Seară de sărbătoare: Gala aniversară UNITER 25
Articol de , 8 mai 2017, 09:56
Cel mai așteptat eveniment al lumii teatrale românești, Gala Premiilor UNITER, va avea loc în această seară, la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara. Și pentru că este ediţia a XXV-a, este una aniversară.
10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 600 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi șă pășească pe covorul roșu, spre eleganta sală de spectacol. ”Clădirea Operei“, cum îi zic de decenii locuitorii urbei (denumirea corectă, potrivit Wikipedia, fiind ”Palatul Culturii“) adăpostește, pe lângă Opera Națională de Stat din Timișoara, alte trei instituții de cultură: Teatrul Național ”Mihai Eminescu“, Teatrul Maghiar de Stat și Teatrul German de Stat. (conform uniter.ro)
Spectacolul-eveniment va începe la orele 21.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, TVRHD, TVR Internaţional, Radio România Cultural şi online pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro.
Ca în fiecare an, amfitrionul Galei este actorul Ion Caramitru, președintele UNITER.
Conform tradiției, vor fi două categorii de premii. Din prima categorie fac parte premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale, acordate în urma votului Senatului UNITER. Acestea au fost făcute publice la finalul lunii februarie. Cea de a doua este categoria premiilor pentru anul teatral 2016, iar câștigătorii vor fi anunțați pe parcursul derulării galei. Pentru fiecare secțiune (cel mai bun actor/actriță, scenografie, regie, debut etc) au existat câte trei nominalizări. Sarcina desemnării lor îi revine unui juriul final alcătuit din cinci personalități ale lumii teatrale autohtone. Anul acesta ei sunt: Alexandru Darie – regizor, Dana Dogaru – actriță, Luana Drăgoiescu – scenografă, Florica Ichim – critic de teatru și Maria Sârbu – critic de teatru. Lista de nominalizări a fost alcătuită de un prim juriu, respectiv criticii de teatru: Monica Andronescu, Alice Georgescu și Mircea Morariu, în urma vizionării spectacolelor care au au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.
Îi puteți cunoaște mai bine pe nominalizați intrând pe site-ul www.uniter.ro, pagina de facebook și pagina de youtube. Găsiți aici atât interviuri cu artiștii, cât și clipuri cu mesaje de susținere din partea colegilor de breaslă.
Campania interactivă de promovare a artiștilor intrați în competiție pentru trofeul UNITER, intitulată ”Pentru tine cine e câștigătorul?” oferă posibilitatea publicului larg să-și susțină favoriții, pe site-ul www.uniter.ro. Opțiunile lor vor fi, de asemenea, anunțate în cadrul spectacolului din seara asta.
Și pentru că vorbim despre o gală care împlinește un sfert de veac, organizatorii au răscolit prin arhiva video a celor 25 de ani de Gala UNITER și au scos la iveală momente de aur cu artiștii care au trecut pragul evenimentului.
Premiile și nominalizările GALA UNITER 25 sunt următoarele:
Premiul de Excelenţă este acordat anul acesta directorului de scenă Victor Ioan Frunză.
Actriţa Mariana Mihuț și actorul Teatrului Național „Vasile Alescandri” Iași, Dionisie Vitcu, vor primi în cadrul Galei Premiul pentru întreaga activitate.
De aceeași recunoaștere se vor bucura și regizorul Silviu Purcărete și scenografa Luana Drăgoescu.
Premiu pentru întreaga activitate pentru critică şi istorie teatrală va fi primit de Mariana Voicu, un nume foarte strâns legat de Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara.
Teatrul gazdă primește unul dintre cele 4 premii speciale ale ediției – Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat pentru realizarea Sălii 2 (Manej).
Un Premiu special este acordat și actriţei Irene Flamann Catalina pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara.
Cea de a treia distincție îi este oferită actriţei Eugenia Tărăşescu-Jianu pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete.
Și tot un Premiu special este acordat Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte ”George Enescu” din Iaşi pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale.
