Cele mai interesante evenimente de astăzi, 4 mai, din Bucureşti
Articol de , 4 mai 2017, 15:09
CINEMA
* De azi până joi 11 mai se desfăşoară cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Filmului European. În programul primei seri:
# la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României are loc, de la ora 19:30, Gala de deschidere incluzând proiecţia dramei „Cealaltă parte a speranţei”, realizată cu un umor perfid de finlandezul Aki Kaurismäki, distins cu Ursul de Argint pentru regie, ce spune povestea lui Khaled, un refugiat sirian care ajunge în Helsinki, unde nu primeşte azil, cum spera, dar se împrieteneşte cu un vânzător ambulant excentric.
# la Spaţiul Public European, de la ora 18:30 rulează drama „Fixeur”, ce are ca personaj principal un jurnalist interpretat de Tudor Istodor, regizată de Adrian Sitaru, care a declarat despre filmul său: „Nu m-a interesat prea mult jurnalismul, ci mai mult felul în care, din dragoste, cu cele mai bune intenţii, în profesia noastră şi uneori chiar în viaţa personală, abuzăm de cei de lângă noi”.
* La Cinemateca Eforie deseară au loc două proiecţii la cererea spectatorilor:
– de la ora 18:00, comedia romantică franceză „Viaţa la castel”, regizată în 1966 de Jean-Paul Rappeneau şi avându-i în distribuţie pe Catherine Deneuve, Pierre Brasseur şi Philippe Noiret;
– de la ora 20:00, comedia dramatică „Viaţa acră”, adaptare după romanul omonim de Luciano Bianciardi regizată de Carlo Lizzani, cu Ugo Tognazzi.
* Şi la Cinema Elvira Popescu au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 18:00, în prezenţa echipei, rulează documentarul „Varză, cartofi şi alţi demoni” realizat de Şerban Georgescu în satul de cultivatori Lunguleţu;
– de la ora 20:30, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti prezintă documentarul „Dincolo de zona de confort: Marina Abramović în Brazilia”, o călătorie mistică a artistei prin această ţară, în căutarea vindecării spirituale, explorând graniţele dintre artă şi spiritualitate.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 20:00 are loc avanpremiera, în prezenţa echipei, a dramei „Vara s-a sfârşit” regizată de Radu Potcoavă, ce se desfăşoară într-un mic oraş de la malul Dunării, în jurul eclipsei de soare din 1999, când puştiul Mircea acceptă să-l ajute pe bucureşteanul Alex să-şi şantajeze tatăl absent înscenându-şi răpirea, fără să-şi dea seama de posibilele consecinţe ale jocului lor.
SPECTACOLE
* De la ora 20:00, în Pavilionul Central al Romexpo are loc a doua reprezentaţie cu spectacolul „Varekai” al celebrei Companii Cirque du Soleil, la care iau parte 50 de acrobaţi şi muzicieni din 19 ţări.
* La Muzeul Theodor Aman din strada C.A. Rosetti nr. 8, de la ora 20:00 are loc spectacolul „Anotimpurile” ce îmbină poezia şi muzica, avându-i drept protagonişti pe actorii Irina Movilă şi Marius Bodochi, pe soprana Mihaela Andrei şi pe chitaristul şi compozitorul Adrian Andrei.
OPERĂ
Opera Naţională vă propune, de la ora 18:30, o reprezentaţie în limba italiană cu „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, având în distribuţie pe: Lucian Petrean, Veronica Anuşca, Mihail Mihaylov, Horia Sandu, Liliana Mattei Ciucă, Adriana Alexandru, Marius Boloş, Vasile Chişiu, Daniel Filipescu, Andreea Novac.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având în program: Concertul în la minor, op. 53, pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvořàk – solistă Mihaela Martin şi Simfonia nr. 5, în do minor, de Ludwig van Beethoven.
* Tot de la ora 19:00, la Centrul cultural Nicolae Bălcescu, din strada 11 Iunie nr. 41, Aud Band susţine concertul „The Sound Of Emotion”.
* Trupa de post-rock „Am Fost La Munte Şi Mi-a Plăcut” cântă de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol:
* Trupa Cargo dă un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.
FESTIVAL
De azi, de la ora 13.00, până Duminică 7 mai, în grădina de vară a Clubului Quantic se desfăşoară Soundart Festival ce girează pentru ingeniozitatea muzicii experimentale moderne ca ferment al procesului sincretic, evenimentul reunind multiple ramuri de manifestare a culturii contemporane: concerte live, simpozioane, lansări de carte, vernisaje şi workshop-uri. În primele trei zile ale festivalului au loc concerte susţinute de numeroase şi importante trupe aparţinând sferelor rock Stoner şi Progressive ale Europei, inclusiv grupuri autohtone.
Mai multe detalii aflaţi aici.
EXPOZIŢII
* La Galeria „Atelier 030202” de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, din strada Sfânta Vineri nr. 11, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei „Clouds & Memories” de Eugeniu Ţibuleac, ce poate fi vizionată până pe 4 iunie.
* La Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României, în cadrul seriei „Exponatul lunii” este prezentat publicului, până pe 4 iunie, un manuscris de excepţie: „Miscelaneu teologic copiat de diacul Teodor Ursu din Noul Săsesc (Neudorf), în anul 1780”.
CARTE
* La sediul Fundaţiei Europene Titulescu din Şoseaua Kiseleff nr.47, de la ora 17:00 are loc lansarea romanului lui Dinu Săraru „Ura din ochii vulpii”, care le va oferi invitaţilor privilegiul de a deveni martorii experienţei trăite de autor ca director al Teatrului din Sărindar (Mic). Pe lângă autor iau cuvântul: prof. univ. dr. Ilie Bădescu – directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, Ştefan Mitroi – romancier şi Ovidiu Enculescu – director General al Editurii RAO. Moderator: prof. univ. Adrian Năstase – preşedintele Fundaţiei. La final, va fi prezentat filmul documentar „Astă-seară se plânge la Teatrul Mic”.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansat romanul „Pădurea nopţii”, de Djuna Barnes, considerat unul dintre cele mai importante din prima jumătate a secolului XX, din care va citi un fragment actriţa Eliza Păuna. La eveniment vor vorbi: prof. dr. Mihaela Anghelescu Irimia – director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice, Alina Purcaru – scriitoare şi critic literar, Sandra Ecobescu – preşedinta Fundaţiei Calea Victoriei şi Andreea Răsuceanu – critic literar şi redactor Humanitas Fiction – ca moderator.
CONFERINŢE
* În cadrul proiectului „Interferenţe Culturale – Culturi şi Civilizaţii” al Cercului Militar Naţional, prof. dr. Victor Simion – istoric de artă susţine expunerea cu tema „Pe apa Sâmbetei, la Mănăstirea lui Brâncoveanu”, de la ora 18:15, la sala „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
* La Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, în cadrul proiectului cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire”m, de la ora 18:30 au loc: „Evocarea sculptorului Spiridon Georgescu (1887-1974)” făcută de dr. Oana Marinache, preşedintă a Asociaţiei Istoria Artei, şi conferinţa „Monumente comemorative bucureştene” susţinută de dr. Cristian Scarlat, preşedintele Asociaţiei Stindard.
* Tot de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, Doina Ruşti susţine conferinţa „Bucătăria magică”.