Balerina – pasiunea împlineşte visul
Articol de , 9 martie 2017, 17:48
Povestea din animaţia „Balerina”, ce se adresează întregii familii, se desfăşoară în Franţa anului 1880, unde Félicie, o fetiţă orfană descoperă mirajul dansului şi al scenei şi începe să se viseze balerină. Victor, prietenul ei cel mai bun care-şi doreşte să devină inginer şi inventator, pune la cale un plan ca să fugă împreună de la orfelinat la Paris, unde amândoi cred că şi-ar putea îndeplini visurile.
Ajunşi în Capitala Franţei, Victor se angajează ca asistent la atelierul lui Gustave Eiffel, care tocmai a terminat Statuia Libertăţii şi s-a apucat de construcţia Turnului ce-i poartă numele, simbol la Oraşului Luminilor. Iar Félicie fură identitatea lui Camille, o fetiţă bogată şi răutăcioasă, pentru se înscrie la Opera din Paris ca să studieze baletul. Descoperă însă foarte repede că nu e deloc uşor să fii o adevărată balerină, chiar dacă ai talent înnăscut. Trebuie multă muncă şi perseverenţă, într-o lume destul de dură, ce contrastează cu aparenţa de plutire pe care ţi-o poate sugera spectacolul de pe scenă.
Félicie are însă norocul să-şi găsească un mentor în Odette, o femeie misterioasă care lucrează ca femeie de serviciu atât la Operă cât şi în casa în care locuieşte Camille, unde o şi găzduieşte, dar care ştie foarte bine ce presupune să fii balerină. Cu ajutorul lui Odette, Félicie va trebui să înveţe rapid să danseze întrucât are şansa de a obţine rolul Clarei din „Spărgătorul de nuci”, pentru care trebuie să se lupte cu Camille şi cu mama acesteia obsedată de succes şi putere, înfruntând şi dispreţul amândurora faţă de cei săraci.
Văzându-i talentul şi determinarea, Félicie capătă sprijinul discret al maestrului de balet, dar şi pe cel interesat al solistului Operei pariziene de sorginte nobilă rusă Rudolph, care are însă şi o influenţă negativă asupra fetei, aducând-o până în pragul eşecului.
Chiar dacă povestea propusă e simplă şi uneori previzibilă, animaţia „Balerina” are un farmec aparte datorat atât desenului frumos şi expresiv, cu scene de dans spectaculoase care ne amintesc de ce baletul este magic, cât şi excelentei coloane sonore semnată de Klaus Badelt. Filmul reuşeşte să ţină trează atenţia până în final îmbinând cu succes scene comice, cu unele mai dramatice sau de acţiune, şi alimentând curiozitatea de a vedea dacă Félicie îşi îndeplineşte sau nu marele vis.
Filmul „Balerina”, ce rulează numai într-o destul de reuşită variantă dublată la Glendale Studio şi cinematografele de mall, ne aduce aminte de importanţa familiei şi a prietenilor, dar şi de cea a încrederii pe care orice copil trebuie să o aibă, pentru a-şi urma visul. Întrucât, indiferent care ar fi acela şi oricât de imposibil ar părea, el poate fi îndeplinit, cu ajutorul talentului, prin străduinţă şi, mai ales, punând suflet în ceea ce facem. Adulţilor această animaţie le aminteşte de copilărie cu bucuriile ei, dar mai ales cu visele pe care fiecare şi le dorea transformate în realitate.