„Cartea oglinzilor” si jocurile mintii
Articol de cristina.toma, 4 martie 2017, 10:30
O carte pe care nu ar trebui nu o lasati necitita in aceasta primavara, mai ales daca va plac jocurile mintii, este „Cartea oglinzilor” scrisa de Eugen Ovidiu Chirovici, aparuta la editura RAO.
Actiunea cartii debuteaza cu primirea de catre agentul litrerar Peter Katz a unui manuscris care ii starneste curiozitatea si, in acelasi timp, ii da fiori reci pe sira spinarii. Acest manuscris, avandu-l drept autor pe Richard Flynn, un tanar ce lucra la o agentie de publicitate, descrie cu un lux prea mare de amanunte uciderea profesorului Joseph Wieder. Totul este atat de precis incat Peter se intreaba daca nu cumva tanarul autor este adevaratul criminal. Scrisoarea de prezentare seamana la randul ei cu o confesiune a unui om ce a pastrat ani de zile un secret chinuitor si marturiseste ca nu si-a facut o familie deoarece nu a putut sa o uite pe Laura Baines.
Oare ce de il bantuisera aceste aminitiri ca niste fantome pe Richard Flynn si de ce continuau sa il bantuie?
Totul incepuse in momentul cand in studentie colegul lui de apartament decide sa-si intrerupa studiile si sa plece acasa pentru o perioada, iar in locul lui se muta o fata – Laura Baines – care il va cuceri nu doar prin frumusetea ci, si prin inteligenta ei. Este absolventa de matematica, fosta olimpica la aceasta disciplina ce nu mai are taine pentru ea dar, a venit acum sa invete psihologia deoarece doreste sa inteleaga mai bine oamenii, in mod special barbatii.
Inteligenta ei fusese remarcata si de profesorul Joseph Wieder care o cooptase sa lucreze cu el la un proiect important despre memorie si amintiri false. Dupa ce tinerii incep sa devina tot mai apropiati, Laura il prezinta intr-o zi profesorului pe noul ei coleg de apartament. Profesorul Wieder pare sa il placa pe Richard, ii ofera chiar si o slujba dar, in acel moment nici unul dintre personaje nu pare sa anticipeze intorsatura pe care o vor lua lucrurile.
In orice caz veti fi fascinati jocul memoriei si al naturii iluzorii a amintirilor si adevarului. Care va fi acesta… ramane sa aflati singuri atunci cand veti citi „Cartea oglinzilor” care a fost deja tradusa si in alte limbi este considerata un adevarat fenomen in tari ca Marea Britanie, Statele Unite, Franta, Germania, Italia si Spania, deoarece nu doar publicul a fost fascinat, ci si criticii, dovada fiind numeroasele articole si cronici favorabile de care s-a bucurat. Pe scurt o carte pe care nu o veti lasa din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.