S-a redeschis Muzeul Literaturii Romane
Articol de Mircea Apostolescu, 21 martie 2017, 15:18
Dupa o pribegie de mai multi ani, dupa ce a fost evacuat din sediul sau istoric, de pe Bulevardul Dacia, la implinirea a 60 de ani de existenta, Muzeul National al Literaturii Romane, infiintat in 1957 de catre marele critic literar Perpessicius, a redeschis portile expozitiei sale de baza, intr-o noua locatie. Muzeul poate fi vizitat, de astazi, pe strada Nicolae Cretulescu, numarul 8, chiar in spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei. Muzeul este deschis intre orele 10:00 – 18:00, iar pretul unui bilet de intrare este de 2,5 lei, pentru elevi si studenti, si de 5 lei, pentru adulti.
Expozitia de baza a Muzeului Literaturii cuprinde exponate precum piese de mobilier sau tablouri, care au apartinut unor mari scriitori, dar si manuscrise ale unor opere literare, exemplare rare ale unor carti si reviste literare.
Pe langa aceste exponate, sa le spunem „clasice”, vizitatorii au si ocazia unor experiente interactive, in mediul virtual, putand avea acces la imagini cu marii scriitori romani ori asculta opere literare exceptionale in lectura autorilor sau a unor mari actori.
Amenajarea expozitiei de baza a Muzeului Literaturii, in noua locatie, a costat 150.000 de euro. Muzeul este gazduit, printr-un contract de inchiriere pe 5 ani, de o casa superba din centrul Bucurestiului, asezata la doi pasi de casa in care Slavici l-a gazduit pe Eminescu, la doi pasi de locul in care a trait Nichita Stanescu, nu departe de casa unde locuia Titu Maiorescu si foarte aproape de blocul unde a locuit Radu Gir si intre cele doua domicilii ale lui Geo Bogza, dupa cum a afirmat academicianul Razvan Theodorescu, prezent la vernisaj.
Pentru noua locatie a Muzeului Literaturii, Primaria Capitalei plateste o chirie de 8.000 de euro, lunar. La aceasta suma se adauga chiria de 12.000 de euro, pe care Municipalitatea o plateste pentru o alta cladire, de pe Calea Grivitei, care gazduieste colectiile Muzeului Literaturii Romane, formate din aproximativ 300.000 de obiecte, precum si „Teatrul Dramaturgului Roman”, conform directorului muzeului, Ion Cristescu.