Dezbaterile legate de legea vaccinării vor continua
Articol de , 11 mai 2017, 17:43
Ministerul Sănătăţii doreşte crearea unui cadru foarte bun pentru imunizarea copiilor.
Nimeni nu va fi obligat să fie vaccinat, a declarat ministrul Florian Bodog.
‘Vreau să asigur pe toată lumea, am mai spus acest lucru, dar se pare că nu s-a înţeles – nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, adică nu vom lua copiii cu Poliţia sau cu arcanul să-i ducem la vaccinare. Părintele are dreptul să refuze, însă în situaţia în care refuză are şi obligaţia să-şi asume acest refuz în situaţia în care, Doamne fereşte, copilului i se întâmplă ceva’, a spus Bodog, la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfăşurată la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Ministrul a adăugat că dezbaterile legate de legea vaccinării vor continua.
‘După cum aţi văzut, în sală sunt mai mult anti-vaccinişti, decât pro-vaccinişti. (…) Niciunul dintre cei prezenţi în sală nu cred că este împotriva sănătăţii copiilor; fiecare dintre noi însă vedem altfel lucrurile. Eu cred că aceste dezbateri publice vor continua. După cum ştiţi, legea va intra într-o procedură de dezbatere şi la Parlament, în cele două comisii de sănătate. De altfel, nici nu am făcut nicio presiune ca legea să meargă mai repede decât este traiectul democratic al unei legi’, a susţinut Bodog.
Dezbaterea legată de legea vaccinării a stârnit, pe parcursul a trei ore, discuţii aprinse, în contradictoriu, presărate cu scandări, aplauze, imbratisari şi afişări de pancarte.
Cei prezenţi, majoritatea reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Sănătate din Bucureşti şi din ţară s-au exprimat împotriva obligativităţii vaccinării.
De cealaltă parte, Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, Ladislau Ritli, ministru al Sănătăţii în perioada 2009 – 2012, reprezentanţi ai OMS, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ai Asociaţiei “Mame pentru Mame”au susţinut necesitatea elaborării unui astfel de act normativ.
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, pe 10 aprilie, proiectul legii vaccinării, act normativ care stabileşte cadrul legal de vaccinare, dar şi de achiziţionare a vaccinurilor şi care fusese anunţat încă din anul 2015.
Prin proiectul de lege sunt stabilite atribuţiile şi responsabilităţile tuturor actorilor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare, instituţii publice şi societate civilă.