Ghost in the Shell – manga de Hollywood
Articol de , 11 aprilie 2017, 16:09
„Ghost in the Shell” este o dramă SF ce se doreşte a fi un blockbuster, dar şi un omagiu adus animé-ului omonim din 1995 scris de Masamune Shirow, bazat pe o manga de Kazunori Itô şi regizat de Mamoru Oshii. Numai că varianta hollywoodiană de acum a dezamăgit deja o parte din public şi, mai ales, criticii de film, tocmai pentru că nu prea respectă nimic din profunzimea originalului, nici ca filozofie, mai ales dialogurile fiind pline de sofisme dar superficiale, nici vizual. Asta în ciuda faptului că această coproducţie americano-chineză este plină de efecte vizuale, multe din ele însă fiind „în sine”, fără să trasmită ceva. Ceea ce se întâmplă şi cu muzica meditativă a lui Clint Mansell ce face trimiteri la cea pentatonică japoneză, dar uneori e nepotrivită cu acţiunea. Aşa că filmul de acum e doar o „fantomă” a originalului, dacă e să traducem astfel „Ghost” din titlu.
Scarlett Johansson interpretează, cum poate ea de bine şi conform indicaţiilor regizorului Rupert Sanders, pe Major, un fel de poliţistă ce are doar creierul „original” al unei tinere japoneze rebele. Restul fiind android, o carapace de „Scoică”, aşa cum spune şi titlul, mulată însă perfect pe nurii actriţei, făcută brunetă ca să se apropie de nipona care a fost. Ea luptă pe două planuri: în cel informatic, unde e pândită de troieni perfizi gata să-i atace circuituitele de cyborg – aşa cum o păţesc şi alte personaje umane „îmbunătăţite” – şi în cel trupesc, în care îşi dovedeşte abilităţile în arte marţiale căpătate şi prin antrenamente. Nu prea mai ştie cine a fost înainte şi se mulţumeşte cu răspunsul dat de angajaţii firmei Hanka că ar fost salvată de la moarte de către această firmă de „îmbunătăţiri” cibernetice, mai exact că doar creierul a putut fi recuperat. Adică ce e mai important la om, întrucât, conform concepţiei creatorilor poveştii acolo ar fi sediul sufletului.
Major este repartizată în unitatea de elită, numită Section 9, ce combate hackeri care îşi pot obliga victimele să comită orice infracţiune. În timp ce e pe urmele lui Kuze, un astfel de hacker care a făcut praf nişte creiere aflate în slujba concernului Hanka interpretat acceptabil de Michael Pitt, ea începe să afle adevărul despre sine. Dar şi despre Kuze şi alţi revoluţionari ca el. Primeşte un foarte important ajutor în găsirea acestuia de la dr. Ouelet, femeia de ştiinţă foarte bine jucată de Juliette Binoche ce stă la baza creării oamenilor-cyborg şi căreia Major îi stârneşte mustrări de conştiinţă. Şi mai primeşte un ajutor combativ de la colegii din unitatea Section 9, dar şi de la comandantul ei Takeshi Kitano, excelent interpretat de japonezul Daisuke Aramaki.
Poate se merită să vizionaţi drama SF „Ghost in the Shell” pentru efectele sale speciale ce ştiu să folosească bine şi tehnica 3D. Tocmai de aceea vă recomandăm mai ales sala IMAX, dar puteţi alege şi Glendale Studio sau oricare din cinematografele de mall.