Nominalizările sunt următoarele:
Debut:
Radu Branici pentru rolul Morritz din spectacolul ”Deșteptarea primăverii”, de la Teatrul German de Stat Timișoara
Lavinia Pele pentru rolul Dorulețt din spectacolul ”Visul unei nopți de iarnă”, de la Teatrul ”Tony Bulandra”, Târgoviște
Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul ”Martiri” de la Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu – Secția Germană
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:
”Biblia Neagră a lui William Blake”, scenariul și regia artistică Ilinca Stihi, producție a Socitățtii Române de Radiodifuziune;
”Dada Cabaret” dupa Matei Vișniec, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihai Lungeanu, producție a Socitățtii Române de Radiodifuziune;
”Poveste despre tatăl meu” de Radu F. Alexandru, regia artistică Gelu Colceag, producție a Socitățtii Române de Radiodifuziune.
Cel mai bun spectacol de teatru TV:
”Livada de vișini” de A.P. Cehov, regia Alexandru Lustig, producție a Socitățtii Române de Televiziune (Casa de producție a TVR);
”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, regia Anca Maria Colțeanu, producție a Socitățtii Române de Televiziune (Casa de producție a TVR);
”Vandalul” de Hamish Linklater, regia si adaptarea Andreea Vulpe, coproducție a Socitățtii Române de Televiziune (Casa de producție a TVR) – UNTEATRU.
Premiul pentru critică teatrală:
Alina Epingeac
Doina Papp
Mirella Nedelcu Patureau
Cea mai bună scenografie:
Adrian Damian pentru scenografia spectacolului ”Iarna”, de la Teatrul ”Nottara” din București
Dragos Buhagiar pentru scenografia spectacolului ”Cafeneaua”, de la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași
Irina Moscu pentru scenografia spectacolului ”Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, de la Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania ”Tompa Miklós”
Cea mai bună actriță în rol secundar:
Antoaneta Zaharia pentru rolul Ecaterina din spectacolul ”Soldatul de ciocolată”, de la Teatrul Odeon din București
Ana Bianca Popescu pentru rolul Luka din spectacolul ”Soldatul de ciocolată”, de la Teatrul Odeon din București
Ana Ciontea pentru rolul Koróbocika, din spectacolul ”Suflete moarte”, de la Teatrul de Comedie din București
Cel mai bun actor în rol secundar:
Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, din spectacolul ”Suflete moarte”, de la Teatrul de Comedie din București
Miklós Bács pentru rolul Satin din spectacolul ”În adâncuri”, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Conrad Mericoffer pentru rolul Sergius din spectacolul ”Soldatul de ciocolată”, de la Teatrul Odeon din București
Cea mai bună actriță în rol principal:
Alina Petrică pentru rolul titular din spectacolul ”Aglaja”, de la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu”, București
Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul ”O intervenție”, de la Teatrul ACT, București
Mihaela Trofimov pentru rolul titular din spectacolul ”Molly Sweeney”, de la Teatrul UNTEATRU, București
Cel mai bun actor în rol principal:
Andrei Huțuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, din spectacolul ”Amadeus”, de la Teatrul Metropolis, București
Ciprian Nicula pentru rolul Christopher, din spectacolul ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, de la Teatrul National ”I.L.Caragiale” din București
Richard Bovnoczki pentru rolul Ciki, din spectacolul ”No man’s land”, de la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București
Cea mai bună regie:
Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului ”În adâncuri”, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Victor Ioan Frunză pentru regia spectacolului ”Amadeus”, de la Teatrul Metropolis, București
Bobi Pricop pentru regia spectacolului ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, de la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București
Cel mai bun spectacol:
”Amadeus”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis București
”Artists Talk”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB – Centrul Cultural al municipiului București. Co-producător Asociația Piese Refractare. Cu sprijinul Institutului Goethe, Ambasadei Franței la București și a Institutului Francez
”Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, scenariul și regia Radu Afrim, de la Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania ”Tompa Miklós”– Compania ”Tompa Miklós”