Bucureștiul ruinelor!
Articol de Mircea Apostolescu, 29 mai 2017, 08:08
După evenimentele din decembrie 1989, ne-am grăbit să reparăm nedreptățile regimului comunist, cooperativizarea, naționalizarea imobilelor etc. Numai că acel principiu numit „restitutio in integrum” a dus la noi nedreptăți, oameni aruncați în stradă din casele în care locuiseră o viață, și la distrugerea agriculturii de tip intensiv în favoarea uneia de subzistență, practicată de babe de 70 de ani, cu sapa și găleata.
În București, restituirea clădirilor naționalizate a mai generat, pe lângă retrocedarea unor parcuri, a unor clădiri în care funcționau spitale, școli sau licee, și un fenomen urbanistic distructiv, care desfigurează și astăzi orașul. Tot centrul este plin de clădiri, multe dintre ele monumente istorice, lăsate în paragină de către noii proprietari. În aceste zone, terenul este mult mai valoros dacă este eliberat de clădriea istorică. Așa că proprietarii lasă imobilele să se autodemoleze, pentru a putea construi, apoi, clădiri noi cu destinație de birouri sau rezidențială. Un astfel de caz este cel al fostului Hotel „Dunărea” de la Gara de Nord.
Primul lucru pe care îl vezi, atunci când ieși din Gara de Nord este o clădire care arată ca după bombardament. Este vorba despre fostul Hotel „Dunărea”. În vremurile sale bune, cu vreo 60 de ani în urmă, aici ”trăgeau” mulți dintre călătorii care stăteau câte o noapte în București și apoi luau trenul spre altă destinație.
Hotelul avea 70 de camere. La parter se afla magazinul „Sora”, de care părinții noștri își aduc aminte și acum, pentru că era renumit, în perioada comunistă, pentru hainele de calitate care se găseau aici.
Acum însă imaginea e de-a dreptul dezolantă. Tencuiala și cărămizile sunt măcinate de timp, pereții sunt crăpați, geamurile sparte „privesc” parcă cu disperare la oamenii cărora nu le pasă de ruina fostului hotel. Câteva geamuri au fost înlocuite cu tablă. Vitrinele fostului magazin „Sora” sunt închise cu tablă, ca și fostele intrări ale imobilului. Deasupra trotuarului a fost montată o copertină de protecție, pentru că pietonii să nu fie loviți de bucățile de tencuială care se desprind de pe zidurile clădirii. Și, dacă privești spre partea superioară a clădirii de 7 etaje, poți vedea că, în clădire, au crescut …copaci!
Ce se întâmplă cu fostul hotel?
Clădirea a fost, bine înțeles, retrocedată. Din anul 2008 până în prezent, imobilul cu 7 etaje, construit între anii 1935-1940, se află, chipurile, în conservare, iar compania care are ca acționari oameni de afaceri israelieni, după ce a căutat cumpărător, pentru un preț de 2,7 milioane de euro, anul trecut anunța că va transforma fostul hotel într-o clădire rezidențială de lux. Dar, până acum, nu s-a întâmplat nimic iar imobilul continuă să se degradeze, să cadă, zi de zi …
Desigur, recenta hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, care stabilește o amendă de până la 5000 de lei pentru proprietarii care își lasă imobilele în părăsire, este un pas înainte spre rezolvarea problemei. Dar o asemenea sancțiune este prea mică pentru dezvoltatorii imobiliari. O soluție ar fi, poate, promovarea unei modificări legislative prin care maximul amenzii să poată fi stabilit în funcție de valoarea de piață a imobilului, să zicem 0,5% din aceasta, În cazul Hotelului „Dunărea”, dacă proprietarul a apreciat că fostul hotel merită un preț de 2,7 milioane de euro, amenda ar putea fi de 13,5 mii de euro.
Riscul unei astfel de sancțiuni ar putea pune în mișcare orice proprietar, dându-i impulsul necesar pentru a găsi soluții de a-și consolida și renova clădirea.