidentului a facut furori pe internet.
Probleme au fost si in Consiliul General al Municipiului București, după ce, la finele lui noiembrie 2011, un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă a pus în evidență faptul că politistii călare sunt, de fapt, agenti ai firmei de pază SC. Fandax SRL, care poartă uniforme si insemne identice cu cele ale PLMB, legitimează cetăteni, fac controale la agenti economici, constata si sancționează contravenții. Aceste fapte intrunesc elementele constitutive ale mai multor infractiuni prevazute de Codul Penal, port ilegal de uniforma si insemne oficiale, uzurparea de calitati oficiale, inselaciune.
O parte dintre consilierii municipali au sustinut, la momentul respectiv, că activitatea serviciului hipo este ilegală. Mai mult, au existat informatii ca firma de paza respectiva, care detine si caii din dotarea serviciului hipo, ar fi apropiata de Clanul Camatarilor. Cu exact un an in urma, directorul general de atunci al Poliției Locale a Municipiului București, Ion Tincu, a fost audiat la DNA in legătura cu acest subiect. Primarul interimar Răzvan Sava declara, atunci, că asteaptă din partea DNA comunicarea calității în care a fost audiat seful de la Politia Locală, pentru a lua măsurile administrative ce se impun. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre acest subiect.
Insa, acesti asa-zisi politisti locali, care continua sa patruleze prin Bucuresti, nu pot sa nu iti aduca aminte de un modus operandi care se practica, prin anii ’90, in Bucuresti. Infractorii falsificau legitimatii de politisti si opreau pe strada pietoni sau conducatori auto, pentru a-i „sanctiona” pentru diverse abateri. Pretinsii politisti controlau si agenti economici si, descoperind incalcari ale legii, amenintau cu sanctiuni. Desigur ca fiecare asemenea „control” al politistilor de ocazie se solda cu o negociere si cei prinsi sau surprinsi in culpa dadeau ceva, pentru a nu fi sanctionati. Acest tip de inselaciune se chema „Maradona”, iar cei care il practicau se numeau „maradonisti”. Asa ca noi am putea spune, astazi, la un an de la audierea la DNA a fostului sef al PLMB, ca agentii calare sunt „maradonistii” zilelor noastre, iar „Maradona” merge mai departe!