Cine-i apără pe bucureșteni în mijloacele de transport în comun?
Articol de Mircea Apostolescu, 18 aprilie 2017, 08:09
Sunt absolut convins că aceia dintre noi care mergem zilnic la serviciu, la școală, la piață cu autobuzul, troleibuzul, tramvaiul sau metroul ori, poate, cu mai multe dintre aceste mijloace de transport ne-am obișnuit cu climatul de nesiguranță. Ni s-a întâmplat fiecăruia dintre noi să fim agresați de scandalagii care ascultă muzică, la maxim, și te bruschează, dacă îndrăznești să protestezi. Cu siguranță, am întâlnit derbedei care se urcă cu încălțămintea pe scaune și înjură în gura mare, în timp ce privesc sfidător, căutând să se ia la harță cu lumea. În mod sigur, dacă mergi adesea cu transportul în comun, ți s-a furat, măcar odată, portofelul sau telefonul. Iar, dacă ești ghinionist, ai avut chiar neșansa să fi tâlhărit, adică să ți se ia bunurile, în timp ce erai amenințat cu un cuțit sau, pur și simplu, cu bătaia. Despre tot acel circ ambulant format din tot felul de cerșetori, din aurolaci care put groaznic, a latrină nevidanjată lăsată la soare, dar care au „înclinații poetice” sau „talente muzicale” și, bineînțeles, nu validează niciodată nici nu merită să mai vorbim! Ăștia sunt … „parfum”… de RATB, desigur …
Toate astea le știm, ceea ce nu știm este cine ne apără de toți acești indivizi cu un comportament antisocial? Ei bine, veți fi bucuroși, probabil să aflați că, în subordinea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) există o așa-numită Brigadă de Poliție pentru Transportul Public. Această „brigadă” pare a avea în subordine Serviciul de Poliție Metrou și Serviciul pentru Transportul Public de Suprafață. Sunt acei domni care ne spun celebrele glume, care pot fi auzite în stațiile de metrou sau în autobuze, despre cum nu trebuie să asistăm nepăsători la săvârșirea unor infracțiuni, ci trebuie să luăm atitudine și să ajutăm „organilii, în probarea împrejurărilor săvârșirii faptei” pentru că autorii să „suporte rigorile legii”. Aș vrea să-i văd cum iau atitudine, când sunt amenințați cu o armă albă sau chiar și numai cu bătaia, de către o gașcă de hoți sau de scandalagii.
Deși aflate „sub aceeași pălărie”, cele două capete, servicii, cel de suprafața și cel din subteran, nu par să aibă aceeași școală de gândire. Astfel, potrivit unui răspuns la solocitarea București Fm, polițiștii Serviciului pentru Transportul Public de Suprafața nu se ocupă cu combaterea fenomenului contravențional, ci doar cu combaterea infracționalității, prin prinderea în flagrant a autorilor faptelor penale.
Pe românește, asta înseamnă că, dacă un scandalagiu sau un grup de asemenea indivizi, înjură lumea, își pun bocancii plini de noroi pe scaunele din autobuz, tramvai sau troleibuz, dacă un grup de persoane foarte civilizate ascultă manele, înjură în gură mare, scuipă pe jos și ragnesc, dintr-un capăt în celălalt al tramvaiului, nu e treabă polițiștilor de la Serviciu Transport de Suprafață.
Ei organizează doar flagranturi pentru prinderea hoților și a tâlharilor. Și au și rezultate. Spre exemplu, anul trecut, au depistat, în medie, peste trei furturi în fiecare zi și 38 de tâlhării. Iar, în primele trei luni ale acestui an, au depășit o medie de 4 furturi pe zi, și au prins în flagrant autorii a 10 tâlharii.
În același timp, colegii de la Serviciul de Poliție Metrou au depistat, anul trecut, autorii a 305 furturi și 11 tâlhării, iar, anul acesta, au început în forță cu 61 de furturi. Numai că polițiștii de la metrou au aplicat, anul trecut și 5168 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 272 de mii de lei. Iar, în primele trei luni din acest an, au aplicat, deja, 1550 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 95 de mii de lei. Deci, se poate!
Și cei de la Direcția de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB) spun că le oferă, zilnic, sprijin polițiștilor, executând misiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, în mijloacele de transport RATB. Anul trecut, la aceste misiuni au participat 3000 de jandarmi, în 173 de misiuni, iar, anul acesta efectivele angajate de către DGJMB se ridică, deja, la aproape 1000 de jandarmi.
Jandarmii s-au implicat, conform unui răspuns pentru București Fm în prevenirea și combaterea unor infracțiuni precum furtul din buzunare, genți sau poșete, talhăriile, violențele, ultrajele contra bunelor moravuri, tulburarea liniștii publice și distrugerea de bunuri. Ei au identificat elementele agresive, turbulențe, recidiviștii, persoanele date în urmărire și pe cele care au avut un comportament antisocial.
Sigur, toate acestea sună frumos, dar ceea ce ne-ar interesa, cu adevărat, pe noi, călătorii, ar fi că toate aceste instituții, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Poliția locală a Municipiului București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, polițiile locale de la sectoare să colaboreze, și să își facă simțită prezența, în autobuze, în troleibuze, în tramvaie, în metrou, dar și în stațiile RATB și de metrou și în zonele adiacente! Vrem siguranță în transportul public!