28 mai – ziua romanilor de pretutindeni
Articol de Sorin Pavel, 27 mai 2017, 13:09 / actualizat: 27 mai 2017, 14:24
Maine este ziua romanilor de pretutindeni.
Cu aceasta ocazie valorile culturale si traditiile romanesti sunt promovate in comunitatile romanesti de dincolo de granite.
La Salamanca, de exemplu, in piata de Las Ursulas va fi organizat un concert extraordinar cu Elena Merisoreanu, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Ilie Caras, Florica Badea Stoica, Macedon Botarla, Haiducii Vladicii si Ansamblul Somesul.
Din 2015 Ziua romanilor de pretutindeni este marcata in fiecare an in ultima duminica a lunii mai.
Din 2007 pana in 2014 ziua era celebrată la 30 noiembrie, odata cu sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei.
Schimbarea s-a produs la cererea comunitatilor romanesti din afara granitelor iar alegerea noii date a fost justificata de faptul ca in luna mai au loc mai multe sarbatori ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatalui (a doua duminica din mai), dar și Ziua Europei sau Ziua Independentei de Stat, ambele celebrate la 9 mai, luna mai fiind o perioada propice activitatilor culturale specifice acestei zile.
Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac a declarat In comunitate ca limba romana este extrem de importanta si ca este esential ca romanii de peste hotare sa nu o uite “Eu cred foarte mult ca aceasta aparteneta etnica trebuie sa fie dublata de una culturala. E poate cel mai important lucru pentru ca poti fi roman si sa nu doresti sa te manifesti ca roman. Eu intotdeauna spun ca, mai ales cei din diaspora, sunt de doua ori romani. O data pentru ca vor sa fie romani acolo unde sunt, sa se integreze, sa se adapteze dar sa fie respectati ca romani si de asemenea sunt romani pentru ca se gandesc acasa si vor mereu sa imbunatateasca ceva in Romania pentru ca au plecat de acolo, de multe ori pentru ca a fost greu si vor sa fie mai bine acasa”.
În preambulul zilei de 28 mai, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a adoptat proiectul de modificare a legii privind înființarea centrelor comunitare. Procedura concretă privind înființarea centrelor comunitare românești în străinătate a fost stabilită în ședința de guvern, printr-un proiect de modificare a legii 86/2016. Procedura va fi inițiată ca urmare a solicitării adresate misiunilor diplomatice din statele de reședință sau Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, semnată de cel puțin o treime dintr-un minimum de 5 mii de cetățeni înregistrați la misiunile diplomatice și, după caz, la oficiile consulare are României din statul respectiv. Modelul cererii a fost propus în proiectul de lege. Inființarea centrelor va reveni Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza acordurilor internaționale încheiate în acest sens cu fiecare stat în care se intenționează înființarea unui centru comunitar. MRP și MAE propun zonele și numărul de centre comunitare care pot fi înființate în funcție de factori ca: distanța mare față de misiuni diplomatice, oficii consulare, ori institute culturale românești care îngreunează accesul comunității la o prezență instituțională românească si de numărul de cetățeni români din regiunea în care va funcționa centrul comunitar românesc.
Se estimeaza ca, in prezent, in afara granitelor traiesc aproximativ 4 milioane de romani.
foto: ambasada romaniei in portugalia