Doua miliarde de euro, bani europeni pentru Bucuresti!
Articol de Mircea Apostolescu, 17 martie 2017, 17:40 / actualizat: 17 martie 2017, 19:01
Bucurestiul poate atrage fonduri europene nerambursabile in valoare de 2 miliarde de euro, in exercitiul bugetar european 2014 – 2020, a declarat comisarul european Corina Cretu, dupa intalnirea cu primarul Capitalei, Gabriela Firea. Cretu a felicitat-o pe Firea pentru preocuparea in ceea ce priveste problema gestionarii deseurilor, deoarece Romania se afla, deja, in fata Curtii Europene intr-un dosar privind gropile de gunoi poluante.
Comisarul european a subliniat ca, pentru Comisia Europeana, este foarte importanta finalizarea cat mai urgenta a Soselei de Centura a Capitalei. Asta in conditiile in care Ministerul Transporturilor a decis sa finanteze lucrarile la Centura Bucurestiului abia in 2019, ceea ce inseamna ca investitia s-ar putea finaliza in 2020, daca totul merge bine.
La randul sau, primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca mai multe proiecte de infrastructura, cuprinse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov (PMUD) sunt eligibile pentru a primi finantare europeana. Printre acestea se numara cei 250 de kilometri de piste pentru biciclisti, pasajul rutier suprateran Ghencea – Domnesti, precum si cel de la capatul Soselei Petricani, la iesirea in Soseaua de Centura.
De asemenea, pot fi finantate din fonduri europene proiecte precum constructia infrastructurii de transport ce va face legatura cu clusterul de dezvoltare tehnologica de la Magurele, unde se implementeaza proiectul ELI, precum si mai multe statii de metrou de pe magistrala M5, din Drumul Taberei si de pe magistrala M4. Numai ca, pentru finantarea acestor proiecte este necesara adoptarea PMUD de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Tot din bani europeni, se va finanta si modernizarea a 500 de kilometri de retea de distributie a energiei termice. Este vorba despre 187 de milioane de euro, a explicat primarul general.
Gabriela Firea a anuntat si demararea lucrarilor la incineratorul de namol care va deservi statia de epurare a apelor uzate de la Glina. Luni, edilul Capitalei va semna ordinul de incepere a lucrarilor la aceasta investitie finantata din fonduri europene, dupa 400 de zile de blocaj. Edilul sef al Capitalei a mai anuntat ca, in cadrul aceluiasi proiect, dupa un blocaj de 400 de zile, vor fi demarate lucrarile pentru reabilitarea sistemului de canalizare al Lacurilor Titan, Tineretului si Carol, cele pentru reabilitarea retelelor de canalizare din zonele Cotroceni, Regina Maria si Tineretului.
Primarul Capitalei a mai spus ca Municipalitatea mai doreste finantare europeana si pentru instalatia de tratare termica a deseurilor, care reprezinta solutia ecologica la gropile de gunoi care deservesc Bucurestiul, in acest moment.
O alta investitie majora, pe care Gabriela Firea ar dori sa o finanteze din fonduri europene nerambursabile este constructia unui spital metropolitan ultramodern.