Astăzi este Ziua Internațională a Muzeelor
Articol de Stefania Grigore, 18 mai 2017, 09:46
Numeroase expoziţii vor fi vernisate astăzi în întreaga ţară, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorită anual pe 18 mai.
Tema propusă anul acesta este „Muzeele şi istorii contestate”. Tema este concentrată asupra rolului muzeelor în cadrul societăţii, care devin puncte centrale în promovarea relaţiilor paşnice între oameni. Acceptarea unor istorii contestate este primul pas în realizarea unui viitor comun sub simbolul reconcilierii. De asemenea, muzeele sunt încurajate să joace un rol activ în abordarea prin medierea şi prin expunerea mai multor puncte de vedere ale istoriilor traumatice.
O serie de expoziţii de pictură, sculptură, instalaţii, arhitectură, documentare sau monografice vor fi vernisate, joi, în Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor.
Expoziţia de pictură, desen şi sculptură intitulată ‘În oglindă – expresii plastice’, ‘un fel de DADA apres la lettre’, cum o caracterizează organizatorii, se va deschide la sala ‘H.H.Stahl’ a Muzeului Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’.
Sunt expuse lucrări semnate de artiştii: Cristian Bedivan (sculptură), Denis Brînzei (sculptură), Victor Ceban (desen, pictură), Mirela Iordache (pictură), Gheorghe Miron (desen, pictură), Irina Panţîru (pictură). Expoziţia va fi deschisă până pe 25 iunie.
Muzeul National al Satului din Capitală aniversează zilele acestea si 81 de ani de la înfiintare.
Expoziţia ‘Iaşi, oraş regal‘ va fi vernisată în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni.
Realizată în parteneriat cu Senatul şi Casa Regală a României, expoziţia este menită să marcheze centenarul ‘Iaşi – Capitala Regatului României, 1916-1918’. Prin materialele expuse, fotografii şi documente de arhivă din colecţii publice şi private, se doreşte aducerea în prim-plan a acestui moment crucial din istoria românilor, cu dificultăţile şi sacrificiile îndurate de populaţie şi reprezentanţii politicii în cei doi ani de refugiu.
Accesul la eveniment va fi permis pe bază de invitaţie însoţită de actul de identitate, începând cu ora 17:15.
Expoziţia va fi deschisă până pe 30 iunie.
Expoziţia ‘Home is where my problems are’ a artistului austriac de origine română Ovidiu Anton va vernisată, joi, la redeschiderea galeriei Future Museum aflată la parterul Centrului Ceh.
Linia principală a expoziţiei individuale a lui Ovidiu Anton, prima de acest fel a artistului în România, o reprezintă o serie de lucrările care subliniază câteva fenomene contemporane importante. Lucrările lui Anton pun accentul în primul rând pe situaţiile reale care sunt răsturnate sau uşor împinse către planul în care se pot observa şi alte sensuri importante. Expoziţia conţine trei filme-eseuri şi instalaţia de desene ‘3m2 of Anarchy’ (3 metri pătraţi de anarhie).
Expoziţia va fi deschisă până pe 31 iunie.
La Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) se va deschide expoziţia interactivă ‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’.
Vizitatorii expoziţiei vor descoperi invenţiile şi arta lui Leonardo da Vinci şi vor surprinde o secvenţă din felul în care funcţionează o minte strălucită.
Expoziţia, care va fi deschisă până pe 24 septembrie, prezintă reconstituiri bazate pe schiţele originale realizate de maestru, o parte dintre modele fiind interactive. Colecţia include şi replici după picturile lui da Vinci, multe dintre acestea respectând dimensiunile lucrărilor originale.
În spaţiul expoziţional al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, curatorul Edgar González, arhitect stabilit în Madrid, aduce în atenţia publicului larg expoziţia EXPORT ‘Arhitectură spaniolă în străinătate’, o prezentare grafică a tot ceea ce a însemnat talentul arhitecţilor spanioli care în ultimii 15 ani au realizat proiecte în afara graniţelor Spaniei.
Împărţită în două segmente, expoziţia pune în discuţie atât practicile tradiţionale, cât şi sectoarele emergente în arhitectură şi ajută privitorii să perceapă provocările deosebite cu care arhitecţii spanioli se confruntă la ora actuală.
Terminalul maritim de la Yokohama, proiect al Foreign Office Architects (2002), şi lucrările de renovare a Rijksmuseum din Amsterdam, realizate de arhitecţii Cruz y Ortiz (2014), servesc drept puncte de reper cronologice ale expoziţiei.
Evenimentul se înscrie în marja Romanian Design Week (RDW) şi este organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’ din Bucureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).
Expoziţia va rămâne deschisă publicului larg până pe 30 mai.
Expoziţia ‘Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecţionar’ se va deschide joi la ARCUB.
Reunind peste 40 dintre cele mai semnificative tablouri din colecţia Sorin Costina, expoziţia este totodată prima şi cea mai amplă prezentare a diversităţii şi a cuprinderii acesteia, dar şi a semnificaţiei sale ca reper central a ceea ce, în timp, s-a dovedit a deveni canonul artei româneşti a anilor 1970-1990.
Una dintre cele mai importante colecţii de artă postbelică autohtonă, Colecţia lui Sorin Costina cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ştefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.
Muzeele şi alte instituţii culturale din întreaga lume sunt invitate să celebreze Ziua Internaţională a Muzeelor în fiecare an în ziua de 18 mai, dar şi în jurul acestei date.
Stabilită în anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), aceasta are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, profesioniştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.
Comitetul consultativ al ICOM alege în fiecare an tema pentru desfăşurarea evenimentului, ce poate atinge subiecte precum globalizarea, populaţiile indigene, reducerea decalajelor culturale şi grija pentru mediul înconjurător.
De-a lungul anilor, evenimentul a reunit un număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2009, au participat aproximativ 20.000 de muzee din 90 de ţări. În 2012, numărul muzeelor participante a ajuns la 30.000 din 129 de ţări. În 2016, mai mult de 35.000 de muzee au participat la acest eveniment, ce s-a desfăşurat în 145 de ţări.
În acest context, este organizat şi evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor.