Cele mai interesante evenimente de astăzi, 25 mai, din Bucureşti
Articol de , 25 mai 2017, 17:27
ZIUA EROILOR
O amplă ceremonie militară de „Rostire solemnă a numelor eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial”, are loc la Memorialul Eroilor Neamului şi Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Programul ceremoniei cuprinde:
– de la ora 17:45, un concert de cântece patriotice susţinut de Muzica Reprezentativă a MApN şi Corul Academiei Tehnice Militare;
– de la ora 18:45, cântă naistul Nicolae Voiculeţ;
– de la ora 19:03, intonarea Imnului Eroilor;
– de la ora 19:08; moment religios oficiat de preoţi militari;
– de la ora 19:15; semnal trompet şi moment de reculegere;
– de la ora 19:30; rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, urmată de o proiecţie de fotografii şi filme.
* Sala Mircea Eliade a Bibliotecii Naţionale, de la ora 18:00 începe evenimentul omagial „Trepte spre cota 90” organizat de Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”, în strânsă legătură cu sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor Neamului, dar şi cu „Anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română. Sărbătorit este fostul deţinut politic Dan Lucinescu, la împlinirea a 90 de ani de viaţă, care are ca invitaţi pe: Pr. Prof. Nicolae Bordaşiu, Pr. Prof. Mihai Dragomir, Pr. Arhimandrit Antim David, Academician Prof. Aurelia Bălan Mihailovici şi Teologul Florin Duţu.
CINEMA
* De la ora 18:00, la Cinemateca Eforie este proiectat, la cererea spectatorilor, westernul „Omul din Laramie”, regizat în 1955, de Anthony Mann, având în distribuţie pe: James Stewart, Donald Crisp, Jack Elam, Arthur Kennedy.
* Tot de la ora 18:00, în cadrul Bookfest de la Romexpo sunt proiectate filmele:
– la standul Bookfest Junior, pav. c1, drama „Vi är bäst! / Suntem cele mai tari!” realizată de cineastul suedez Lukas Moodysson, în care trei fete din Stockholm-ul anilor ’80 se hotărăsc să formeze o trupă punk, deşi nu au niciun instrument şi toţi le spun că punk-ul e mort;
– la Cinema din pav. C1, documentarul suedez „Trevligt folk / Oameni buni” regizat de Anders Helgeson şi Karin af Klintberg, o poveste despre rasism şi teamă, dar şi despre curaj şi realizarea unui lucru nou în care un grup de tineri părăseşte Somalia pentru a scăpa de război şi ajung într-un mic oraş din Suedia, unde constituie prima echipă naţională somaleză de bandy (sport asemănător hockey-ului pe gheaţă) ce urmează să participe la campionatul mondial din Siberia;
* De la ora 19:00, în cadrul ciclului „Joia de film”, la Spaţiul Public European are loc proiecţia gratuită a dramei „Legea pieţei”, realizată de francezul Stéphane Brizé, distins cu o Menţiune specială a juriului ecumenic la Festivalul de la Cannes din 2015, unde Vincent Lindon a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea personajului principal, Thierry, care, la 51 de ani şi după 20 de luni în şomaj, îşi găseşte un nou loc de muncă, însă acesta îl pune în faţa unei dileme morale: poate accepta orice, doar ca să-şi păstreze serviciul?
* În avanpremiera Festivalului de Film despre mediu şi oameni Pelicam, ce se va desfăşura între 6 şi 11 iunie la Tulcea, astă-seară, de la ora 21, la J’ai Bistrot este proiectat documentarul „The Yes Men are Revolting”, despre aventurile celor doi farsori care joacă feste sub numele de Andy Bichbaum şi Mike Bonanno, luându-se acum de corporaţiile şi guvernele care nu fac nimic pentru combaterea schimbărilor climatice tot mai periculoase în zilele noastre. Cei doi vor fiu prezenţi la Festivalul Pelicam.
MUZICĂ
* Programul de azi al „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi”
# Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Camil Marinescu şi având ca solist pe Viniciu Moroianu. În program: Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră de Dinu Lipatti, Concertul pentru pian şi orchestră de Carmen Petra Basacopol şi „Pini di Roma” de Ottorino Respighi.
# Tot de la ora 19:00, în Grădina casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei nr. 151 este programat evenimentul „Irinel Anghel: Zoopera – Experimental ALTwork” cu participarea formaţiei Rotheads şi a grupului de performeri TBA @ Time Factor(y). Solişti: Irinel Anghel, Farid Fairuz, Paul Dunca, Călin Torsan, Darie Nemeş Bota.
* „Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch” se intitulează proiectul dedicat promovării memoriei şi creaţiei muzicale din Transilvania, ce se desfăşoară de la ora 18:30 în Studioul de Operă şi Multimedia a Universităţii Naţionale de Muzică. Regizoarea, scenarista şi producătoarea Brigitte Drodtloff a pregătit o prezentare a vieţii lui Carl Filtsch, pianist genial plecat din Sebeş care a cucerit Europa la mijlocul secolului al XIX-lea cu interpretările sale de excepţie dar şi cu compoziţiile sale minunate pentru pian şi orchestră, devenind elevul preferat al marelui Frédéric Chopin. Prezentarea este însoţită de imagini fotografice şi un scurt film documentar, doi tineri solişti interpretând muzica lui Carl Fitsch la pian: Ştefan Preţuleac din Craiova şi Andrei Preda din Iaşi.
