Primavara in stil japonez, la Bucuresti!
Articol de Ioana Brusten, 28 aprilie 2017, 11:25
Precizia si gingasia aranjamentelor ikebana si origami, complexitatea ceremoniei ceaiului, frumusetea yukata si a kimonourilor – le-am admirat pe toate. Mai mult, am fost si implicati in aceste ritualuri japoneze, la Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru”.
Actiunea a fost un preview pentru festivalul pe care il organizeaza membrii Centrului – cel mai mare festival de cultura japoneza din Romania, care se va desfasura in perioada 15-21 mai.
Unul dintre momentele cheie ale evenimentului va fi reprezentat de proiectia in premiera in Romania a filmului de animatie „Ghost in the Shell – Stand Alone Complex” si prezenta, special pentru aceasta ocazie, a celebrului regizor japonez Kenji Kamiyama, a producatorului Yoshiki Sakurai, dar si a scenaristul Ryo Higaki.
Un festival care imbina cultura japoneza contemporana si traditionala, „Zilele Culturii Japoneze” ofera sansa vizitatorilor sa descopere pe parcursul unei saptamani frumusetea Tarii Soarelui Rasare si sa ia parte la o serie de evenimente: expozitii, ateliere, demonstratii, conferinte stiintifice, proiectie de anime, dar si un concert de muzica traditionala japoneza.
Evenimentul este deschis publicului larg si se adreseaza cunoscatorilor culturii nipone, dar si pasionatilor de stilul de viata japonez.
Cine sunt cei care ne-au introdus in tainele ritualurilor japoneze:
1. Ikebana:
Doamna profesor Sanda Lazur are o experienta de peste 30 de ani in ceea ce priveste aranjamentele florale in stil japonez – ikebana. Totul a inceput in anul 1981, printr-o participare la un curs sustinut de maestri japonezi si a culminat cu Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei care i-a fost inmanat in septembrie 2013. Doamna Lazur preda un curs de ikebana, in fiecare joi, de la ora 18:00, la Centrul de Studii Romano – Japoneze „Angela Hondru”.
2. Yukata si Kimono
Laura Karaman este designer vestimentar. A absolvit Universitatea de Arte Plastice din Bucuresti, specializarea Moda-Designer Vestimentar. Din anul 2011 a inceput sa abordeze kimonoul ca sursa de inspiratie pentru creatii vestimentare. Ea este fascinata de filosofia ce sta la bazele crearii unui kimono, de modul in care acesta spune o cu totul alta poveste odata ce un mic detaliu nu este luat in considerare.
Laura este creatoarea brandului Tenshin si coordonatoarea grupului Haramichi RO.
3. Ceremonia Ceaiului
Andreea Ioana Stanca studiaza Ceremonia Ceaiului de aproximativ 7 ani. In anul 2010, a devenit unul dintre studentii doamnei profesor Kazuko Diaconu. Dumneaei a fost mentorul Andreei si a fost cea care i-a oferit sansa de a studia timp de un an de zile aceasta arta la Scoala de Ceai Urasenke din Kyoto, Japonia. Aceasta experienta i-a permis sa devina si unul dintre instructorii de ceai de la Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru”, din cadrul Universitatii Romano-Americane.
4. Origami
Alexandra Gabriela Baranyi este studenta la Facultatea de Economia Turimului Intern si International din cadrul Universitatii Romano-Americane, dar si cursant si voluntar la Centrul de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru”. Pasiunea Alexandrei pentru origami a aparut de la o varsta foarte frageda (6 ani), predand deja de 7 ani la diferite evenimente, atat copiilor cat si adultilor. Alexandra este si castigatoarea locului I la Concursul de Discursuri in Limba Japoneza organizat de Ambasada Japoniei in Bucuresti.