Cele mai interesante evenimente de astăzi, 21 martie, din Bucureşti
Articol de , 21 martie 2017, 16:28
CINEMA
* Sala Mare a Teatrului Naţional găzduieşte cea de-a XI-a ediţie e Galei Premiilor Gopo, de la ora 20:00 începând ceremonia covorului roşu.
* De azi începe un nou Festival Internaţional de Film, intitulat „Aripi” şi organizat de Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură din România. Până pe 26 martie la Cinemateca Eforie sunt prezentate producţii propuse de ambasadele ţărilor CSI, acreditate în România: Azerbaidjan, Armenia, Bielorusia, Kazahstan şi Rusia. Însă în gala de deschidere, ce are loc astă-seară începând cu ora 19:00, este proiectat documentarul „Pădurea”, realizat de Sinişa Dragin, o coproducţie România-Serbia, ţara noastră fiind invitatul de onoare al festivalului. Filmul spune o parte din povestea picturii lui Ion Andreescu „Crângul desfrunzit”, ce a fost făcută cadou marelui conducător al Iugoslaviei Tito şi care a jucat un involuntar rol istoric.
* În Frontline Club, din strada Ion Ghica nr. 11, de la ora 18:30 are loc proiecţia filmului „Do Not Resist”, câştigător la secţiunea documentare la Tribeca Film Festival în 2016, urmată de o dezbatere despre monopolul statului asupra folosirii legitime a forţei şi abuzurile suferite de cetăţeni. Participă: Maria-Nicoleta Andreescu – sociolog şi director executiv APADOR-CH, Ştefan Mako – jurnalist Casa Jurnalistului, sociologul Bogdan Iancu şi jurnalistul Vlad Stoicescu ca moderator.
MUZICĂ
* Stagiunea de marţi seara a programat azi, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, recitalul cameral „Lettres dansantes – ETA Hoffmann: critic, compozitor şi scriitor” susţinut de pianiştii Aurelia Vişovan şi Can Çakmur. Pe lângă lecturi din textele lui Hoffmann şi interpretarea Sonatei sale pentru pian nr. 1, în fa minor, programul mai cuprinde: Fantezia cromatică şi fuga de J.S. Bach, Sonata pentru pian la 4 mâini în Si bemol major de Mozart, Marea fugă de Beethoven şi lucrarea „Bilder aus Osten” de Schumann.
* Cantautorul Tudor Gheorghe susţine un nou spectacol, intitulat „Îndrăgostiţi fără noroc”, de la ora 19:00, la Sala Palatului. Orchestrator şi dirijor: Marius Hristescu
* Open Source Trio, format din Momchil Atanasoff – pian, Nikos Kalavrytinos – bass şi Juri Schewe – drums, cântă în Green Hours, de la ora 20:00.
* Musical Journey se intitulează concertul susţinut de Trio SENSE, tot de la ora 20:00, în ARTea.
* Flesh Rodeo lansează cel de-al doilea album de studio, intitulat „Things Will Never Get Better”, în cadrul unui concert susţinut în Control Club, deschis de trupa Mountains On My Back de la ora 21:00.
EVENIMENT
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei (21 mar.), Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Asociaţia Euro CulturArt organizează, de la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, „Gala de Poezie & Jazz”, un show unicat de blues şi jazz oferit de Mike Godoroja & Blue Spirit, la care se adaugă lecturi din cărţile laureaţilor celor mai importante premii de poezie acordate în România în ultimii trei ani.
DANS
Fabrica de Tangou vă propune încă o Lecţie de Tangou, începând de la ora 19:00 în Clubul Ţăranului, urmată, de la ora 20:15, de o sesiune de Milonga pe timp şi contratimp.
SHOW
Dresorul american de câini, Cesar Millan, susţine, de la ora 20:00, la Sala Polivalentă, un show în cadrul turneului „Once Upon a Dog Tour 2017”, pe care îl face în 15 oraşe europene, printre care Londra, Amsterdam, Berlin, Praga şi Viena.
EXPOZIŢII
* În spaţiul Galeriei Dialog de la parterul Primăriei Sectorului 2, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Grafica românească în context internaţional”, realizată în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, ce poate fi vizitată până pe 30 mai. Curatori: Ruxandra Garofeanu – critic de artă şi Gh. Andreescu – pictor şi muzeograf.
* La Centrul de Cultură Arhitecturală, din strada Jean Louis Calderon nr. 48, Institutul Balassi al Ungariei organizează, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Catedrala Sf. Mihail – Alba Iulia, monument, desen, cercetare”. Expoziţia, deschisă până pe 26 martie, este deschisă de Ileana Tureanu, preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România.
CARTE
* La Institutul Italian de Cultură, de la ora 19:00 are loc lansarea volumului „Capitala imaginată. Evoluţia Bucureştiului în etapa de formare şi consolidare a statului naţional român 1830-1940”, în prezenţa autoarei, Emanuela Costantini, profesoară la Universitatea din Perugia.
* De la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu are loc o nouă seară de lectură publică „Dacă e marţi, scriitori îţi citesc”. Invitata serii, Tatiana Niculescu, va citi un fragment din volumul său „Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu”.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI, DEZBATERI
* La sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bd. Expoziţiei nr. 30A, au loc două dezbateri:
– de la ora 17:00, „Provocările unei Cariere Internaţionale”, la care participă ambasadorul Simona Miculescu, Reprezentanta Secretarului General ONU şi Directoarea Biroului ONU de la Belgrad;
– de la ora 19:30, „Fighting for Human Rights in Nicaragua. The Case of the poet Ernesto Cardenal”, în numele căruia PEN Club International, cea mai mare asociaţie internaţională de apărare a libertăţii de exprimare a scriitorilor, a iniţiat o petiţie.
* Întâlnirea cu tema „Migraţia în beneficiul tuturor: Organizaţia Internaţională pentru Migraţie între statul – naţiune şi migrant”, are loc, tot de la ora 17:00, la sediul din şoseaua Panduri nr. 90 al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti.
* La Institutul Francez, de la ora 19:00 începe dezbaterea cu tema „Măsuri sustenabile în afaceri”, susţinută de Serge Latouche, profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în ştiinţe politice şi filosofie, unul dintre cei mai renumiţi susţinători ai teoriei descreşterii economice.