Cele mai interesante evenimente de astăzi, 9 mai, din Bucureşti
Articol de , 9 mai 2017, 15:32
CINEMA
* Astăzi la Festivalul Filmului European.
# La Centrul Ceh, de la ora 20:30 este proiectată gratuit drama „Lucifer”, realizată de Gust Van den Berghe inspirat dintr-o piesă de teatru olandeză din secolul al XVII-lea folosind un format de imagine ca un iris denumit „Tondoscope” şi actori neprofesionişti, cu excepţia notabilă a personajului titular, interpretat de Gabino Rodríguez. În timpul căderii sale din Rai spre Iad, Lucifer ajunge într-un paradis pământesc, un mic sat din Mexic, unde are ocazia să pătrundă în comunitate, ca salvator, şi să se joace cu vieţile oamenilor.
# La Institutul Cervantes rulează gratuit:
– de la ora 18:30, documentarul „Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk / Oameni buni” regizat de Anders Helgeson şi Karin af Klintberg, o poveste despre rasism şi teamă, dar şi despre curaj şi realizarea unui lucru nou, în care un grup de tineri părăseşte Somalia pentru a scăpa de război şi ajung într-un mic oraş din Suedia, unde constituie prima echipă naţională somaleză de bandy (sport asemănător hockey-ului pe gheaţă) ce urmează să participe la campionatul mondial din Siberia;
– de la ora 20:30, scurt şi mediu-metraje produse în Republica Moldova, inclusiv în cadrul Festivalului Moldox din Cahul, ai cărui reprezentanţi vor fi prezenţi, alături de membrii ai echipelor filmelor prezentate, pentru un dialog cu publicul.
# La Cinema Elvira Popescu, de la ora 21:30 este proiectat thriller-ul „Ochi închişi” realizat de italianul Giuseppe Petitto, în care Antonia Liskova interpretează pe Nicole, o femeie care îşi doreşte să aibă un control strict asupra propriei vieţi, până la cele mai mici detalii. Luptând împotriva unor ameninţări obscure care îi pun în pericol fetiţa, aceasta va descoperi un adevăr greu de suportat.
# La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:
– de la ora 18:30, drama „Frigul din Kalandar”, realizată de Mustafa Kara, ce prezintă povestea pasională şi emoţională a lui Mehmet, care trăieşte cu familia sa într-un sat de munte de la Marea Neagră, într-o atmosferă pastorală unică, departe de viaţa modernă;
– de la ora 20:30, drama de familie „Amžinai Kartu / Împreună pentru totdeauna” realizată de Lina Lužytė din Lituania, director de imagine fiind Oleg Mutu, ce spune povestea unei femei obişnuite, care va merge până la extreme pentru a-şi păstra familia unită pentru totdeauna; proiecţia filmului este urmată de o sesiune de Q&A cu membri ai echipei de realizatori.
MUZICĂ
* Concertul serii este cel de Ziua Europei, ce începe de la ora 19:00 în Piaţa Universităţii şi marchează şi cei 10 ani de când România face parte din Uniunea Europeană. Cu această ocazie, după o îndelungată absenţă de pe scenă, trupa O-Zone se va reuni şi băieţii vor cânta melodiile care i-au făcut celebri în întreaga lume. Alături de O-Zone mai cântă: Akcent, Alexandra Stan, Antonia, Carla’s Dreams, Dan Bălan, Fly Project, Inna şi Morandi.
* Stagiunea de marţi seara a programat azi, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, recitalul susţinut de pianistul Dimitri Malignan, care interpretează: Romanze op. 28 nr. 2 în Fa diez major şi Sonata nr. 1, în fa diez minor de Robert Schumann şi Şase piese din „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev.
* Tot de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu se desfăşoară concertul pianistului german Hauschka, programat iniţial pentru data de 15 decembrie 2016 la Sala Radio.
* Hanno Hofer, Liviu Pop şi Raul Kusak, adică BluesCore, cântă la Teatrelli, începând cu ora 19:00.
* Trupa Umbra susţine un concert, de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol, avându-i ca invitaţi speciali pe: Jurjak, Eugen Sonia (VH2), Dan Minel Stoica (NoruNegru) şi Zsuzsana Cerveni
* Spectacolul „Indestructible” pe care artistul spaniol, Diego el Cigala urma să-l susţină de la ora 20:00 la Sala Palatului, este amânat pentru odată ce urmează să fie anunţată.
SALONUL EUROPEAN DE BANDĂ DESENATĂ
Cea de-a V-a ediţie a Salonului European de Bandă Desenată este găzduită, de azi până pe 22 mai, la Rezidenţa Scena9 din Str. I.L. Caragiale nr. 32, evenimentul reunind sub tema „Respect”: o amplă expoziţie europeană, mese rotunde, ateliere şi dezbateri. Lansarea are loc azi, de Ziua Europei, printr-un eveniment inedit ce începe de la ora 19:00 şi cuprinde vernisajul expoziţiei şi un performance de muzică şi artă live, susţinut de formaţia austriacă Bonnage Horreur.
Programul complet al Salonului poate fi găsit aici.
SPECTACOLE
* Muzeul Naţional „George Enescu” prezintă, în premieră, de la ora 19:00, în Aula Palatului Cantacuzino, „OPERA 9”, spectacol în care 9 compozitori din tânăra generaţie prezintă 9 momente extrase din mitul lui Oedip, recontextualizate şi interpretate printr-o optică contemporană. Interpretează: ansamblul SonoMania sub bagheta lui Vlad Agachi. Solişti: Antonela Bârnat (mezzo) şi Iustinian Zetea (bas).
* De azi până pe 14 mai, Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău prezintă şase spectacole pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, unde, deseară, de la ora 19:00, are loc spectacolul „Cerere în căsătorie”, de Anton Pavlovici Cehov.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române, în colaborare cu Fundaţia Ioana Crăciunescu Urgent, inaugurează proiectul cultural „Marţi în ALBnegru”, cu spectacolul „Sufleorul fricii” de Matei Vişniec, improvizat de actriţa Ioana Crăciunescu de la ora 19:30, la noul sediu al acestui muzeu din Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
EXPOZIŢII
* Expoziţia „InstantAdolescenţa”, ce cuprinde cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului „Săptămâna Adolescenţilor” este vernisată, de la ora 16:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti. Coordonator: artistul vizual Mihai Zgondoiu.
* La Spaţiul Public European, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, organizează expoziţia aniversară „20:30 ERASMUS”, ce este deschisă de la ora 17:00, o dată cu anunţarea câştigătorilor concursului foto „Experienţe Erasmus+ 30”.
* În cadrul programului aniversar „MNIR45”, Muzeul Naţional de Istorie a României vernisează expoziţia „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”, de la ora 18:00, în holul central al muzeului, unde poate fi vizionată până pe 30 septembrie.
* Editura pariziană de carte bibliofilă Transignum aduce la Bucureşti, între 9 şi 25 mai, proiectul „hARTA şi TERITORIILE”, în cadrul căruia are loc o expoziţie colectivă de arte vizuale & poezie deschisă de azi până pe 20 mai, la UNAgaleria.
CARTE
* La Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon” al Primăriei Sectorului 2, de la ora 16:00 are loc lansarea volumului de poezie „Testament pentru copilărie” de Rodica Oniga. La eveniment participă personalităţi ale vieţii literare precum: Lucian Chişu, Victor Atanasiu, Aureliu Goci, Nicolae Iliescu, Geo Călugăru, Emil Stanciu, Ion Dodu Bălan, Daniel Cristea-Enache.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu este lansat, de la ora 19:00, volumul „Peisaj după isterie“ de Mircea Cărtărescu. Pe lângă autor vorbesc Oana Pellea şi Gabriel Liiceanu.
* Tot de la ora 19:00, Art Conservation Support lansează, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, lucrarea monografică „Arbore: istorie, artă, restaurare” de Corina Popa, Oliviu Boldura, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină. Prezintă: prof. univ. dr. Ioan Opriş.
CONFERINŢE
* În sala Cafenea a sediului ArCuB din Hanul Gabroveni, de la ora 17:00 începe conferinţa de prezentare a proiectului „The Deep Sound of Maramures”. Sunetele străvechi ale Maramureşului, găsite de un antropolog şi reinventate electro în cel mai pur sound contemporan, variind de la ambiental la trance, sunt răstălmăcite vizual de un cercetător taiwanez, doctor în designul arhitectural interactiv, faimos, printre altele, pentru o remarcabilă prezentare din cadrul Amsterdam Fashion Week 2016. Participă: antropologul Petru Pap – iniţiatorul proiectului, Jia-Rey (Gary) Chang – doctor în arhitectură şi design urban, dr. Anuţa Pop – coordonatorul Ansamblului Maramureşul şi Andreea Ciortea – manager cultural iniţiator al proiectului „IA Sibiu”.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează, de la ora 18:30, prima conferinţă, introductivă, din cadrul „Cursului de istoria artei şi a culturii”, susţinută de criticul de artă, Pavel Şuşară. Proiectul, la care sunt invitaţi profesori şi critici de artă să conferenţieze pe o temă dedicată, se va derula până pe 21 noiembrie, la sediul MNLR.