SOCANT: Cum se alege praful de monumentele arhitectonice din Sectorul 1, prin complicitatea unor functionari publici!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 martie 2017, 09:04
BucurestiFM iti arata cum unii investitori imobiliari aplica o „schema” devenita deja „clasica” prin care monumentele istorice ale Capitalei sunt transformate in maidane.
Cei mai multi dintre noi ne-am obisnuit cu imaginile frustrante oferite de ruinele unor case vechi si foarte frumoase, aflate in Sectorul 1, in zone ultracentrale, pe care proprietarii la „ajuta” sa se prabuseasca.
Un exemplu elocvent este chiar casa de pe strada Visarion, la intersectia cu Bulevardul Lascar Catargiu, chiar vis-a-vis de o alta minune a Bucurestiului, Casa Lipatti.
Din aceasta casa superba odinioara, de pe strada Visarion, au mai ramas in picioare vreo doi pereti.
Dealtfel nici Casa Lipatti nu o duce tocmai bine, pentru ca un functionar public „bine intentionat” de la Primaria Sectorului 1 a autorizat plantarea unui imens panou publicitar, care „ascunde” aceasta minune arhitectonica. Asa ca cei care trec pe bulevard, pot sa vada tot felul de reclame dar nu pot admira casa marelui pianist Dinu Lipatti.
Dar, intorcandu-ne la ruinele care au fost, candva, case superbe, unele chiar monumente istorice, se pune intrebarea cum de ajung asa?
Raspunsul e acela ca aceste case au fost retrocedate, iar actualii proprietari isi doresc sa le demoleze, pentru a construi cladiri de birouri sau ansambluri rezidentiale.
Cum, insa, nu au voie sa bage buldozerele, cladirile fiind monumente istorice sau aflandu-se in arii protejate, in imediata vecinatate a altor cladiri monument istoric, „bunii” proprietari apar pe neasteptate, decoperteaza cladirea, lasand-o fara acoperis, scot ferestrele si usile si apoi asteapta cativa ani pentru ca ploile, ninsorile si boschetarii cautatori de fier vechi sa isi faca treaba.
Astfel casa se autodemoleaza, practic iar proprietarul poate obtine autorizatie de constructie pentru o cladire noua.
Un astfel de caz am gasit pe Calea Grivitei.
Astfel, langa casa de la numarul 48, un imobil superb, monument istoric, construit pe la 1900 de catre pictorul Curtii Regale, cel care a lucrat si la Palatul Peles, se afla o alta proprietate, care sta sa cada.
Cu vreo cinci ani in urma, conform spuselor vecinilor, au venit niste muncitori care au daramat tavanul si o parte din peretii cladirii, in partea din spate, care nu se vede din strada.
Geamurile au fost sparte de catre aceeasi „echipa de renovari”. Tot ei au pus niste afise care anunta „Atentie! Cade tencuiala!” iar apoi au plecat.
Proprietarii de la numarul 48, care isi renovasera casa intre timp nu au reusit sa afle cine este proprietarul casei de langa ei, cu toate ca s-au adresat, in nenumarate randuri, Primariei Sectorului 1.
Oamenii spun ca ar vrea sa-l dea in judecata pe proprietarul casei de langa ei pentru ca apa de ploaie si zapada care se strang in acest imobil le afecteaza proprietatea lor.
In plus, cladirea este un pericol public, pentru ca se poate prabusi oricand peste trecatori.
Povestea de pe Calea Grivitei este socanta, pentru ca, pe fatada imobilului, exista un afis, „DE VANZARE”, care contine si un numar de telefon.
Si, atunci, te intrebi: oare inspectorii serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Politiei Locale Sector 1, care au fost sesizati de nenumarate ori de catre cetateni, nu puteau sa sune la acel numar de pe afis?
Puteau sa se prefaca interesati de cumpararea imobilului cu pricina, pentru a afla cine este proprietarul sau reprezentantul acestuia!
Puteau, apoi, sa il amendeze pe proprietar, pana cand acesta fie repara casa, fie o vindea altui proprietar, interesat sa o refaca!
Ori, poate acesti inspectori „nu vad” in mod intentionat, asemenea cladiri, lasate sa se prabuseasca, cum este cea de pe strada Visarion, cum sunt multe altele, pe Calea Grivitei, pe Berzei, pe Temisana si exemplele continua.
Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, spune ca exista numeroase reclamatii de la cetateni in ceea ce priveste neregulile din activitatea inspectorilor de la Disciplina in Constructii: „Tocmai din acest motiv am incercat sa reformam acest serviciu al Politiei Locale. Am promovat, in Consiliul Local, in sedinta din 17 martie, o noua organigrama, care ar fi permis curatarea serviciului. Numai ca acest proiect nu a fost adoptat, consilierii din doua partide votand impotriva lui„, a declarat pentru Bucuresti Fm si bucurestifm.ro primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Ramane sa ne intrebam, cu uimire…chiar nu poate nimeni sa taie tentaculele caracatitei de interese mafiote care a acaparat disciplina in constructii din Sectorul 1?
Chiar nu poate face nimic niciun organ al statului, nici dupa multele scandaluri legate de receptionarea unor cladiri cu mai multe etaje in plus, fata de cele aprobate prin autorizatia de constructie si altele asemenea?