Perfetti sconosciuti / Complet străini – prietenii necunoscuţi, chiar trădători
Articol de , 21 mai 2017, 21:30 / actualizat: 23 mai 2017, 12:54
„Perfetti sconosciuti / Complet străini”, este al doilea film preferat de italieni anul trecut, regizat şi co-scris de Paolo Genovese, ce începe ca o comedie, trece prin momente dramatice şi se termină … ca o glumă cinematografică, distinsă cu câteva premii. Pornind de la ideea că fiecare dintre noi am avea trei vieţi – una publică, una privată şi una secretă – şi că toate s-ar regăsi în telefoanele mobile, ca în nişte „cutii negre” ale existenţelor noastre, povestea are în centrul ei o cină între prieteni, desfăşurată într-o seară în care are loc o eclipsă de lună. Frumoasă metaforă pentru momentele de criză prin care trec toate personajele şi relaţiile de prietenie dintre ele, în ciuda faptului că majoritatea se cunoşteau încă din copilărie, şi-au petrecut împreună concedii şi sunt alături la bine şi la rău.
Cu acestea facem cunoştinţă treptat. Mai întâi cu gazdele: Eva – psiholog şi soţul Rocco – chirurg plastician, ea exagerând în reacţii faţă de fiica lor adolescentă, el, mai temperat, atrăgându-i atenţia că au trecut şi ei prin acea vârstă şi prin naturala părăsire a cuibului parental. Prietenii pe care-i aşteaptă la cină sunt: Carlotta şi Lele, care au doi copii reuşiţi, recent căsătoriţii Bianca şi Cosimo, care vor să aibă un copil, precum şi pe Pepe, grasul profesor de sport divorţat, care ar trebui să vină cu Lucia, noua iubită, ca să o prezinte grupului. Toţi abia aşteptau să evalueze această relaţie, aşa că nu se pot abţine să nu-l ironizeze când apare singur, pretinzând că iubita n-a putut veni din cauza unei răceli.
Momentul este depăşit şi, după ce cei şapte se aşează la masă, în mijlocul conversaţiei amicale apare o bârfă despre un cuplu cunoscut care s-a despărţit după ce ea a găsit un mesaj în telefonul lui mobil, care dovedea că o înşeală. De aici Eva lansează provocarea unui joc: să-şi pună cu toţii telefoanele pe masă şi toţi să poată auzi conversaţiile sau afla conţinutul mesajelor primite, până la finalul cinei. Iar surprizele neplăcute nu întârzie să apară şi descoperim că până şi cei care se considerau cei mai buni prieteni au secrete, ba chiar îi pot trăda pe ceilalţi, de parcă ar fi nişte străini. Atmosfera devine la fel de încărcată ca în filmul lui Roman Polanski „Carnage”, cu care comedia dramatică „Complet străini” – ce rulează la Cinemateca Union, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Ţăranului, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Băneasa, Cinema City Cotroceni şi ParkLake – mai are în comun accentul pus pe dialoguri şi calitatea interpretării, în distribuţia producţiei italiene jucând unii dintre cei mai populari actori din Italia.
O dată cu personajele aflăm şi noi adevărul despre fiecare dintre ele şi relaţiile pe care le au, inclusiv orientarea homosexuală a lui Pepe, filmul devenind politically correct şi alăturându-se altor două producţii de propagandă gay ce au rulat pe ecranele bucureştene: oscarizata dramă „Moonlight” şi drama cubaneză „Viva”.