Astmul afectează tot mai mulți români
Articol de , 15 mai 2017, 14:12
”Astmul poate fi controlat. Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine”, este mottoul sub care se desfasoara cea de-a X-a editie a campaniei de informare şi educare organizată de Societatea Română de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
Campania promovează spirometria, metoda de diagnostic şi monitorizare a astmului bronşic. Astfel, in zilele de 27 şi 28 mai, în Parcul Tineretului din Bucureşti, vor avea loc testări gratuite.
Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că cei cu această afecţiune pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc, spune Prof. Dr. Florin Mihălţan.
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.
Afecţiunea se agravează în timp şi afectează oamenii în mod diferit, de aceea, e foarte important ca pacienţii să înveţe să ţină astmul sub control.
Cauzele declansarii astmului sunt multiple.
Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000 şi 1.000.000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populaţie.
Cel mai recent studiu relevă că, în fiecare săptămână, unul din cinci pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de gravă încât nu poate solicita ajutor.