Matematică și nervi
Articol de razvanursuleanu, 5 iunie 2017, 08:30 / actualizat: 5 iunie 2017, 22:52
În funcție de felul în care le folosim, cuvintele demolează sau construiesc, iar acest lucru este, bineînțeles, cunoscut de toată lumea. Surprinzător poate fi faptul că și numerele, în funcție de context, pot face exact același lucru.
Cel mai bun exemplu este acela în care noi explicăm ceva unei anumite persoane, iar aceasta nu pricepe ce vrem să spunem.
Evident că începem să ne enervăm și atunci ne apucăm să folosim numerele. “Ți-am spus de zece ori până acum” sau “Ți-am spus de o sută de ori până acum” sunt cele mai utilizate variante. Dacă suntem nervoși cu adevărat, mărim numerele până la “Țí-am spus de o mie de ori” sau “Ți-am spus de o sută de mii de ori”.
Dacă omul nu pricepe nici dacă i-am spus de un milion de ori același lucru, începem să utilizăm forme superioare de matematică, și anume ecuațiile cu diverse tipuri de necunoscute. “Ți-am spus de ț-șpe ori” sau “Ți-am spus de n-șpe ori” sunt dintre cele mai utilizate, unde necunoscutele “ț” și “n” pot căpăta valori care pleacă de la un milion și tind către infinit.
Dacă nu avem spor nici cu “ț” și “n” în forma lor primară, putem înmulți aceste valori cu un multiplu de 1000. Rezultatul obținut va fi “Ți-am spus de ț-șpe mii de ori” sau “Ți-am spus de n-șpe mii de ori”.
Dacă nici așa omul nu pricepe ce vrem să spunem, atunci cred că ar trebui să luăm în discuție și faptul că poate nu explicăm noi așa cum ar trebui.