Cele mai interesante evenimente de astăzi, 8 iunie, din Bucureşti
Articol de , 8 iunie 2017, 15:53
CINEMA
* De la ora 18:00, la Cinemateca Eforie este proiectată, la cererea spectatorilor, drama mută „Merry-go-round / Carusel”, producţie SUA, 1923, în regia lui Rupert Julian şi Erich von Stroheim (necreditat), cu: Norman Kerry, Mary Philbin, Cesare Gravina, Edith Yorke, George Hackathorne.
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:30 are loc o proiecţie în avanpremieră a dramei romantice „Povestea iubirii”, în prezenţa realizatorului ei, Radu Mihăileanu.
* Institutul Italian de Cultură vă propune, de la ora 19:00, drama „Accabadora” realizată de Enrico Pau, în care Donatella Finocchiaro o interpretează pe Annetta, o tânără de 25 de ani, de o frumuseţe rară, serioasă, singuratică şi foarte liniştită, ce ajunge în Cagliari, capitala Sardiniei, chiar înainte de începutul Celui de-al Doilea Război Mondial şi înainte ca Aliaţii să bombardeze oraşul, fiind custodele unui secret teribil din trecutul ancestral al insulei.
* Tot de la ora 19:00, în cadrul ciclului „Joia de film”, la Spaţiul Public European are loc proiecţia gratuită a dramei „Barbara” pentru care realizatorul ei, Christian Petzold, a fost distins cu Ursul de argint pentru regie în 2012. Nina Hoss interpretează personajul titular, medic din Germania comunistă care, pentru că a depus cerere de emigrare, este repartizată forţat într-un orăşel de provincie, unde păstrează distanţa faţă de cei din jur, în timp ce iubitul ei îi pregăteşte fuga în Vest. Însă la un moment dat îl întâlneşte pe André, şi el medic transferat disciplinar, şi totul se schimbă.
* Şi Institutul Cervantes vă invită la film de la ora 19:00, când prezintă drama cubaneză „Conducta”, realizată de Ernesto Daranas ce povesteşte istoria unui băiat de 11 ani, Chala, care antrenează câini de lupte într-un cartier din Havana unde trăieşte împreună cu mama lui, dependentă de droguri. Relaţia lui privilegiată cu o profesoară de vocaţie, Carmela, se întrerupe brusc când aceasta se îmbolnăveşte, iar Chala e trimis la şcoala de corecţie de noua profesoară.
* La Cinema City Cotroceni rulează, de la ora 21:45, adică simultan cu proiecţia din cadrul TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) de la Cluj-Napoca, filmul de acţiune „Baahubali 2: Finalul”, cea mai scumpă saga indiană realizată vreodată, inspirată de legendarele bătălii ale regatului Mahishmati.
MUZICĂ
* Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Corurilor Evreieşti „Hamsa” se desfăşoară de la ora 18:00, la Templul Coral din strada Sfânta Vineri nr. 9 -11.
* De la ora 19:00, Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, vă propune un nou concert pe ritmuri de jazz latino-american la Sala Radio, avându-l ca invitat pe muzicianul de origine cubaneză Gilberto Acen Ortega. Evenimentul este prezentat de Florian Lungu.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Horia Andreescu şi având în program: Uvertura „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg” de R. Wagner; Concertul pentru două clarinete şi orchestră de Siegfried Matthus – solişti Sabina Matthus-Bebie şi Alexandru Avramovici; Simfonia nr. 7, în La major de L. van Beethoven.
* Tot de la ora 19:00, violonistul Alexandru Tomescu îşi lansează discul „Anotimpurile” la Librăria Bizantină, din strada Bibescu Vodă nr. 20, prilej cu care susţine şi un micro-recital.
* La Sala Mare a Hanului Gabroveni, de la ora 19:30 începe concertul de jazz Corey Mwamba – Inner Voice Trio, penultimul din seria celor curatoriate de pianistul newyorkez Lucian Ban în cadrul programului Artist in Residence al ArCuB.
* De la ora 20:00, Şcoala Centrală din Bucureşti găzduieşte primul concert bucureştean din cadrul SoNoRo Conac, susţinut de Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel), care interpretează: Serenadă pentru vioară, violă şi violoncel, în Re major, op. 8 de L. van Beethoven; Trio de coarde în Si bemol major de F. Schubert şi Serenadă pentru trio de coarde în Do major, op. 10, de Ernst von Dohnanyi.
* NAVI îşi lansează primul album, „Songbird”, sub egida legendarei case de discuri Electrecord, în cadrul unui concert pe care-l susţine de la ora 20:00 în Copper’s Pub din Bulevardul Hristo Botev nr. 25.
