Impozite locale mărite pentru proprietarii care își neglijează imobilele?
Articol de Mircea Apostolescu, 25 aprilie 2017, 13:12
In tot Bucureștiul, oriunde te-ai duce, dai peste case, mai mici, cu un etaj, doua sau trei, dar si mai mari, blocuri cu 10 etaje, care sunt adevărate pericole publice, săbii ale lui Damocles, ce atârnă, în câte un fir de păr, adesea, asupra capetelor tuturor celor care trec prin zonă. Aceste imobile aflate într-o avansată stare de degradare, sunt atât proprietăți private, cât si ale statului, prin organele sale centrale, guvern, ministere, dar si prin autoritățile locale, adică primării si consilii locale.
Întâlnești asemenea clădiri, în centrul orasului, pe Calea Victoriei, pe strada Visarion, chiar vis-a-vis de Casa Lipatti, în Piața Lahovary, pe străzile Berzei și Temișana, pe Calea Griviței, la Universitate, în Centrul Istoric, dar și în cartiere. Spre exemplu, în Berceni, la finele anului trecut și anul acesta, mai multe balcoane ale unor blocuri de zece etaje s-au prăbușit. Numai o minune a făcut să nu exista victime umane! Si pe Bulevardul George Coșbuc, în Sectorul 5, bucăți mari din zidul fostei fabrici de bere Rahova s-au desprins, la începutul acestui an. Din fericire, singurele urmări au fost legate de întreruperea traficului rutier. Din nou, ca prin minune, nimeni nu a fost rănit! Nu mai vorbim despe problemele privind depozitele necontrolate de gunoi care se formează pe terenuri proprietate privată, în zona Livezilor, spre exemplu.
Dar nu numai casele și blocurile se află în astfel de situații. Autoritățile locale se confruntă si cu multe situații în care terenuri proprietate privată sunt lăsate neînprejmuite și nesalubrizate de către proprietari. Pe aceste maidane se formează depozite de gunoi necontrolate, care devin adevărate focare de infecție pentru întreaga zonă.
De cele mai multe ori, desi bucăți mari de tencuială sau chiar balcoane ori pereți întregi stau să se prăbușească, proprietarii, fie ei privati ori reprezentanți ai statului, se multumesc să pună cate o inscripție de tipul: „Atenție! CADE TENCUIALA”! Ei consideră Că, odată avertizați, trecătorii ar trebui să ocolească zona, pe carosabil, iar răspunderea lor, ca proprietari, se încheie.
De multe ori, mai ales în zonele centrale, cum ar fi Soseaua Kiseleff, Bulevardul Lascăr Catargiu – strada Visarion, Calea Griviței, strazile Buzesti – Berzei si Temisana etc, toate din Sectorul 1, neglijarea si ruinarea caselor vechi face parte dintr-o strategie imobiliară. Multe dintre aceste case sunt monumente istorice si, deci, nu pot fi demolate. Asa că proprietarii le lasă acoperișurile să se gândească, ploile si ninsorile sa degradeze pereții, iar, după ce imobilul se autodemolează, obțin autorizațiile pentru înlăturarea ruinelor si construcția unor imobile noi, cu destinația de birouri sau rezidentiala, mult mai profitabile decât vechile construcții.
In acest context, Primarul General Gabriela Firea a anunțat că, desi se dorește menținerea impozitelor si taxelor locale la nivelul de anul trecut, doua primării de sector doresc să poată mări taxele pentru acei proprietari care își neglijează proprietățile, adică terenurile si casele.
Poate surprinzător pentru unii, aceste inițiative curajoase si normale, într-o societate capitalistă, vin din partea unor reprezentanți ai unor comunități mai sărace. Este vorba despre primarii Sectoarelor 4 si 5, Daniel Băluță si, respectiv, Daniel Florea.
Poate pentru ca „i-a fluierat glontul pe la ureche” de patru ori, deja, edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, se declară un adept puternic al ideii de a-i penaliza pe proprietarii care îsi neglijează imobilele. Daniel Băluță este constient de faptul că o asemenea măsura îi va supăra pe unii si că isi va pierde, poate, din popularitate, dar crede că este timpul să se renunte la politicianism si la populism si să fie luate măsuri administrative reale pentru îndepărtarea pericolului. Primarul din Sectorul 4 spune că are mari probleme, atât cu asociatiile de proprietari de la blocuri, care nu constientizează pericolul pe care il reprezintă prăbusirea unor elemente de fatadă, cât si cu proprietarii de case, care le lasă in paragină. Aceste imobile strică aspectul cartierelor dar reprezintă si un pericol cotidian pentru toti cei care trec prin zonă, spune Bălută. Edilul mai spune că exista si multe terenuri proprietate privată, care nu sunt ingrădite. In astfel de zone, au loc activităti infractionale si se formează depozite spontane de gunoi, care reprezintă un risc pentru sănătatea publică, a declarat Daniel Bălută pentru Bucuresti Fm. Edilul Sectorului 4 a mai spus că, in curând, va avea loc o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgentă, in cadrul căreia se vor adopta măsuri in ceea ce priveste situatia imobilelor care prezintă pericol public.
Desi reprezintă o comunitate locală mai săracă decât cea din Sectorul 4, Consiliul Local al Sectorului 5 a adoptat o hotărâre prin care cere incuviintarea Municipalitătii pentru a mări taxele și impozitele locale pentru acele proprietăți care sunt lăsate în paragină.
În același timp, Autoritatea Locală a Sectorului 1, care reprezintă cea mai prosperă comunitate locală din tară și zonă în care proprietătile imobiliare valorează cel mai mult, nu are curajul să își asume o asemenea măsură. Deși Sectorul 1 are probleme mari în ceea ce privește imobilele, multe dintre ele monumente istorice ori aflate în zone protejate, care sunt lăsate în paragină de către proprietari, reprezentanții primăriei se codesc să mărească taxele pentru proprietarii în cauză.
Cu toții ne chemăm cu tărie drepturile. Ne mândrim cu faptul că suntem proprietari și că putem face orice dorim cu proprietătile noastre. Suntem, insă, mai puțin conștienți și dornici să ne asumăm și obligațiile și răspunderea corelative acestor drepturi. Spre exemplu, corelații dreptului de proprietate revine obligația de a-ți întreține proprietatea, de a o repara și răspunderea de a-l despagubi pe altul, dacă proprietatea ta afectează proprietatea lui, casa vecină, spre pildă. De asemenea, corelativ dreptului de proprietate, intervine chiar răspunderea penală, în cazul în care o persoană ar fi rănită ori și-ar pierde viața, fiind lovită de bucăti de tencuială ori elemente de construcție desprinse din imobilul al cărui proprietari suntem.