Piata Victoriei, protestul va continua pe termen nedefinit!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 aprilie 2017, 13:19 / actualizat: 24 aprilie 2017, 15:27
În Piața Victoriei, după protestele de sute de mii de oameni, din luna februarie, au rămas câteva steaguri ale României, Uniunii Europene și NATO, câteva măsuțe și scaune pliante. Undeva, spre bulevardul Lascăr Catargiu, pe un scaun pliant se află o pancardă pe care scrie: „Susținem Punctul 8 de la Timișoara” și un mesaj „*Hristos a Înviat”! În jurul acestora, se adună, în fiecare seară câteva zeci de persoane, în noaptea de Înviere au fost chiar vreo 200.
Ziua, piața este „păstrată” de două-trei persoane. Din când în când, unul dintre ei strigă ceva cu o portavoce:” Demisia”, „Hoții”!
Am fost de dimineață în piață ca să-i cunosc pe acești protestatari, să aflu cine sunt și care sunt motivele protestului lor. I-am găsit îmbrăcați gros, cu șube, fulare și căciuli, pentru că erau „schimbul de noapte” și a fost frig. Nu s-a schimbat nimic din februarie, iar celebra Ordonanța 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, mai are puțin și devine lege, spun protestatarii. Nu avem încredere în actualul guvern, nu credem că PSD va face ceva bun pentru oameni și nu avem încredere în actualul sistem, care, de 28 de ani, nu face altceva decât să fure, spun protestatarii. Ei cer demisia Guvernului Grindeanu și spun că sunt pregătiți să protesteze în Piața Victoriei, pe termen nelimitat, ani la rând, dacă e nevoie, și că speră ca lumea va iesi, din nou în stradă, atunci când legea amnistiei va fi votată de către Parlament. Unii dintre protestatari spun că susțin activitatea DNA și pe Keovesi Codruța Laura și că se opun schimbării Procurorului Șef al DNA. Aceștia sunt de părere că, dacă Guvernul va încerca schimbarea șefei DNA, vor avea loc, din nou, manifestații de amploare.
Cei pe care i-am găsit în Piața Victoriei recunosc faptul că nu au nici un fel de autorizație pentru protest, dar spun că nici nu le trebuie autorizație, că legea nu le impune obținerea unei autorizații pentru ocuparea pieței, pentru că legea fundamentală, Constituția României, le dă dreptul să protesteze. Dacă jandarmii îi șicanează și încearcă să-i scoată din piață, atunci protestatarii sună la 112 și cheamă Poliția, ca să-i amendeze pe jandarmi, spune unul dintre ei, care se ocupă cu asigurarea dreptului la liberă exprimare al celor care vin în piață, după cum singur declară.
De altfel, nici nu este vorba despre un protest, ci despre o manifestare cultural-artistică, spune garantul dreptului la liberă exprimare din Piața Victoriei. De ce? Pentru că ei dezenează cu bca-ul pe asfalt și transmit diverse mesaje. Acum, de Paști, au scris: „Hristos a Înviat”! Dar cei de la Romprest au venit cu două mașini de spălat cu perii, pentru a șterge acest mesaj. Când au văzut că nu reușesc cu mașinile, au adus o instalație specială cu jet de apă sub presiune, pentru a șterge mesajul. De altfel, Romprest-ul, compania de salubrizare care are contract cu Primăria Sectorului 1, spală spațiul de protest din Piața Victoriei de câte două-trei ori, în fiecare noapte, ca să îndepărteze mesajele scrise pe asfalt. Este o risipă a banului public, pentru că utilajele și oamenii care spală excesiv piața ar putea să facă curățenie în altă parte, unde chiar ar fi nevoie, spun protestatarii.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 spun că nu au cerut, sub nici o formă, companiei de salubrizare să intervină pentru ștergerea mesajelor scrise pe asfalt de către protestatarii din Piața Victoriei. Romprest, compania de salubrizare din Sectorul 1, execută doar programul normal de spălare a străzilor cu jet de apă, conform prevederilor Strategiei de Salubrizare a Municipiului București, adoptată de către Consiliul General. Autoritatea Locală Sector 1 nu a cerut operatorului de salubritate suplimentarea numărului de utilaje sau a numărului de treceri pentru zona Pieței Victoriei, spun reprezentanții primăriei.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache spune ca cei trei protestatari nu prezinta un pericol social atat de mare incat sa necesite masuri punitive, pecuniare sau de alta natura…
“Activitatea lor este strict supravegheata de colegi de-ai nostri, de la Jandarmeria Bucuresti care, in cazul in care vor fi sesizati, vor lua masuri, in mod gradual, pentru a preveni producerea unor fapte antisociale sau tulburari ale ordinii si linistii publice.
Din datele pe care le am pana in acest moment, persoanele respective sunt intr-o zona a pietei Victoria in care nu circula masini. Sunt intr-o zona care nu este circulata. Deci nu sunt in mijlocul strazii, sunt undeva intr-un spatiu delimitat, intr-adevar de niste artere de circulatie, dar nu ingreuneaza deplasarea pietonala sau a autovehiculelor in zona respectiva.
Este alegerea lor si libertatea de exprimare, asa cum o inteleg ei, nu este ingradita de nimeni”, mai spune purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.