Blestemul Parcului Tineretului, de la Aqua Park la parcare
Articol de Mircea Apostolescu, 2 mai 2017, 11:43 / actualizat: 3 mai 2017, 8:31
Declarativ, cu totii, de la simpli cetateni pana la politicieni si autoritati locale, ne declaram „eco” si tinem discursuri foarte frumoase despre importanta spatiilor verzi, a parcurilor, pentru noi si pentru orasul nostru, despre cum trebuie sa protejam spatiile verzi si parcurile si sa nu mai permitem transformarea in teren construit sau construibil a niciunui metru patrat de verde, sa nu mai dam voie sa fie defrisat niciun copac etc.
De fapt, de ani de zile spatiile verzi si parcurile se afla sub asaltul continuu si feroce al rechinilor imobiliari si al carciumilor. Numai daca am aduna suprafetele ocupate de carciumi si cafenele de lux pe malul de nord al Parcului Herastrau sau daca am vorbi despre blocurile construite pe 2 hectare din Parcul Tineretului, spre strada Pridvorului, am avea imaginea atacului nemilos al capitalistilor de cumetrie asupra parcurilor.
De altfel, Parcul Tineretului pare sa se gaseasca sub un fel de blestem. Tot felul de aventurieri imobiliari au cautat sa rupa bucati intregi din acesta pentru investitii fanteziste. Astfel, in aprilie 2009, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB) incheia, fara licitatie, un parteneriat public – privat cu firma SC Bleu Ciel SRL, pentru construirea celui mai mare aqua park din Bucuresti, pe un teren din Parcul Tineretului. Terenul este cel cuprins intre Sala Polivalenta, Palatul Copiilor si Bulevardul Tineretului. Investitia urma sa fie una de 25 de milioane de euro, iar aqua park-ul ar fi urmat sa aiba si o parcare, pentru clientii sai.
Parteneriatul intre ALPAB si Bleu Ciel a starnit mari controverse, la timpul respectiv, unii dintre consilierii municipali sustinand ca acesta ar fi trebuit sa treaca prin Consiliul General, deoarece ar fi, practic, o concesiune a unui teren al Municiliului Bucuresti.
Proiectul a starnit, inca de la inceput, si impotrivirea ONG-urilor de mediu, care au mers in instanta pentru a opri constructia aqua park-ului, pentru care urmau sa fie defrisati zeci de arbori si multi arbusti.
Dupa ce vreme de un an si ceva nu s-a intamplat nimic, in vara anului 2010, a avut loc o ceremonie de punere a pietrei de temelie a viitoarei investitii, ceremonie la care au participat reprezentantii Bleu Ciel si primarul de atunci al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, care declara, pe atunci, ca a semnat autorizatia de constructie pentru Aqua Park. Au lipsit insa de la eveniment, primarul general al vremii, Sorin Oprescu, si directorul general al ALPAB de la momentul respectiv, Radu Popa. Acesta din urma era si cel care semnase parteneriatul cu Bleu Ciel, in 2009. Lucrarile ar fi urmat sa inceapa in martie 2011, iar bazinele descoperite ar fi trebuit sa fie deschise pentru public in vara aceluiasi an.
De altfel, parcul acvatic a starnit un mic razboi, in epoca, intre Primaria Capitalei si ALPAB, pe de-o parte, si Primaria Sectorului 4 si Bleu Ciel, pe de alta parte. In vreme ce PMB si ALPAB sustineau ca parteneriatul cu Bleu Ciel a fost reziliat, pentru ca firma nu reusise sa obtina, intr-un an de la semnarea parteneriatului cu ALPAB, autorizatia de constructie, Primaria Sectorului 4 spunea ca a acordat autorizatia, pentru ca PMB si ALPAB nu au instiintat primaria de sector si Bleu Ciel despre reziliere. In cele din urma, ONG-urile de mediu au reusit sa blocheze in instanta parcul, nu inainte insa ca un numar de copaci sa fie defrisati.
Astazi, dupa opt ani de la semnarea parteneriatului intre ALPAB si Bleu Ciel si la sase ani de la punerea pietrei de temelie, terenul este un maidan plin de noroaie si balti. Singurul vestigiu care mai aminteste de maretul proiect al aqua park-ului este un rest al unui morman de nisip, ceea ce nu s-a furat de-a lungul timpului, care parca strajuieste terenul, intr-un colt, amintind de maretia care nu a mai fost sa fie. Gardul cu care cei de la Bleu Ciel ingradisera terenul viitorului parc acvatic este in mare parte prabusit. Asa ca oricine poate intra sa isi parcheze masina si sa arunce PET-uri, resturi de materiale de constructii etc.
Dar blestemul continua. Terenul nu a scapat de ambitiile, de data aceasta edilitare, de parca nu i-ar fi sortit sa ramana parc, asa cum si-ar dori oamenii din cartier. Autoritatile locale din sectorul 4 au pus ochii pe acest teren pentru a construi o parcare. Desigur, asta inseamna defrisare, inseamna betoane si inseamna, in cele din urma, mai putin spatiu verde, pentru toti bucurestenii. Asta in ciuda faptului ca primarul general, Gabriela Firea, atragea atentia asupra importantei pastrarii spatiilor verzi existente si vorbea chiar despre recuperarea unora dintre spatiile verzi pierdute de catre Municipalitate, in urma unor hotarari judecatoresti de retrocedare. Oare sa nu fi fost atenti cei de la sectorul 4 la ceea ce si-a propus primarul Capitalei?