Cele mai interesante evenimente de astăzi, 30 mai, din Bucureşti
Articol de , 30 mai 2017, 12:24
CINEMA
* Două proiecţii mai speciale au loc astăzi la Cinemateca Eforie:
– de la ora 18:00, în cadrul medalionului „John Wayne, 110 ani de la naştere (26 mai)” rulează filmul poliţist „Locotenentul McQ în acţiune” regizat în 1974 de John Sturges, în care mai joacă: Eddie Albert, Diana Muldaur, David Hudlleston, Julie Adams, Roger Mosley, Al Lettieri;
– de la ora 20:00 este prezentată, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, drama „Jurnalul unui preot de ţară”, adaptare după romanul omonim al lui Georges Bernanos regizată în 1951 de Robert Bresson, având în distribuţie pe: Claude Laydu, Jean Riveyre, Adrien Borel, Rachel Bérendt, Nicole Maurey.
* În Foişorul din Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Cartierul Titan, în cadrul Cinematecii festCO & Caravana filmului românesc”, de la ora 21:00 este proiectată gratuit comedia cu elemente de fantastic „Nunta Mută”, de Horaţiu Mălăele, cu: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Dan Condurache, Luminiţa Gheorghiu, Valentin Teodosiu, George Mihăiţă, Tamara Buciuceanu-Botez.
MUZICĂ
* De la ora 18:00, în saloanele Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, din strada Londra nr. 39, Stagiunea „Cartografii sonore” prezintă o nouă hartă istorică care reprezintă Munţii Carpaţi şi teritoriul Sarmaţiei în anul 1545, cu principalele cetăţi şi forme de relief, după coordonatele Antichităţii, trasate de savantul grec Ptolemeu. Povestea ei va fi revelată prin intermediul muzicii clasice interpretate de Duo Cello Jaya, format din Ella Bokor şi Mircea Marian, ce-l au ca invitat special pe Iulian Ochescu la pian. Contextul cultural şi istoric al apariţiei hărţii este prezentat de istoricul Silviu Anghel.
* În cadrul turneului internaţional Stradivarius „10 ani – Anotimpurile”, de la ora 19:00 începe la Sala Radio un concert susţinut de Alexandru Tomescu (vioară), Sânziana Mircea (pian) şi Omar Massa (bandoneon), alături de Symphactory Orchestra dirijată de Tiberiu Soare. În program lucrări de: Manuel de Falla, Enrique Granados, Pablo de Sarasate şi Astor Piazzolla.
* La Ateneul Român deseară au loc două recitaluri:
– de la ora 19:00, la sala mică, cel susţinut de violonistul Aron Cavassi şi pianista Daria Tudor în cadrul „Stagiunii de marţi seara”, având în program: Sonata nr. 2 pentru vioară solo, în la minor de Eugène Ysaÿe; Sonata nr. 2 pentru pian, în si bemol minor de Frédéric Chopin; Sonata nr. 7 pentru pian şi vioară, în fa minor de Ludwig van Beethoven; Impromptu concertant de George Enescu şi Caprice d’après l’Etude en forme de Valse de Saint-Saëns/Ysaÿe;
– de la ora 20:00, la Sala Mare, începe recitalul concertmaestrului Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi al pianistei Cătălina Butcaru care interpretează: Sonatele Kreutzernr şi nr. 8, în Sol major, de Ludwig van Beethoven; Sonata nr. 1, în Sol major de Johannes Brahms; Vals – transcripţie de Vása Príhoda după „Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss.
* La sala Elvira Popescu a Institutului Francez, de la ora 19:00 are loc un nou concert din seria Jazz Fan Rising, susţinut de Géraldine Laurent, o saxofonistă aprigă din Franţa, împreună cu ceilalţi doi membrii al trio-ul său de excepţie: Manu Codjia la chitară şi Christophe Marguet la percuţie.
* În BEAT bar umanist, tot de la ora 19:00 începe un Jam Session cu House band format din: Baterie – Gabi Matei, Bas – Sorin Persanu, Chitara – Claudiu Marian.
* De la ora 21:00 cântă:
– TREES orchestra şi invitaţii ei, printre care şi Feras Sarmini la vioară, în Control Club;
– trupele Pixels şi Jinxy Von D’Ers în Expirat Club – Halele Carol.
SPECTACOLE
* De la ora 18:00, la sala de spectacole „Eusebiu Ştefănescu” a Palatului Cercului Militar Naţional, Ansamblul Artistic de Copii Andantino prezintă spectacolul „1 Iunie…de poveste!”, ce cuprinde: muzică, dans şi povestea muzicală „Spaima zmeilor”, dramatizare după Ioan Slavici.
* În cadrul proiectului cultural „Marţi în ALBnegru”, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Strada Nicolae Creţulescu nr. 8, de la ora 19:30 are loc spectacolul „Bucură-te, floarea mărului” de Lucian Blaga, o improvizaţie semnată de actriţa Ioana Crăciunescu.
EXPOZIŢII
* La Institutul Cervantes, de la ora 18:30 are loc deschiderea expoziţiei fotografice „Perú Amazónico”.
* Instalaţia „Anima” semnată de Denis Simion, masterandă la secţia Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, este vernisată, de la ora 19:00, La Galeria Galateca, unde poate fi vizitată până pe 6 iunie.
* La Galeriile Kretzulescu din Calea Victoriei, până pe 4 iunie se desfăşoară expoziţia „Galeria Codrin Mircea”.
CONFERINŢE
* În cadrul programului Salonului Naţional Fotogeografica, Octavian Drăgan susţine conferinţa „Nostalgia Bucureştilor”, de la ora 18:30, la Casa de Cultură a Studenţilor.
* „Adevăr şi post-adevăr. De ce contează cu adevărat gândirea critică?” se intitulează dialogul dintre Timothy Williamson – profesor la Universitatea Oxford şi Mircea Dumitru – Rectorul Universităţii din Bucureşti, ce are loc de la ora 18:30 în cadrul Conferinţelor Ateneului Român. În deschidere, Marin şi Ştefan Cazacu susţin un moment muzical.
CARTE
La Casa Titulescu, din şoseaua Kiseleff, nr.47, de la ora 16:30 are loc lansarea volumului „Zukunftsort: Europa” (Viitorul Europei) scris de Günter Stock, Christoph Markschies, Susanne Hauer. Moderator: prof. univ. Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.