T2 Trainspotting – Alege viaţa … după 20 de ani
Articol de , 10 martie 2017, 21:14
În drama „T2 Trainspotting” cineastul Danny Boyle revizitează personajele şi universul lor din al doilea său lungmetraj din carieră, „Trainspotting”, care a fost unul dintre filmele cult ale anilor ’90, ducând la o renaştere a cinematografiei britanice de atunci. Chiar ar fi bine să vedeţi, sau revedeţi, acel film, întrucât sequel-ul de acum actualizează, comentează sau explică aventurile de atunci ale celor patru personaje trăsnite de droguri – Mark, Sick Boy, Spud şi Begbie – pe care le regăsim acum foarte bine interpretate, ca şi atunci, de aceeaşi actori: Ewan McGregor, Johnny Lee Miller, Ewan Bremner şi Robert Carlyle.
Bântuit de remuşcări pentru ţeapa pe care le-a tras-o acum 20 de ani celorlalţi trei tovarăşi de droguri şi de tunuri, dar şi crezând că n-o mai duce mult, Mark se întoarce în capitala Scoţiei, Edinburgh, pentru a se reabilita în faţa foştilor săi prieteni. Are o întâlnire cu surprize cu Simon – Sick Boy, care pare că are acum un stoc inepuizabil de heroină şi iarbă şi visează să deschidă un bordel, mascat într-o saună în fostul pub pe care l-a moştenit, unde iubita lui Veronika, bine interpretată de bulgăroaica Anjela Nedyalkova, să fie matroană. Pe Spud, Mark îl salvează de la sinucidere. Acestuia Veronika îi descoperă talentul literar şi îl convinge să scrie povestea celor patru, care au îmbătrânit şi ei, chiar dacă nu vor să o creadă.
Al patrulea membru al găştii, Begbie, e disperat să scape din închisoare, după 20 de ani petrecuţi acolo, aşa că, deşi mai are doar 5 de ispăşit, evadează, înscenându-şi un atac în care este rănit şi fiind internat într-un spital. Ajuns acasă, îşi târăşte băiatul, total „netalentat” pentru aşa ceva, în câteva spargeri. Cu gândul la răzbunare şi fiind la fel de violent şi necontrolat ca înainte, Begbie a îngropat prietenia cu Mark, dar şi cu ceilalţi. Astfel că momentul reîntâlnirii lor, ce se apropie, este aşteptat cu sufletul la gură. Şi de personaje şi de public. O serie de evenimente inspirate de romanul „Porno” al coscenaristului Irvine Welsh conduce la acest moment, orchestrat genial vizual şi auditiv de Danny Boyle.
Partea bună a puţin prea nostalgicului „T2 Trainspotting”, ce rulează la Glendale Studio, Cinema Elvira Popescu şi cinematografele de mall, este tocmai faptul că Boyle păstrează stilul din primul film, oferind o experienţă senzorială completă, în care culorile se amestecă pe ecran iar unghiurile de filmare surprinzătoare subliniază efectele drogurilor asupra protagoniştilor, dar şi alunecările lor în ilegalitate; în timp ce super-ritmata coloană sonoră indică lipsa oricărei schimbări în Edinburgh, ori în mintea celor patru care continuă să facă excese şi să evite legea.