Cele mai interesante evenimente de astăzi, 21 aprilie, din Bucureşti
Articol de , 21 aprilie 2017, 14:17
CINEMA
* Programul de astăzi al celei de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica.
# La Institutul Balassi al Ungariei rulează două drame din programul special inspirate din întâmplări reale:
– de la ora 17:00, „Janus” de Gyöngyössy Bence, ce prezintă modul în care agentul „cu două feţe” al Securităţii a pătruns între cei patru pereţi ai locuinţei pentru a controla cele mai intime momente şi a trăda cele mai ascunse sentimente şi dorinţe ale unei familii;
– de la ora 19:00, „La graniţă 1988 – 89”, de Lukács Csaba şi Marossy Géza, ce spune povestea maghiarilor din România care treceau ilegal graniţa în Ungaria aspirând la un trai mai bun.
# La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate 2 filme din secţiunea competiţională:
– de la ora 18:30, documentarul „Human Harvest / Recolta de oameni” de canadianul Leon Lee despre uriaşele linii de dezasamblare umană şi întregul sistem ocult al traficului cu organe din China ce-i are ca victime în special pe membrii unui grup enigmatic, ai unui sistem de credinţă alternativ, Falun Gong; proiecţia este urmată de o dezbatere despre traficul ilegal de organe şi jocurile politice din interior;
– de la ora 21:00, drama israeliană „Beyond the Mountains and Hills / Adăpostul din interior” regizată de reputatul Eran Kolirin, al cărei personaj este un ofiţer israelian, care, retrăgându-se din armată, după ce şi-a servit patria timp de 27 de ani, dă peste vieţile scăpate de sub control ale soţiei şi copiilor.
Programul întregului Festival îl găsiţi aici
* În acest week-end, are loc cea de-a II-a ediţie a Audience Award Film Festival, o ediţie specială sing-along cu trei dintre cele mai apreciate filme musical recente proiectate la Cinema Muzeul Ţăranului şi tot atâtea seri muzicale ce au loc în Clubul Ţăranului. Programul de astăzi cuprinde proiecţiile:
– de la ora 18:00, în premieră în România, „Café Society” comedie dramatică şi romantică de Woody Allen cu Jesse Eisenberg în rolul principal;
– de la ora 20:00, musicalul romantic „La La Land” de Damien Chazelle, urmat de concertul susţinut Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov şi Alex Neagu, de la ora 22:00, în Clubul Ţăranului.
Programul întregului Festival îl găsiţi aici
* Marina Voica, Margareta Pâslaru şi Diana Cavallioti sunt invitatele speciale la ediţia de azi a Cineclubului FILM, ce începe de la ora 19:00 la Cinemateca Eforie şi cuprinde proiecţia filmului „Ţărmul n-are sfârşit”, realizat de Mircea Săucan în 1961, şi lansarea celui mai recent număr (1 / 2017) al revistei FILM.
* La Cinemateca Union, de la ora 19:00 este proiectat, în premieră şi în prezenţa echipei, thrillerul „Vizitatorul”, debutul lui Jamil Hendi avându-i în rolurile principale pe Oana Irina Duţu şi Ionuţ Grama.
DANS
* De la ora 18:30, la Opera Naţională are loc o reprezentaţie cu baletul „Baiadera” de Ludwig Minkus; regia şi adaptarea coregrafică sunt semnate de Mihai Babuşka; din distribuţie: Mihaela Soare, Robert Enache, Lorena Negrea, Ross McCaw.
* În cadrul reuniunii generală de primăvară a Reţelei internaţionale pentru arte performative contemporane (IETM), la Centrul Naţional al Dansului, de la ora 19:30 are loc o reprezentaţie cu spectacolul „Zmeul sau ce este dansul contemporan”, de şi cu Cosmin Manolescu.
