Cimitirul Bellu a fost vizitat de zeci de mii de oameni
Articol de , 21 mai 2017, 07:16
În cadrul celei de-a 13-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, „Grădina cu Suflete a Baronului Bellu” (Cimitirul Bellu – Șerban Vodă) a primit circa 25 de mii de vizitatori, la evenimentul „Centenarul Titu Maiorescu”.
De la ora 19:00, a debutat o adevărată serată culturală în aer liber.
Ceea ce le-au propus organizatorii vizitatorilor a fost o incursiune interesantă și inedită, pentru a descoperi unul dintre fenomenele culturale și politice cele mai însemnate, care a marcat societatea românească a secolului al XIX-lea, junimismul.
Astfel, începând cu ora 19:00, în cadrul tururilor însoțite de ghizi specializați, miile de vizitatori au putut să redescopere poveștile lui Titu Maiorescu și ale scriitorilor și oamenilor de cultură pe care acesta i-a influențat.
Începând cu ora 20:00, atmosfera clasică a fost întregită de un program muzical oferit de saxofonistul Sofian Miron și tenorul Liviu Indricău.
De la ora 21:00, vizitatorii au asistat la premiera filmului documentar „Titu Maiorescu și apogeul literaturii române”.
Filmul a fost urmat de un concert de muzică clasică al Cvartetului” Chromatic”.
Viceprimarul Capitalei Tomnița Florescu le-a adresat vizitatorilor un cuvânt prin care a subliniat însemnătatea spațiului cultural pe care îl reprezinta Cimitirul Bellu.
Începând cu ora 22:00, pe scena din fața capelei centrale s-a jucat piesa de teatru „Taxi Blues” de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor, acesta din urma semnând și regia spectacolului.
La miezul nopții, mii de vizitatori încă erau răspândiți prin „Gradina cu Suflete a Baronului Bellu”, în tururi ghidate, care au durat până către 02:00 dimineața.
Personalitatea lui Titu Maiorescu a marcat profund nu doar viața politică, ci și pe cea culturală a României secolului al XIX-lea.
Marcant om politic conservator, Maiorescu a fost, în același timp, un erudit, un om de cultură, filosof și estetician și un asiduu practicant al mecenatului.
El nu doar a studiat societatea, cultura și mai ales literatura vremii, ci a ales să influențeze toate formele de exprimare culturală și artistică prin crearea cenaclului „Junimea” și prin editarea Revistei „Convorbiri Literare”.
Autor: Mircea Apostolescu