* Concertul de deschidere a celei de-a 9-a ediţii a Green Hours JAZZ Fest – 2017 (25 – 28 mai), este programat de la ora 18:45 în grădina din Calea Victoriei nr.120. Astă-seară patru muzicieni români, vor prezenta un program cu totul special de jazz contemporan, sub numele de „And Then This”.
* Tot de astăzi până Duminică 28 mai Asociaţia IKHAYA DRUM vă prezintă a 2-ediţie a Festivalului Zilele Africii, ce aduce în clubul Kran o suită de workshopuri, ateliere, demonstraţii şi concerte dedicate muzicii, percuţiei şi dansului tradiţional african, dar şi afro fitness, ateliere de acordat djembe, dj seturi, drumcircle şi seri de jam session tematice. Programul primei nopţi cuprinde:
– de la ora 20:00, un concert de percuţie africană cu Djembe România;
– de la ora 21:00, concertul dat de IKHAYA BAND
– de la ora 23:00, Afro Party with Sistah RastahFairy şi Omul Tzuc.
* Trupa Vunk lansează noul său album intitulat „Extravertit”, în cadrul concertului „Secretul tău”, susţinut de la ora 18:00 la Sala Polivalentă, ultimul din trilogia ENIGMA, începută pe 15 octombrie, anul trecut.
* „Music for soul” se intitulează concertul live cu AMBRA şi Boluri Tibetane ce începe de la ora 20:00 în ARTea.
* Clubul Expirat sărbătoreşte 15 ani de existenţă timp de trei seri, începând de azi, de la ora 21, când invitat la Halele Carol este @DJ Palotai din Budapesta.
* Tot de la ora 21:00:
– Mihai Mărgineanu susţine un concert la terasa de pe centrul comercial Promenada, cu care se inaugurează o serie de evenimente ce se vor desfăşura acolo;
– trupa rock din Islanda Mammút dă concert în Control Club.
* Bosquito susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.
OPERĂ
Opera Naţională vă propune, de la ora 18:30, o reprezentaţie în limba italiană cu „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti având în distribuţie pe: Cristina Maria Oltean, George Ionuţ Vîrban, Alexandru Constantin, Vicenţiu Ţăranu şi Cristina Eremia.
DANS
În cadrul turneului-festival „FranceDanse Orient-Express”, iniţiat de Institutul Francez din Paris, care se va desfăşura în România şi alte 12 ţări din Europa de Est şi Sud-Est, Grupul Urban de Intervenţie dansantă / Baletul Preljocaj susţine, de la ora 19:00, în Piaţa Roma, un performance de dans contemporan, organizat în parteneriat cu ArCuB, ce oferă o posibilitate de interacţiune atât cu spaţiul urban din Bucureşti, cât şi cu publicul prezent.
SPECTACOLE
* La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, de la ora 19:00 are loc lansarea spectacolului „Lasă supărarea-n hol!”, în regia lui Cezar Ghioca.
* Teatrul de Pică încheie ciclul „Trilogiei Portretelor” cu o premieră inedită, „Portrete II – Caragiale Variete”, ce are loc de la ora 20:00, la Epic Bar din strada Colţei nr. 50.
EXPOZIŢII
* La sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, de azi până pe 31 mai poate fi vizionată expoziţia de fotografie „Face – Beyond the Identity”, realizată de Fate Velaj, pictor, curator de expoziţii, fotograf, romancier şi eseist albanez, consilier al premierului Albaniei.
* În avanpremiera Festivalului de filme făcute de adolescenţi „Super”, de la ora 19:00, la Rezidenţa Scena9 este vernisată expoziţia „Shame: artă făcută de adolescenţi”, vernisajul fiind urmat de discuţii şi afterparty.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI, DEZBATERI
* Anamaria Iuga, cercetător al Muzeului Naţional al Ţăranului Român susţine conferinţa „Peisajul povestit. Întâmplări din Ţinutul Buzăului”, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului.
* Muzeul Naţional de Artă Contemporană reia, în cadrul expoziţiei „Triaj”, programul de întâlniri cu artiştii. Prima are loc azi, de la ora 18:00, cu Roman Tolici fiind moderată de Adrian Guţă.
* În cadrul programului Salonului Naţional Fotogeografica, de la ora 18:30 fotograful Ioan Stoenică susţine conferinţa „Pe poteci spre inima ta”, la Casa de Cultură a Studenţilor.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează dezbaterea cu titlul „Literatură şi ideologie în postcomunism” de la ora 18:30, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Participă: Mihai Iovănel, Ovidiu Ţichindeleanu, Florin Poenaru, Alexandru Racu, Paul Cernat şi Iulia Popovici. Moderator: Vasile Ernu.
* De azi până Duminică 28 mai la Sala Dalles se desfăşoară Festivalul UNFINISHED având ca temă principală impactul pe care creativitatea îl poate avea în dezvoltarea pozitivă a comunităţilor şi societăţii în care trăim. 20 de lideri din domeniile creative, de tehnologie şi antreprenoriat susţin sesiuni inovative (prezentări interactive, keynote addresses, mese rotunde, masterclass, workshops) combinate cu expoziţii, evenimente de networking şi concerte. Programul primei seri:
– de la ora 18:10, Daniel Jones redactor la The New York Times, abordează tema „Modern Love: Vulnerability as Power”;
– de la ora 18:40, Ian Daly şi Virgil Abloh poartă o conversaţie pe marginea temei „The New Age of Creativity: Getting the Story Right”;
– de la ora 19:00, Music & Networking cu Electric Brother.