* La Centrul Independent Coregrafic „Linotip”, situat în incinta Palatului Universul, au loc două reprezentaţii cu tot atâtea spectacole de dans contemporan:
– de la ora 20:00, „2 femei contemporane”, despre relaţia noastră cu consumerismul conceput de Ioana Marchidan, care şi dansează alături de Flavia Giurgiu;
– de la ora 21:00, „Nesomn”, de şi cu Arcadie Rusu, care dansează împreună cu Ioana Marchidan, Diana Spridon, Anda Stoian, Briana Stanciu şi Ştefan Lupu.
MUZICĂ
* Orchestra Naţională Radio susţine concertul săptămânal sub bagheta dirijorului Julien Salemkour, de la ora 19:00, la Sala Radio. Programul cuprinde: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru violoncel şi orchestră de D. Şostakovici – solist László Fenyö şi suita „Tablouri dintr-o expoziţie”, compusă de M. Musorgski şi orchestrată de M. Ravel.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Valentin Doni şi având în program: Simfonia nr. 1, în Re major – „Clasica” de Serghei Prokofiev; Simfonia „Archimedes” de Livia Teodorescu-Ciocănea şi Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, în Si bemol major, op. 83 de Johannes Brahms – solistă Luiza Borac.
* Pentru amatorii de sonorităţi de folk-păgân dau concert trupele „The Moon and the Nightspirit” şi Irfan în Clubul Quantic, începând de la ora 19:00.
* Trupa americană Pink Martini susţine al doilea concert de la ora 20:00, la Sala Palatului.
* Tango by Night – La Pasion de una Rosa” se intitulează concertul dat de pianista Marta Băceanu-Tudor şi violonistul Gabriel Stӑnescu de la ora 20:00 în ARTea.
* El Nino, pe numele său real Alin Ghiţă, are programat concertul de lansare a albumului „Binecuvântat”, la Arenele Romane, începând cu ora 21:00.
* Tot de la ora 21:00:
– în Clubul Fabrica are loc „Guest Metal Night 2.0” la care participă trupele Frantic Amber (Suedia), Pokerface (Rusia) şi Sunless Sky (USA);
– byron, Robin and the Backstabbers, Travka şi The Mono Jacks susţin concertul Elements Reunited în Fratelli Club.
* De la ora 22:30 dau concerte:
– Freestay, în Hard Rock Cafe;
– Cristi Minculescu şi Iris, în Berăria H.
* În cadrul Rokolectiv Festival 2017, de la ora 23:00 evoluează în Control Club: experimentalistul francez High Wolf alias Black Zone Myth Chant; Delta Funktionen din Olanda; Silent Servant din Statele Unite ale Americii; Şerb şi Scoro din România.
CARTE
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, cu ocazia lansării cărţii „Copilul conştient”, de Suzan Kaiser Greenland, de la ora 18:30, Lila Vasilescu, specialist mindfulness, susţine un atelier cu tema „Mindfulness pentru copii”.
CONFERINŢE, DEZBATERI
* Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA) şi Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G.Călinescu”, organizează în acest week-end cea de-a XI-a ediţie a Colocviului Naţional al Tinerilor Critici Literari „G. Călinescu”. Astăzi, la sediul FNSA din strada Dem I. Dobrescu, nr. 11, au loc:
– de la ora 17:00, prima partea a dezbaterii „Centenar Maiorescu. Mai este necesară critica de direcţie?”;
– de la ora 19:00, prezentarea „Dicţionarului General al Literaturii Române (DGLR)”; Moderator: Paul Cernat.
* Istoricul de artă Marco Riccomini susţine, de la ora 18:30 la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, conferinţa cu tema „Guido Reni: Maestrul şi discipolii”.
* În cadrul programului de conferinţe „Opere în Prim-Plan”, de la ora 19:00, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, puteţi urmări punerea în scenă a piesei lui Georgette Garbès Putzel intitulată „Fugato labile pour Camille Claudel”, interpretată de Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/DACĂ …PENTRU FEMEI.