Cele mai interesante evenimente de astăzi, 13 martie, din Bucureşti
Articol de , 13 martie 2017, 13:45
CINEMA
* De azi până Duminică 19 martie se desfăşoară cea de-a 10-a ediţie a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania. Programul primei zilei cuprinde proiecţii, majoritatea urmate de dezbateri.
# La CinemaPRO, de la ora 20:00 are loc gala de deschidere, în cadrul căreia, pe lângă momente de dans şi teatru, este proiectat, în prezenţa regizorului Filip Jacobson, filmul „Lecţia de patriotism”, scurtmetraj de şcoală filmat cu eleganţă despre ce înseamnă patriotismul pentru diferite generaţii.
# La Cinemateca Eforie:
– de la ora 18:00, „Weiner”, de Josh Kriegman şi Elyse Steinberg, despre o fascinantă conflagraţie creată de interacţiunea dintre ambiţia nestăvilită, narcisismul, compulsivitatea sexuală şi încrederea oarbă a aristocraţiei politice în puterea ei de a manipula mass-media, desfăşurate pe fundalul fascinant al New Yorkului, pentru a cărui primărie candidează personajul titular;
– de la ora 20:30, „Tânărul patriot”, de Du Haibin, portretul unui tânăr idealist animat de un profund patriotism şi de o la fel de profundă pasiune pentru memoria lui Mao Zedong, care are aceeaşi zi de naştere cu el.
# La Cinemateca Union:
– de la ora 18:00, „Hissein Habre: tragedia Ciadului”, de Mahamat-Saleh Haroun, despre una dintre cele mai dure dictaturi din trecutul apropiat soldată cu 40.000 de vicitme, condusă de Habré, fost preşedinte al Ciadului între 1982 şi 1990 cu sprijinul Statelor Unite, care l-au considerat aliat, şi al Franţei, care a finanţat până şi poliția politică din această ţară;
– de la ora 20:30, „Tempestad”, de Tatiana Huezo, în care două femei prinse în păienjenişul corupţiei şi fărădelegii îşi spun poveştile, pe cât de diferite, pe atât de simptomatice din Mexic, o țară în care autoritățile sunt neputincioase în cel mai bun caz sau complice în cel mai rău caz.
# La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:00, „Amintirile unui suflet penitent”, de Cecilia Aldarondo, ce spune povestea unui unchi homosexual, care s-a mutat din Puerto Rico la New York în anii ’80 pentru a-şi construi o carieră în teatru;
– de la ora 20:30, „Două lumi în conflict”, de Heidi Branderburg şi Mathew Orzel, despre conflictul care izbucneşte între guvernul peruan şi triburile indigene cărora aparţin zonele din jungla Amazonului protejate de lege în care se încearcă extracţia de petrol, minerale şi gaze naturale, situaţie ce escaladează până la greve şi acte de violenţă intens mediatizate, care se soldează cu morţi şi răniţi în ambele tabere.
* La Cinema Elvira Popescu, în seria de proiecţii cu producţiile nominalizate la Premiul Gopo pentru cel mai bun film european, de la ora 16:00 rulează drama „Un porumbel cugetând pe o ramură” realizată de Roy Andersson în care doi bărbaţi plictisiţi de viaţă, aflaţi într-o călătorie de afaceri, ne arată haotica lume a prezentului, a trecutului şi a viitorului.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul programului „British Documentary”, British Council vă propune astă-seară, de la ora 19:00, filmul „20.000 Days on Earth / 20.000 de zile pe pamânt”, debutul atât de inspirat gândit al cuplul de artişti Iain Forsyth şi Jane Pollard, ce prezintă a 20.000-a zi din viața lui Nick Cave – de la sunetul alarmei care îl trezeşte dimineaşa până la o plimbare pe plajă, târziu în noapte, după un concert – devenind un portret plin de atmosferă şi poezie al creativităţii fără limite.
SPECTACOLE
* Premiera spectacolului „Maitreyi”, realizat de Chris Simion-Mercurian după Mircea Eliade cu Maia Morgenstern în fruntea distribuţiei, are loc de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului din Palatul Naţional al Copiilor.
* Universitatea de Muzică prezintă, în premieră naţională, de la ora 19:00, în Studioul de concerte, opera „L’occasione fa il ladro” de Gioacchino Rossini. Spectacolul face parte din proiectul de doctorat al regizoarei Silvia Papadopoulos.
MUZICĂ
* Neri Per Caso susține un concert a capella la Sala Mare a Teatrului Național Bucureşti, începând cu ora 20:00.
* Dans Dans este o combinație unică de muzicieni, formată din Bert Dockx – chitară, Frederic Jacques – bas şi Steven Cassiers – percuţii, care cântă, tot de la ora 20:00, în Control Club.
DANS
* În cadrul Festivalului Like CNDB, de la ora 19:30 la sediul Centrului Naţional al Dansului are loc nu o reprezentaţie, ci o discuţie publică în care coregrafii Simona Deaconescu şi Farid Fairuz (Mihai Mihalcea) îşi vor prezenta noile creaţii, care vor fi lansate în cursul acestui an: „Camera 0004_Spații Sonice”, „We are all lichens”.
EXPOZIŢIE
* În sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei nr. 125, de la ora 19:00 are loc deschiderea expoziției personale a pictorului Mihai Sârbulescu ce poate fi vizionată până pe 24 martie, cuprinzând lucrări relevante ce aparţin celor patru genuri ale picturii: compoziţie, peisaj, portret şi natură moartă.
CONFERINŢĂ
* „Despre mărturisitorii întemniţaţi şi fenomenul reeducării de la Piteşti, din perioada totalitară” este tema evenimentului spiritual, comemorativ şi omagial ce are loc de la ora 19:00, la Parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din Cartierul Titan. Invitat: Alin Mureşan – director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi preşedinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană.