Cele mai interesante evenimente de astăzi, 16 martie, din Bucureşti
Articol de , 16 martie 2017, 16:57
CINEMA
* Programul de astăzi al Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania. Proiecţiile filmelor însemnate cu ˟ se vor desfăşura în prezenţa unor membri ai echipei.
# La Cinemateca Eforie:
– de la ora 18:00, „Maladia Haider”, de Nathalie Borgers, un film surprinzător de intim şi de personal despre Joerg Haider – fostul conducător al partidului de extremă dreaptă care a devenit parte din guvernul austriac în 2000 – şi felul în care cu toţii putem cădea pradă iluziilor identitare care bântuie post-globalizarea;
– de la ora 20:30, „O viaţă germană” ˟, un interviu lucid cu centenara fostă secretară a lui Goebbels, intersectat de materiale de arhivă tratate cu un respect nefiltrat, ce vorbeşte mai puţin despre trecutul Europei naziste cât despre un viitor politic din ce în ce mai posibil.
# La Cinemateca Union:
– de la ora 18:00, „Circuit” ˟, de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, despre exploatarea forestieră şi oamenii din zonele din nordul, sudul, estul şi vestul României care trăiesc de pe urma ei şi despre Alexander von Bismarck, un om care porneşte într-o călătorie pentru a salva pădurea şi, în secret, întreaga lume;
– de la ora 20:30, „Uzură”, de Jérôme le Maire ˟, ce prezintă cu empatie conflictul crescând dintre personalul medical şi managementul spitalului Saint Louis din Paris.
# La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:00, „Samuel printre nori” ˟, de Pieter van Eecke, este povestea limpede, liniştită – dar neliniştitoare –, spusă în imagini tulburătoare, a unui om căruia încălzirea globală îi bate la uşă în Munţii Anzi;
– de la ora 20:30, scurtmetrajele „Frăţia” ˟ şi „Oameni de nisip”.
# La Cinema Muzeul Ţăranului:
– de la ora 18:30, „Furia albă” ˟, de finlandezul Arto Halonen, despre un tânăr care de la planuri pentru o ucidere în masă ajunge expert în agresivitatea umană şi în violenţa în masă şi reflectează asupra propriei traiectorii şi a modului în care agresiunea îşi face loc în societate;
– de la ora 20:30, „Insultă” ˟, de Gertraud Schwarz, un peisaj complex al traumelor invizibile din care este ţesută firava noastră societate contemporană.
# La Galeria Posibilă, din Str. Popa Petre nr. 6, de la ora 19:00 rulează, în prezenţa regizorului austriac Paul Poet, „Conversaţia mea cu Florence”, despre o comună constituită de artistul Otto Mühl ale cărei valori includ abolirea proprietăţii private, sexualitatea liberă, şi educarea în comun a copiilor.
# La Rezidenţa Scena9, de la ora 17:00 începe dezbaterea „Fără frică despre violenţa domestică” moderată de Andreea Braga de la Centrul FILIA, la care participă: Laura Andrei – preşedintele Tribunalului Bucureşti, Oana Sandu – jurnalist DoR, Andra Croitoru – secretar de stat la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, Aurelian Bocan – inspector principal de poliţie în cadrul Serviciului de analiză şi prevenire a criminalităţii şi Claudia Bădica – psihoterapeut.
* La Institutul Cultural Român, de la ora 18:30 are loc proiecţia filmului documentar şi vernisajul expoziţiei de fotografie „Maramureş — ţară veche, ţară nouă”, de Florin Andreescu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 21 martie.
* Documentarul „Alexandrinele”, de Metod Pevec, despre fenomenul de emigrare masivă a slovenelor în Egipt, este proiectat de la ora 19:00, la Spaţiul Public European, în cadrul programului „Joia de film”.
* Programul „Joia la Cinema” al Institutului Italian de Cultură vă propune, de la ora 19:00, drama „I nostri ragazzi”, realizată de Ivano De Matteo.
DANS
În cadrul Festivalului Like CNDB, la sediul Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:30 are loc o reprezentaţie cu spectacolul „Coliziuni”, producţie a teatrului „Szigligeti Színház” din Oradea regizată de Dimény Levente cu bărbaţi şi femei, poveşti şi evenimente de sine stătătoare, dar în acelaşi timp interconectate, care conturează un portret divers despre noi.
OPERĂ
La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie în limba italiană a operei „Lucia di Lammermoor” de Donizetti în montarea lui Andrei Şerban. Solişti: Veronica Anuşca, Călin Brătescu, Cătălin Ţoropoc, Ramaz Chikviladze – din Georgia.
MUZICĂ
* În Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică, de la ora 18:00 începe un recital In Memoriam Silvia Totan. Printre participanţi se numără: Cellia Caterina Costea, Vicenţiu Ţăranu, Andrei Lazăr, Alin Stoica, Elena Selişte, Daniel Stoica, Georgeta Grigore.
* În aceeaşi locaţie, de la ora 19:00 este programată o nouă ediţie Round Table Bucureşti dedicată lui Ion Bogdan Ştefănescu, invitat să susţină un recital de flaut solo cu trei instrumente diferite. La eveniment sunt invitaţi să cânte, într-o formulă inedită pentru România, şi cei 10 flautişti pregătiţi de Ion Bogdan Ştefănescu, reuniţi sub numele de Flaut Power.
* În Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni, violonistul Alexandru Tomescu susţine, de la ora 19:00, un recital dedicat împlinirii a 20 ani de existenţă a postului Radio România Muzical (24 martie), având în program lucrări pentru vioară solo de Bach, ce se regăsesc şi pe „Discul de muzică clasică al anului 2016”.
* Cvartetul Voces susţine un recital, tot de la ora 19:00, la Sala Radio, în cadrul căruia interpretează trei cvartete compuse de Haydn.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine primul concert al săptămânii de la ora 19:00, la Ateneul Român, avându-l pe pianistul german Christian Zacharias în dublă ipostază de solist şi dirijor. În program: Simfonia de cameră nr. 2 de Arnold Schönberg; Simfonia nr. 91, în Mi bemol major de Haydn şi Concertul nr. 5, în Mi bemol major, pentru pian şi orchestră de Beethoven.
* Cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, Institutul Balassi vă invită la un concert festiv susţinut de la ora 19:00 de studenţii Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta: Kökény Eszter (vioară), Dósa Csenge (vioară), Zsótér Zsófia (violă) şi Tomasz Máté (violoncel). Aceşti tinerii muzicieni premiaţi la concursuri internaţionale au fondat un cvartet în anul 2016 şi în această formulă interpretează astă-seară: Cvartetul în Re-major de Haydn, Cvartetul în Sol-major No.14 „Promăvara” de Mozart şi Cvartetul nr. 2 de Zoltán Kodály.
* „A story of love” se intitulează concertul de Jazz, Blues şi Bosa Nova dat de Mădălina Petre, de la ora 20:00, în ARTea.
* De la ora 21:00:
– Liviu Mărculescu Jazz Unit prezintă concertul „Satchmo Revival” în Clubul Ţăranului;
– A-C Leonte cântă în Club Expirat – Halele Carol.
* Cristi Minculescu şi Iris susţin un concert în Hard Rock Cafe, începând de la ora 21:30.
* De la ora 22:00 dau concert:
– „Etajul 4” cover band, în The Drunken Lords;
– trupa Smoke Weaver, în Stuf Vama Veche.
EXPOZIŢII
* Galeria Romană – Poartă spre artă găzduieşte, de la ora 19:00, o evocare – eveniment a artistului Ion Nicodim, cu ocazia comemorării a 10 ani de la moarte. Expoziţia de pictură şi sculptură a acestui artist, deschisă cu acest prilej, poate fi vizitată până pe 4 aprilie.
* La Galeriile Carol, din Bd. Carol nr. 59, tot de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Femina Invicta. Forţa feminină în zeci de expresii”, organizată în colaborare cu Asociaţia Anais.
* La Victoria Art Center, din Calea Victoriei nr. 12C, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei „Raporturi de forţe / Ratios of Forces” semnată de Vasile Raţă, ce poate fi vizionată până pe 15 aprilie.
* Vernisajul expoziţiei „Înălţarea şarpelui de aramă” a artistei Elena Murariu are loc, de la ora 19:00, la Librăria Bizantină. Lucrările, ce sunt expuse până pe 20 aprilie, sunt prezentate de artistă şi de Părintele Arhimandrit Melhisedec de la Mănăstirea Lupşa.
CARTE
* La Librăria Seneca Anticafe, din strada Arhitect Ion Mincu nr. 1, de la ora 18:30 are loc evenimentul de lansare a cărţii „Epoca raţiunii” de Thomas Paine. Invitaţi speciali: Ion Bogdan Lefter (scriitor, critic literar, analist cultural şi politic), Valentin Sava (preşedinte al Asociaţiei pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală) şi Monica Beliţoiu (director executiv A.S.U.R.).
* Maratonul de lectură „Femeia la carte” începe de la ora 19:00, în cafeneaua librăriei Cărtureşti Verona. Citesc: Elena Vlădăreanu, Angela Marinescu, Nora Iuga, Simona Popescu, Simona Sora, Bianca Burţa-Cernat şi Gabriela Adameşteanu
CONFERINŢĂ
La Palatul Suţu, sediul central al Muzeului Municipiului Bucureşti, în cadrul conferinţelor săptămânale, de la ora 18:30 Dr. Andreea Răsuceanu, scriitor şi critic literar, susţine o discuţie pe tema «Literatura şi oraşul: un „catalog al formelor posibile”».