Pesah – o sarbatoare a eliberarii
Articol de cristina.toma, 10 aprilie 2017, 17:50
In aceasta seara, evreii din intreaga lume incep sarbatoarea de Pesah, care celebreaza eliberarea fiilor lui Israel din robia egipteana sub conducerea lui Moise si cei 40 de ani de peregrinare prin desert.
Pesah se sarbatoreste la data fixa, intre 14-21 ale lunii Nissan, dupa calendarul ebraic. Este o sarbatoare a libertatii.
In aceasta perioada nu se consuma paine si nici produse dospite.
Sarbatoarea de Pesah incepe cu Seder-ul, o cina cu caracter simbolic. Toate alimentele aflate pe masa de Seder au fiecare simbolul lor. Matza, de exemplu, este painea nedospita asemanatoare unui biscuit. Cand se pregateau sa plece din Egipt, evreii nu au avut timp sa lase painea sa dospeasca asa ca au copt painea nedospita pe care azi o cunoastem sub numele de „matza”.
Un alt aliment este Haroset, un amestec de mere, nuci, stafide si scortisoara care simbolizeaza lutul pe care evreii il framantau cand erau robi la faraon. Mai exista un ou care simbolizeaza renasterea, apa sarata ce aminteste de lacrimile varsate de copiii lui Israel in robie, maror, un hrean foarte amar care simbolizeaza amaraciunea robiei. Un alt aliment aflat pe masa de Seder este Karpas, un amestec de cartofi si patrunjel care se inmoaie in apa sarata si care simbolizeaza atat insuficienta hranei din scavie cat si primavara. Z’roah – o bucata de carne simbolizata adesea de un os care reprezinta mielul pascal si se refera la eliberarea evreilor din sclavia egipteana.
De Seder se citeste Haggadah, o carte care cuprinde istoria poporului evreu de la Abraham si Sarah si pana la eliberarea din sclavia egipteana.
Copiii au un rol deosebit in ceremonia de Seder deoarece ei sunt incurajati sa puna intrebari despre ceea ce se petrece. In general, sunt patru intrebari pe care cel mai tanar din casa le pune, iar acestea se refera la deosebirile dintre noaptea noaptea de Seder si celelalte nopti obisnuite.
Sarbatoarea de Pesah se celebreaza cel mai adesea acasa, cu intreaga familie dar si in comunitatile evreiesti, intr-un cadru organizat.
Bucuresti FM le ureaza tuturor evreilor „Hag Pesah Sameach!”