* Feelin’ Good este titlul concertului de jazz pe care vi-l propun Liana Ştefan şi Ana Maria Roşu, cu începere de la ora 20:00, în ARTea.
* De la ora 21:00, în Expirat Club – Halele Carol are loc Migrations Showcase cu Mr Goju din Muntenegru, UFe şi Rammon din România.
* „Cel mai frumos cadou” se intitulează concertul susţinut de formaţia Direcţia 5 de la ora 21:30, în Hard Rock Cafe.
OPERĂ
De la ora 18:30, la Opera Naţională este programată o reprezentaţie în limba italiană cu opera „Boema” de Puccini, având în distribuţie pe: Bianca Mărgean, Florin Guzgă, Adriana Marcu, Cătălin Ţoropoc, Sándor Csaba, Iulian Sandu în dublu rol.
SPECTACOL
La Centrul de Teatru Educaţional Replika, de la ora 20:00 are loc o reprezentaţie cu spectacolul Ioanei Păun „Calul alb. Scurtă istorie a urii (2017-1944)” susţinut de Ilinca Manolache cu un text de Smaranda Nicolau bazat pe investigaţia Laurei Ştefănuţ pornind de la condamnarea torţionarului Ioan Ficior în 2016, până în anii ‘40, când un foarte tânăr baron ungur îi omoară fratele, un ţăran român, în faţa lui. Muzica live: Diana Miron.
EVENIMENT
O „Seară de foc” începe de la ora 19:00, la sediul Institutului Balassi din strada Gina Patrichi nr. 8 pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Irinyi János, inventatorul chibritului silenţios. Personalitatea inventatorului şi invenţiile sale sunt prezentate printr-un film documentar realizat de Marossy Géza, jocuri de logică cu chibrituri şi o expoziţie de chibrituri.
PEFORMANCE
În cadrul programului de Arte Performative, de la ora 20:30 la Muzeul Naţional de Artă Contemporană începe „Faţa ascunsă remix”, un performance live ce propune o explorare audio-vizuală a depresiei, aşa cum se vede şi se ascunde ea în Bucureşti, în 2017. Pornind de la documentarul interactiv „Faţa ascunsă” (disponibil online pe www.fataascunsa.ro), Cinty Ionescu (video designer) şi Sorin Păun Randomform (sound designer) (re)interpretează şi (re)mixează live poveşti personale legate de depresie.
EXPOZIŢII
* Două vernisaje vă sunt propuse de Muzeul Municipiului Bucureşti:
– de la ora 16:00, la sediul central, Palatul Suţu, cel al expoziţiei fotografice cu tema „Copii”, realizată de membrii Asociaţiei Fotografilor Chinezi ce surprinde momente din viaţa copiilor din Republica Populară Chineză şi poate fi vizitată până pe 21 iunie;
– de la ora 18:00, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici este vernisată expoziţia retrospectivă a pictorului Dumitru Icodin, deschisă până pe 2 iulie.
* De la ora 19:00, la Galeria Galateca are loc vernisajul expoziţiei „Măiastra – port şi transport”, o instalaţie de artă, desfăşurată concomitent în cele două spaţii expoziţionale ale galeriei, care spune povestea unui artefact ţărănesc pe cât de simplu, pe atât de universal: suveica. Aflat la a cincia ediţie, proiectul „Măiastra” expune, până pe 8 iulie lucrări ale artiştilor Elisabeth Ochsenfeld şi Maxim Dumitraş, precum şi piese ale designerilor Ioana Palicica şi Dorin Negrău, inspirate de universul rural.
* „Linii şi cordoane” se intitulează expoziţia de desen şi obiect propusă de Imaculatura, cu o intervenţie de Oana Tudoran, vernisată de la ora 19:00 la Mezanin în Palatul Universul, unde poate fi vizitată până pe 18 iunie.
CARTE
* De la ora 18:00, la Librăria Sophia are loc prezentarea volumului „Calea inimii. Capete despre rugăciunea neîncetată”, de Pr. dr. Tudor Ciocan, preot misionar la Capela Spitalului Clinic de Ortopedie „Foişor”. Alături de autor, iau cuvântul: Pr.conf. univ. Gheorghe Holbea de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, şi jurnalistul Cristian Curte.
* Cartea „Cu bicicleta prin Corsica” de Alin Bonţa este lansată de la ora 19:30, la Sun Plaza, în spaţiul foodcourt de la etajul 1.
DEZBATERE
* Fundaţia culturală „Hesperus” organizează Colocviul „Sub Cerul Europei” (pe teme legate de trecutul, prezentul şi viitorul Europei) de la ora 17:00, în Sala Auditorium a Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu”. Colocviul va fi prefaţat de un moment Mihai Eminescu, în română şi în engleză, în traducerea lui Adrian G. Săhlean (S.U.A.).