Cele mai interesante evenimente de astăzi, 24 mai, din Bucureşti
Articol de , 24 mai 2017, 14:10
CINEMA
De la ora 17:30, la Cinemateca Eforie, în cadrul medalionului „Laurence Olivier, 110 ani de la naştere (22 mai)” este proiectată comedia romantică „Mica romanţă”, adaptare după romanul „E = MC², Mon Amour”, de Claude Klotz şi Patrick Cauvin, regizată în 1979 de George Roy Hill, în care mai joacă: Diane Lane, Thelonious Bernard, Arthur Hill, Sally Kellerman, Broderick Crawford.
MUZICĂ
* În cadrul „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi” astă-seară au loc:
– de la ora 17:00, concertul corului de cameră Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu la sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică:
– de la ora 19:00, concertul susţinut la Sala Radio de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, cu participarea soliştilor Alexandru Matei (tam-tam), Cristian Miclea (clarinet) şi Fernando Mihalache (acordeon).
* La sala mică a Ateneului Român, de la ora 19:00 are loc recitalul pianistului Ieronim Gugu, care interpretează: Sonatele nr. 2, în sol diez minor şi nr. 4, în fa diez major de Aleksandr Skriabin; Variaţiuni pe o temă de Corelli, op. 42 de Serghei Rahmaninov şi Sonata nr. 7, în Si bemol major de Serghei Prokofiev.
* În curtea bisericii Sfântul Pantelimon de la Foişorul de Foc, de la ora 20:00 are loc un concert prin care sunt aniversaţi 80 de ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat Viaţa şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul acestui locaş de cult. Concertul, intitulat Ateneul Rugului Aprins, este coordonat de doamna profesoara Olga Szell şi este susţinut cu participarea soliştilor clasei de pian a domniei sale.
* Dream Diggers susţine un concert la Expirat Club – Halele Carol, începând cu ora 21:00.
BALET
La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu baletul „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia şi coregrafia lui Gheorghe Iancu. În distribuţie: Cristina Dijmaru, Robert Enache, Mihaela Soare, Bogdan Cănilă, Ionuţ Diniţă.
EXPOZIŢII
* La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din strada Londra nr. 39, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Alfabetul chirilic — fonturi chirilice autentice utilizate în tipografia modernă”, organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Bulgaria, ce poate fi vizitată de miercuri până Duminică, între orele 10:00 – 18:00, până pe 11 iunie.
* De astăzi până pe 24 decembrie la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este deschisă inedita expoziţie de fotografie: „Evoluţie – istoria unui muzeu povestită în imagini”. Inaugurarea expoziţiei are loc în ziua în care se sărbătoresc 109 ani de la inaugurarea noii clădiri a Muzeului de Zoologie din Şoseaua Kiseleff în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Moştenitor Ferdinand şi a Prinţesei Maria, precum şi a numeroase personalităţi ale vremii.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI
* Cu ocazia Zilei Ierusalimului, Fundaţia Universitară a Mării Negre şi Ambasada Israelului în România organizează, de la ora 17:00, la Grand Hotel du Boulevard din Bd. Regina Elisabeta nr. 21, conferinţa „Israel: 69 de ani de Independenţă”. Participă: Tamar Samash – ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Israelului în România; Andreea Păstîrnac – ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi fostă ambasadoare a României în Israel şi dr. Zaki Shalom – cercetător principal la The Institute of National Security Studies din Israel.
* În spaţiul expoziţiei centrale Romanian Design Week 2017, situată în strada Grigore Cobălcescu nr. 45, de la ora 18:00 are loc conferinţa „ReDesign Crafts”. Tot de la ora 18:00, Muzeul Ţăranului organizează acolo lansarea platformei „România tradiţiilor creative”.
* În cadrul programului ce însoţeşte Salonul Naţional Fotogeografica, astăzi are loc, de la ora 18:30 la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, conferinţa „Parcul Natural Văcăreşti – de la vis la realitate”, prezentată de fotograful Helmut Ignat şi Cristian Lascu, primul redactor şef al revistei National Geographic România. Evenimentul este dedicat Zilei Europene a Parcurilor (24 mai).
* O nouă ediţie a „Galeriei Întâlnirilor”, produsă de Daniel Sur, începe de la ora 19:00, la Gallery din strada Leonida nr. 9-11, în cadrul căreia are loc şi un performance multidisciplinar intitulat „Anestezicul din palmă” şi conţinând film, muzică, efecte sonore şi poezie. Invitaţi: Viku Zenescu şi Alien Lama, co-moderator: Mircea Dan Duţă.
CARTE
* De azi până Duminică 28 mai, în pavilioanele C1, C2, C4 şi C5 ale Centrului Expoziţional Romexpo se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”. Invitatul de onoare al evenimentului este Suedia (Pavilionul C4). În aceeaşi perioadă, are loc şi Bookfest Junior 2017.
* În sala de conferinţe a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), de la ora 17:00 au loc prezentarea şi dezbaterea pe marginea cărţii-eveniment „Istoria Banatului: Studii privind particularităţile unei regiuni transfrontaliere”, apărută la Editura Academiei Române în 2016 şi coordonată de Victor Neumann – directorul Muzeului de Artă Timişoara, care şi participă la eveniment alături de: Răzvan Theodorescu – preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, şi Călin Stegerean – directorul Muzeului de Artă al României.