Legenda mititeilor
Articol de cristina.toma, 1 mai 2017, 14:43
Pentru unii o delicatesa, iar pentru altii o adevarata bomba calorica, micii se pare ca au fost zilele acestea vedeta culinara a romanilor.
Putini stiu insa ca istoria acestui preparatce contine un amestec de carne, mirondenii si bicarbonat cu masura. Aceasta incepe la sfarsitul secolului al XIX-lea, la o carciuma aflata in zona Centrului Vechi de astazi, numita ”Leul si carnatul”, pentru ca acolo de un leu oricine isi putea cumpara un carnat. Bucatarul de acolo, Costica Iordache, avea o reteta secreta, un amestec special de carne si mirodenii, cu care facea niste carnati care prin gustul lor atrageau foarte mulți oameni. Dupa o zi cu foarte multi clienti si o seara in care numarul acestora crestea de la o ora la alta, el a vazut ca a ramas fara mațe in care sa bage delicioasa umplutura. Iar clientii care umplusera carciuma incepeau sa vocifereze ca asteapta de prea multa vreme carnatii comandati. Asa ca bucatarului nu ii mai ramase decat sa puna umplutura modelata in forma de carnati direct pe gratar. Ideea se dovedi a fi un adevarat succes al serii si s-a repetat si in zilele urmatoare. Reteta de preparare a mititeilor s-a raspandit mai repede decat o filosofie, astfel ca acestia ca au ajuns in scurt timp o adevarata emblema culinara a Bucurestiului.
Insa istoria micilor nu se opreste aici si ar putea sa fie scrise tomuri intregi daca am face o lista cu personalitati de talie mondiala care, ajunse la Bucuresti, au gustat aceasta delicatesa si au ramas pe veci indragostiti de gustul lor.
Nici razboaiele, revolutiile si alte schimbari de regim nu au dus la disparitia micilor care adesea au un efect de a impaca oamenii mai ceva decat pipa pacii. Unde dispar toate disputele decat in jurul unei farfurii cu mici si a unei halbe de bere?
Inainte de 1989 nu exista zi de 1 Mai fara traditionalii mici cumparati dupa ce se termina defilarea, iar oamenii erau liberi in restul zilei .
Micii au adus celebritate unor restaurante care au inceput sa fie cautate chiar si de personalitati de peste hotare doar pentru acest preparat.
Insa, la fel ca o celebritate, micii au creat si dispute, una dintre ele fiind atunci cand, in 2013, Uniunea Europeana a dorit sa ii interzica. Atunci au fost organizate dezbateri in media care luau apararea acestui preparat care i-a insotit pe romani de-a lungul istoriei lor mai mult de un veac, iar in semn de protest au fost organizare targuri si expozitii culinare cu degustare. Ce nu face omul pentru micii lui? Iar daca vrei sa interzici asa ceva poti declansa un adevarat razboi! Asa ca pana la urma, Uniunea Europeana a acceptat la 1 iunie 2013 o lista cu ingrediente ce pot fi folosite pentru prepararea micilor.
De altfel, micii sunt si unul dintre preparatele care sunt exportate in cantitati mari, mai ales in tarile cu comunitati romanesti, asa ca ii gasim din USA, in New York, fiind numiti ”romanian burgers” si pana in Orientul Mijlociu, unde ii gasim cu numele de ”kebab romanesc”, peste tot la fel de gustati si apreciati incat aproape nu mai stim ce sa spunem despre ei decat ca le prevedem un viitor stralucit chiar si in contextul globalizarii!