Cele mai interesante evenimente de astăzi, 23 martie, din Bucureşti
Articol de , 23 martie 2017, 16:47
CINEMA
* Drama „Portrete în pădure”, cea mai recentă realizare a cineastului Dinu Tănase, are premiera azi, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Ţăranului. Având în distribuţie pe Dan Condurache şi Ofelia Popii, acesta este un film despre o viaţă şi o profesie fracturate de un eşec de cuplu.
* Festivalul Internaţional de Film „Aripi”, organizat de Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură din România la Cinemateca Eforie, a programat azi proiecţiile:
– de la ora 18:00, documentarul „Toamna magicianului”, de armenii Ruben şi Vae Ghevorkian;
– de la ora 20:00, thriller-ul „Masacrul”, regizat de Andrei Kudinenko şi inspirat din vechi legende bieloruse şi din proza lui Prosper Mérimée.
* În cadrul programului „Joia de film”, la Spaţiul Public European rulează, de la ora 19, drama „La «Moara cu noroc»”, ecranizare a nuvelei lui Ioan Slavici regizată de Victor Iliu. Proiecţia marchează aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma în 25 martie 1957, an în care acest film a fost nominalizat pentru premiul Palm d’Or, la Festivalul de la Cannes.
* Programul „Joia la Cinema” al Institutului Italian de Cultură vă propune, de la ora 19:00, comedia „Dobbiamo parlare / Trebuie să vorbim” de Sergio Rubini care şi joacă în film alături de Fabrizio Bentivoglio, Isabella Ragonese şi Maria Pia Calzone.
MUZICĂ
* În completarea Festivalului de Film „Aripi”, Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură din România vă invită la sediul său din Bulevardul Lascăr Catargiu nr.50, la un concert de cântece din filme ruseşti celebre susţinut, de la ora 18:30, de: Ludmila Rotaru – voce, Laurenţiu Gondiu – chitară, Rodica Gondiu – esraj şi Andrea Tomulescu – chitară. În program: 14 melodii din 9 filme remarcabile precum „Moscova nu crede în lacrimi”, care a luat şi premiul Oscar, „Ironia sorţii” , „Fata fără zestre” şi altele.
* Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni găzduieşte, de la ora 19:00, un recital al pianistei Luiza Borac, cu ocazia aniversării a 20 ani de Radio România Muzical dar şi dedicat Centenarului Dinu Lipatti (19 martie). În program: opusuri şi transcripţii de Dinu Lipatti, Frédéric Chopin, Franz Liszt, toate, având o legătură cu Dinu Lipatti compozitorul şi interpretul. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român primul concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având în program: „Im Sommerwind” de Anton Webern; Concertul nr. 21, în Do major, pentru pian şi orchestră de Mozart – solist Josu de Solaun şi Simfonia nr. 4, în re minor de Schumann.
* De la ora 19:30, în Sala Mare a sediului ArCuB din Hanul Gabroveni, Iancu Dumitrescu şi Ana-Maria Avram, alături de Hyperion International Ensemble (format din 11 muzicieni din SUA, UK, Israel şi România), prezintă un concert de muzică hyper-spectrală, ce conţine compoziţii originale ale celor doi compozitori.
* De la ora 20:00 susţin concerte:
– Swans, în Control Club, cu ocazia turneului de promovare a noului album, „The Glowing Man”;
– Vlad Simon Quintet, în Green Hours.
* În clubul Quantic, de la ora 20:30, trupa M.S. scoate la lumină al patrulea album din cariera sa, „Carne de tun” ce conţine 11 piese şi are o grafică ce îi aparţine artistului Costin Chioreanu. Alături de M.S., pe scenă va urca formaţia R.U.S.T.
* Pasărea Rock susţine un concert – ora 21:30, la Hard Rock Cafe.
* Ca în fiecare joi, de la ora 22:00, Laura Gherescu & True Band îşi vor alege co-gazda show-ului următor, aşadar fiţi gata să cuceriţi publicul din True Club.
DANS
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe spectacolul „Tango. Radio and Juliet” de Edward Clug, cu: Diana Tudor, Cristian Preda, Bogdan Cănilă, Rin Okuno, Robert Enache, Bianca Fota, Gigel Ungureanu, Liam Morris, Lucas Campbell.
* De la ora 19:00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, are loc performance-ul „EU ≤ NOI. Distracţie digitală în epoca dependenţei”, cu Katrina Damigos, Kaspars Groševs şi Paul Dunca, ce închide expoziţia „I AS IN US” a artiştilor Vivienne Griffin şi Cian McConn.
* În cadrul Festivalului Like CNDB, la sediul Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:30 are loc o reprezentaţie cu „Teren de dans, versiunea One to All”, performance de şi cu Mihaela Dancs.
CARTE
* La Librăria Mihai Eminescu, de la ora 17:30 are loc lansarea cărţii „Vladimir Tismăneanu. Ieri şi azi”, în prezenţa autoarei, Rodica Smaranda Vulcănescu, alături de care ia cuvântul istoricul Marius Oprea.
* Jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre „Exitus”, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proza” a Editurii Polirom, de la ora 19:00, la Cafe Verona a Librăriei Cărtureşti, unde, alături de autor, vor vorbi: Răzvan Exarhu şi Florin Iaru. Moderatoare: Eli Bădică
* Lansarea cărţii „Deteriorare Garantată – Eseu despre Obsolescenţa Programată”, are loc, tot de la ora 19:00, la Seneca Anticafe, din strada Arh. Ion Mincu nr. 1, în prezenţa autorului: Serge Latouche, profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în ştiinţe politice şi filosofie, unul dintre cei mai renumiţi susţinători ai teoriei descreşterii economice.
* La Institutul Cultural Român, de la ora 19:00 este lansat volumul „Interferenţe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească”, de Luca Matei Stoian, şi este vernisată expoziţia cu acelaşi titlu, ce reuneşte o selecţie de planşe reprezentative din acest album. Alături de autor, vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Sorin Vasilescu – preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, arh. Bruno Andreşoiu – directorul Igloo Media şi Horia Barna din partea gazdelor.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI, DEZBATERI
* De la ora 18:00, în cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează, în parteneriat cu Biserica Evanghelică Luterană C.A., conferinţa-dezbatere cu tema „Reforma lui Luther – un bun exportat”.
* Conferinţa „De la spaţiul expoziţional la alter-spaţiu”, a doua din seria intitulată „#CePunemÎnRamă?” din cadrul Programului Expoziţional ArCuB 2017, este susţinută, de la ora 18:00 în Sala Cafenea a sediului din Hanul Gabroveni de: Simona Răuţă (psihiatru, psihoterapeut, master în filosofie, membru al Royal College of Psychiatrists), Alex Radu (co-fondator Aiurart), Justin Baroncea (arhitect) şi Silviu Padurăriu (curator, Unrest/Bucharest).
* La Palatul Suţu, Muzeul Municipiului Bucureşti continuă ediţia de primăvară a conferinţelor săptămânale. Sorin Antohi – istoric, eseist şi traducător, vă propune, de la ora 18:30, o discuţie despre „Ontologiile etnice româneşti. Între «metafizicele ciobănaşului» şi «neantul valah»”.
* De la ora 19:00, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică începe cea de-a VII-a ediţie Round Table România, penultima din acest sezon, dedicată artistei Luiza Zan, compozitor, profesor, textier şi una dintre cele mai iubite voci jazz ale momentului.