Cele mai interesante evenimente de astăzi, 23 mai, din Bucureşti
Articol de , 23 mai 2017, 12:46
CINEMA
* La Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, de la ora 18:00 este prezentat documentarul „Cetăţi ţărăneşti transilvane”, de către Acad. Răzvan Theodorescu, autor al scenariului şi comentariului, şi regizorul Cristian Amza.
* De la ora 20:00, la Cinemateca Eforie este prezentată, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, drama „Rashômon”, adaptare după proză scrisă de Ryunousuke Akutagawa, regizată în 1950 de Akira Kurosawa, cu: Toshiro Mifune, Machiko Kyo, Masayuki Mori, Takashi Shimura.
MUZICĂ
* Cvartetul spaniol „De la Purissima”, susţine un concert de la ora 19:00, la Sala Radio, organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes. Compusă din Julia De Castro – voce, Miguel Rodrigañez – contrabass, Gonzalo Maestre – tobe şi Jorge Vera – pian, această formaţie s-a distins în muzica spaniolă contemporană printr-un amestec de inovaţie şi tradiţie, printr-o punere în scenă insolită, printr-un simţ al umorului foarte special şi printr-o atitudine provocatoare şi interactivă faţă de public.
* Stagiunea de marţi seara a programat azi, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, recitalul susţinut de Josephine Knight din Anglia la violoncel şi Angela Drăghicescu la pian, care interpretează: Adagio şi Allegro, op. 70 de Robert Schumann; Sonata nr. 1, în mi minor de Johannes Brahms; Sonata în Fa major de George Enescu şi Sonata in Re major, nr. 2 Op. 58, de Mendelssohn.
* Programul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi de astăzi:
– de la ora 17:00, în Aula Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) – Palatul Cantacuzino, au loc două recitaluri susţinute de Ana Topalovic (violoncel) şi Nikola Djoric (acordeon), precum şi de Matei Ioachimescu (flaut) şi Miriam Adefris (harpă);
– de la ora 19:00, în sala de concerte „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică dă un recital mezzosoprana Claudia Codreanu acompaniată la pian de Diana Vodă.
* Platonic Band revine în faţa publicului din Bucureşti cu avanpremiera următorului său album „Geometry of Creation”, pe care-l prezintă într-un concert ce începe de la ora 19:30 la CinemaPRO.
EXPOZIŢII
* De la ora 19:00, la Galeria creart este vernisată expoziţia „Oraşe în dialog: Bucureşti – Viena”, eveniment conex Romanian Design Week reunind lucrări ce prezintă capitala României din perspectiva artistei austriece Judith Saupper şi capitala Austriei din perspectiva artistei române Mara Trifu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 11 iunie.
* La Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei de vestimentaţie „În fire” a artistei Victoria Zidaru deschisă până pe 11 iunie.
* Vernisajul expoziţiei „Possible evolution” a artistului Ştefan Radu Creţu începe de la ora 19:00, la Victoria Art Center.
* Doar până sâmbătă 27 mai, mai poate fi vizitată la Biserica Lutherană expoziţia de gravuri „Albrecht Dürer – Maestru al Renaşterii”.
* Expoziţia „Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”, deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă până pe 20 septembrie, celebrează cei 75 de ani împliniţi de a artist. Pe parcursul celor patru luni de expunere, spaţiul expoziţional va fi unul viu, însoţit de concerte, conferinţe, întâlniri cu artistul, ateliere cu copii şi numeroase activităţi deschise publicului.
CONFERINŢE
* În cadrul programului ce însoţeşte Salonul Naţional Fotogeografica, deschis până pe 8 iunie la Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Naţional, astăzi are loc, de la ora 18:30 la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, conferinţa „Prin ochii reptilelor”, prezentată de Doru Panaitescu şi dedicată Zilei Internaţionale a Sănătăţii Mediului (24 mai). Tot la Casa de Cultură a Studenţilor, până pe 8 iunie este deschisă expoziţie foto „Poveşti nespuse despre carnivorele mari” propusă de Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice.
* În cadrul conferinţelor interactive de marţi ale Muzeului Naţional al Literaturii Române, astăzi, de la ora 18:30, la sediul MNLR din strada Nicolae Creţulescu nr. 8, istoricul de artă Marian Constantin abordează tema „Artă şi Regalitate”, prezentând relaţia profundă dintre Casa Regală şi modernizarea artelor româneşti.
TEATRU
* În aceeaşi locaţie a Muzeului Naţional al Literaturii Române, în cadrul proiectului cultural „Marţi în ALBnegru”, de la ora 19:30 începe spectacolul „La masă cu Marx” de Matei Vişniec, improvizaţie semnată de actriţa Ioana Crăciunescu.
* De la ora 20:00, în Clubul Ţăranului începe spectacolul gratuit „Hamlet 2 (cu scene din viaţa lui Milo Temesvar)”, solemnitate faraonică despre care nu există alte informaţii decât implicarea nejustificată a lui Sebastian Grama.