Cele mai interesante evenimente de astăzi, 10 mai, din Bucureşti
Articol de , 10 mai 2017, 15:04
CINEMA
* Programul zilei la Festivalul Filmului European.
# La Spaţiul Public European, de la ora 19:00, rulează gratuit comedia dramatică „Toni Erdmann” realizată de cineasta germană Maren Ade, în care Peter Simonischek joacă rolul unui tată ce vine după fiica lui, interpretată de Sandra Hüller, la Bucureşti pentru a o învăţa simţul umorului şi a reface legătura cu ea.
# La Centrul Ceh, de la ora 20:30 este proiectată gratuit drama „Accabadora” realizată de Enrico Pau, în care Donatella Finocchiaro interpretează pe Annetta, o tânără de 25 de ani, de o frumuseţe rară, serioasă, singuratică şi foarte liniştită, ce ajunge în Cagliari, capitala Sardiniei, chiar înainte de începutul Celui de-al Doilea Război Mondial şi înainte ca Aliaţii să bombardeze oraşul, fiind custodele unui secret teribil din trecutul ancestral al insulei.
# La Cinema Elvira Popescu rulează:
– de la ora 18:30, thrillerul estonian cu accente de comedie neagră „EMA / Mamă”, regizat de Kadri Kõusaar, spune drama Elsei ce are grijă 24 de ore din 24 de fiul ei aflat în comă ca urmare a unei răni cauzate de o împuşcătură, despre care nu reuşeşte să afle mai multe, deşi trăieşte într-o comunitate în care fiecare ştie totul despre fiecare;
– de la ora 20:30, drama biografică şi istorică poloneză „Powidoki / Imaginea de apoi”, ultimul film al lui Andrzej Wajda ce spune povestea carismaticului pictor Władysław Strzemińsk, care s-a opus realismului socialist şi a reuşit să îşi păstreze libertatea artistică, în ciuda obstacolelor de ordin politic de care s-a lovit.
# La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:
– de la ora 18:30, horror-ul sloven „Idila”, realizat de Tomaž Gorkič, în care o simplă şedinţă foto în aer liber se transformă într-o adevărată luptă pentru supravieţuire;
– de la ora 20:30, premiera „Vara s-a sfârşit” regizată de Radu Potcoavă, primul film românesc din ultimii 25 de ani în care personajele principale sunt interpretate de copii; proiecţia filmului este urmată de o sesiune de Q&A cu membri ai echipei de realizatori.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 20:00 rulează, la cererea spectatorilor,drama „Persona”, realizată în 1966 de Ingmar Bergman, cu: Liv Ullmann, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand.
MUZICĂ
* Orchestra de Cameră Radio susţine concertul săptămânal, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea şi cu participarea pianistului Horia Maxim. În program: piesa „Fuga con Pajarillo”, semnată de compozitorul venezuelean Aldemaro Romero, urmată de concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră de L. van Beethoven şi de Serenada pentru coarde în Mi major de A. Dvořák.
* În cadrul unui turneu naţional, ansamblul cameral Ludens Piano Trio, dă un concert, de la ora 19:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.
* Cele două săli ale Ateneului Român găzduiesc astă-seară tot atâtea recitaluri:
– la Sala Mare, cel de pian susţinut de Vlad Dimulescu, având în program sonatele op. 2, nr. 3 şi op. 14, nr. 2 de Ludwig van Beethoven, precum şi Sonata în re major, op. 53 de Franz Schubert;
– la sala mică, Aneliya Vidinova – soprană, Mariana Mirescu – mezzosoprană şi Liliana Şeica – mezzosoprană interpretează, acompaniate la pian de Ioana Ionescu şi Mădălina Ene, lucrări de Händel, Massenet, Bellini, Lehar, Cherkin, Verdi, Ceaikovski, Obradors, Gershwin, Kalman, Hristov, Vladigherov şi Demetru Florescu.
* În Control Club, de la ora 21:00 are loc prezentarea în premieră a proiectului „The Deep Sound of Maramures”. Sunetele străvechi ale Maramureşului, găsite de un antropolog şi reinventate electro în cel mai pur sound contemporan, variind de la ambiental la trance, sunt răstălmăcite vizual de un cercetător taiwanez, doctor în designul arhitectural interactiv, faimos, printre altele, pentru o remarcabilă prezentare din cadrul Amsterdam Fashion Week 2016.
SPECTACOLE
* Grădina interioară de la noul sediu al Muzeului Naţional al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu nr. 8, găzduieşte, de la ora 17:00, Gala „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, un spectacol de poezie şi blues moderat de Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja & Blue Spirit, alături de Ioana Crăciunescu, Florin Iaru şi George Mihăiţă. În cadrul acesteia este lansată antologia „Supradoza de Dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, scoasă de Editura Muzeului. Evenimentul este cuprins în programul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului „Ziua Adolescenţilor. Săptămâna Adolescenţilor” (8 – 14 mai).
* Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău prezintă, de la ora 19:00 pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, piesa „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, regizată de Sandu Grecu.
* Cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Teatru „Okaua”, se desfăşoară de azi până pe 12 mai, la Palatul Naţional al Copiilor – sălile Ion Cojar şi Octavian Cotescu şi la Sala Studio a Teatrului de Comedie. Evenimentul cuprinde 11 spectacole, o expoziţie de costume şi machete de decor realizate de liceeni şi studenţi. Astăzi mai puteţi urmări spectacolele:
– de la ora 15:45, „Martiri” dat de Trupa de Teatru Aici din Constanţa la Sala Ion Cojar;
– de la ora 17:15, „Extrem” susţinut de studenţii Facultăţii de Arte „Geo Saizescu” a Universităţii Hyperion la aceeaşi Sală Ion Cojar;
– de la ora 19:30, „Ei, și?”, spectacol U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” la Sala Octavian Cotescu.
Programul complet de spectacole din cadrul acestui Festival îl găsiţi aici.
DANS
UNATC „I.L. Caragiale” în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului (CNDB) prezintă la Sala Stere Popescu spectacolele – examen de Licenţă ale studenţilor de la Departamentul Coregrafie. Astfel, astă-seară, de la ora 19:00, puteţi urmări „Ibuse” de Beatrice Tudor şi „două BraţE” de Simona Baciu.
SALONUL EUROPEAN DE BANDĂ DESENATĂ
A programat astăzi:
– de la ora 16:00, la Rezidenţa Scena9, lansarea de carte şi discuţia: Reprezentare şi implicare socială în banda desenată: Where are you from? From Giuleşti şi Sara & Felicia; invitaţi: Alexandru Ciubotariu, Sara Olausson (Suedia), Arina Stoenescu (Suedia);
– de la ora 18:30, la Institutul Italian de Cultură, vernisajul expoziţiei cu lucrări ale artistului Claudio Stassin, care susţine şi o sesiune de live-drawing.
EXPOZIŢII
* Vernisajul expoziţiei „Oul ideatic”, semnată de Anca Vintilă Dragu, are loc de la ora 16:00, la Galeria Foişor, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, unde poate fi vizitată până pe 30 mai.
* La Sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, de la ora 18:00 este vernisată expoziţia „Muzeul (in)vizibil #2 – număr de inventar 111”, ce poate fi vizionată până pe 18 iunie. Curatori: Lila Passima şi Cosmin Manolache. Bucureşti Fm este partener media al evenimentului.
* Vernisajul expoziţiei „Culorile marţialităţii. Splendoarea uniformei înaintea Marelui Război” – colecţia prof. univ. Adrian-Silvan Ionescu are loc de la ora 18:00, la Muzeul Naţional Cotroceni, unde poate fi vizitată până pe 25 iunie. Bucureşti Fm este partener media al evenimentului.
* La parterul Galeriei Naţionale a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) este vernisată, de la ora 18:00, expoziţia „Noul romantism negru”, ce va putea fi vizitată până în data de 27 august. Organizată în colaborare cu Kunstlerhaus Bethanien Berlin, expoziţia propune o explorare a celor mai recente direcţii din arta contemporană reunind lucrările a 34 de artişti născuţi în Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Norvegia, Olanda, România, Spania şi SUA.
ÎNTÂLNIRI, PREZENTĂRI, DEZBATERI, CONFERINŢE
* Dezbaterea şi lansarea cărţii „Post-conflict Europeanization and the War of Meanings. Challenges to EU Conditionality in Bosnia and Kosovo”, a autoarei Miruna Troncotă, au loc, în cadrul seriei „ReconstruimEuropa”, de la ora 17:00, la sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bd. Expoziţiei nr. 30 A, sala 804.
* La Galeria 418, din Intrarea Armaşului nr. 12, are loc, de la ora 18:30, prezentarea albumului „Arhiva de arhitectură 1860-1870, o colecţie unică de planuri şi schiţe”. Editori: Oana Marinache şi Cristian Gache.
* Howard Jacobson, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori britanici ai momentului, câştigător al Man Booker Prize şi autor al romanului „Shylock este numele meu”, se întâlneşte cu publicul, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. La eveniment mai vorbesc: Nigel Bellingham – directorul British Council România, prof. dr. Mihaela Anghelescu Irimia – director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice patronat de Universitatea din Bucureşti şi British Council Romania şi Sebastian Reichmann, scriitor. Moderatorul serii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Discuţia va fi urmată de o sesiune de autografe.
* În cadrul Festivalului Luna Bucureştilor (9 mai – 9 iun.), organizat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, de la ora 19:00 istoricul Georgeta Filitti susţine conferinţa „Personalităţi culturale din Bucureştiul interbelic”.
* „Cafeneaua Critică” organizează, de la ora 19:00, la noul sediu al Muzeului Naţional al Literaturii Române, o prezentare a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), care va avea loc în perioada 15-21 mai. Participă: Ioan Cristescu (director MNLR şi FIPB), Magda Cârneci (preşedintă PEN Club România), Andreea Drăghicescu (coordonatoare PR a FIPB) şi alţi membri ai echipei de organizare a Festivalului, ce se desfăşoară în cadrul programului aniversar MNLR 60 (60 de ani de la fondare). Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.