Risipa alimentară atinge cote uriașe!
Articol de , 17 mai 2017, 06:25
Cantități enorme de hrana sunt irosite, în timp ce numeroși europeni, inclusiv copii, se confrunta cu sărăcia si malnutriția, atrage atenția eurodeputata Daciana Sârbu.
Declaratia a fost facuta în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri dedicate soluțiilor de combatere a risipei alimentare, care a atins cote șocante.
„88 de milioane de tone de alimente au fost risipite în Uniunea Europeana în 2012. Iar la nivel global, aproape o treime din alimente ajung la gunoi. Costul real este uriaș, pentru ca el reflecta cheltuielile implicate in producerea alimentelor: cu energia, apa, transportul, îngrășămintele si tot ce tine de sol. La fel de mari sunt si costurile asociate”, a subliniat eurodeputata.
25 de milioane de copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune sociala in UE, conform datelor din 2015.
Estimările Organizației Mondiale a Sănătății arata ca 25% dintre copiii de vârsta școlara din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, iar obezitatea este in multe cazuri o consecința a malnutriției, adică a alimentației inadecvate care nu conține nutriții necesari pentru ca organismul sa se mențină sănătos.
Deputata europeana a subliniat in mesajul sau ca risipa alimentara stimulează supra-producția, care, în timp, diminuează capacitatea solului agricol de a furniza hrana în viitor, pentru o populație tot mai numeroasa.
Parlamentul European a adoptat marți un raport ce propune mai multe masuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% pana in 2030, propunând soluții pentru facilitarea donațiilor alimentare si eliminarea confuziei legate de etichetele de expirare a produselor alimentare.